Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πορεία υποβάθμισης!

Σε πορεία συνεχούς υποβάθμισης βρίσκονται και τα τέσσερα Νομαρχιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιβόητη «νέα μεταρρύθμιση», με την εγκατάσταση των νέων διοικητών του ΠΕΣΥ που έγινε το Φλεβάρη του 2002, χειροτέρεψε αντί να καλυτερεύσει την κατάσταση. Σ' όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ μια σειρά υπηρεσιών, όπως η φύλαξη των κτιρίων, η καθαριότητα, τα μαγειρεία, τα πλυντήρια, παραδόθηκαν ή παραδίδονται σε ιδιώτες.

  • Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, η κτιριακή υποδομή παραμένει άθλια. Η βελτίωση της υποδομής μπορεί να γίνει με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της συνδετήριας πτέρυγας που έχει εγκαταλειφθεί αν και υπάρχει η σχετική μελέτη, με την ανακαίνιση των τμημάτων του υπάρχοντος κτιρίου και με την κάλυψη των κενών θέσεων σε προσωπικό.

Με την εγκατάσταση 150 κρεβατιών, επιπλέον, στη συνδετήρια πτέρυγα δε θα βλέπαμε την τραγική εικόνα των ράντζων στους διαδρόμους, ιδιαίτερα στην παθολογική, καρδιολογική και ορθοπεδική κλινική. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι στην παθολογική κλινική, πολλές φορές, τα ράντζα είναι περισσότερα και από τα κρεβάτια!

  • «Νοσοκομείο της ντροπής» έχουν χαρακτηρίσει πολλοί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο του Βόλου. Το βιοχημικό, το μικροβιολογικό, τα μαγειρεία, τα πλυντήρια, τα συνεργεία επισκευών, το νεκροτομείο, οι αποθήκες και τα εξωτερικά ιατρεία βρίσκονται στις «κατακόμβες» του νοσοκομείου. Ασθενείς και εργαζόμενοι στοιβάζονται σε χώρους «μπουντρούμια», ανάμεσα σε κατεστραμμένες αποχετεύσεις, σε συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Οι υπηρεσίες παροχής περίθαλψης υποβαθμίζονται εξαιτίας και της περικοπής των εφημεριών των γιατρών, ενώ υπάρχουν εκτός των άλλων και ελλείψεις σε επιστημονικά όργανα και τεχνολογική υποδομή. Ακόμα και ο αξονικός τομογράφος - χρειάστηκε να χαθούν ανθρώπινες ζωές για να λειτουργήσει - δεν καλύπτει όλο το φάσμα των διαδικασιών που πρέπει ν' ακολουθηθούν.

Οσον αφορά στο νέο κτίριο του νοσοκομείου, που εδώ και χρόνια γίνεται αντικείμενο προεκλογικής υποσχεσιολογίας, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να λειτουργήσει.

  • Το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων θεωρείται το πιο υποβαθμισμένο στη Θεσσαλία και ένα από τα πιο υποβαθμισμένα σε όλη την Ελλάδα. Το κτίριο για το νέο νοσοκομείο, που κτίζεται δίπλα, καθυστερεί σημαντικά. Παραμένει ακάλυπτο το 20%, περίπου, των οργανικών θέσεων νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, που προβλέπονταν το 1985!. Σήμερα οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, δεδομένου ότι λειτουργούν, επιπλέον, μία παθολογική και μία χερουργική κλινική.

Το υπάρχον νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δουλεύει τρεις έως τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες χωρίς ρεπό. Για παράδειγμα σε εργαζόμενους στην κουζίνα χρωστούν έως και 60 ρεπό.

Δεν υπάρχει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Τα επείγοντα περιστατικά καλύπτουν γιατροί που εφημερεύουν, πολλές φορές, δύο συνεχόμενα 24ωρα, ενώ χρειάζονται εκπαιδευμένο προσωπικό καθώς και γιατροί ειδικοτήτων χειρούργου, ορθοπεδικού, αναισθησιολόγου, παθολόγου οι οποίοι πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο τμήμα.

Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας υπάρχει μόνο ένας γιατρός, ενώ χρειάζεται ένας για κάθε 8ωρο, με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών, λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες των γιατρών. Ομως, οι ασθενείς είναι στοιβαγμένοι στο υπόγειο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας έχει ενσωματωθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δουλεύει με το ίδιο προσωπικό. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι 22 άτομα, σε κάθε βάρδια απαιτούνται 10, δουλεύουν μόνο 6.

Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος.

Στο τμήμα «Ωρυλά» - καλύπτει και ασθενείς της Καρδίτσας, όπου δεν υπάρχει ανάλογο τμήμα - υπάρχει μόνο ένας γιατρός.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει τμήμα χημιοθεραπείας, αλλά μόνο το μηχάνημα που γίνονται οι διαλύσεις των φαρμάκων. Δεν υπάρχουν ειδικοί γιατροί, ενώ οι καρκινοπαθείς βρίσκονται σε διάφορες άλλες κλινικές, δίπλα σε αρρώστους που πάσχουν από άλλες ασθένειες.

Στο τμήμα «Ψυχαργώς» - τμήμα ένταξης των ψυχικά αρρώστων - που είναι σχεδόν 10 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο, υπάρχουν μόνο ένας γιατρός και 8 συμβασιούχες νοσοκόμες, ενώ χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό.

  • Το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας, αν και είναι το πιο καινούριο στη Θεσσαλία, έχει πολλά προβλήματα. Στους γιατρούς, λείπουν παντελώς ειδικότητες όπως Δερματολόγου και «Ωρυλά».

Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος.

Οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες, (π.χ. υψηλές θερμοκρασίες χωρίς κλιματισμό).

Λόγω έλλειψης προσωπικού στην κουζίνα, η μία βάρδια παραδόθηκε σε ιδιώτες.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη φωτεινών σηματοδοτών έξω από το κτίριο του νοσοκομείου, εξαιτίας της οποίας την τελευταία τριετία έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ