ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς δουλιά

Παρά τα μαγειρέματα της Στατιστικής Υπηρεσίας, που χρησιμοποιείται προκλητικά σαν εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας. Επισήμως στο 10,9% το τέταρτο τρίμηνο

Ουρές ανέργων στον ΟΕΑΔ
Ουρές ανέργων στον ΟΕΑΔ
Στο σημείο να μην αναφέρει τον αριθμό των ανέργων για το τελευταίο τρίμηνο του 2001, αλλά ούτε και το μέσο όρο του έτους έφτασε η Στατιστική Υπηρεσία, δίνοντας τα αντίστοιχα στοιχεία, χωρίς να «ξεχάσει» όμως να επισημάνει ότι η ανεργία μειώθηκε και το 2001!

Ο λόγος που η κυβέρνηση - γιατί αυτή μπορεί να δώσει ανάλογη εντολή στη Στατιστική Υπηρεσία - κρύβει τους αριθμούς είναι απλός: Επειδή δεν τη συμφέρουν! Ενδεικτικό είναι ότι εάν αθροιστεί ο αριθμός των νέων ανέργων - ο οποίος δίνεται - που είναι 208.900 και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων που είναι 241.300, τότε έχουμε 450.200 άνεργους κατά μέσο όρο το 2001, χωρίς να υπολογίσουμε τον αριθμό ανέργων των υπόλοιπων κατηγοριών!!!

Εκτός αυτού, το τελευταίο τρίμηνο του 2001 η ανεργία έφτασε στο 10,9% από 10,7% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2000. Παρατηρείται έτσι σαφής αύξηση, που είναι πιθανό να ανατρέψει δραματικά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις περί συνεχούς μείωσης της ανεργίας.

Κατά τα άλλα, η ανεργία το 2001 κυμάνθηκε στο 10,5%, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Το 2000 ήταν αντίστοιχα 11,1%. Σε αυτή τη διαφορά βασίζεται η κυβέρνηση για να πανηγυρίζει για την πολιτική της, μόνο που και αυτή τη φορά τα στοιχεία τα σώζει η Αττική των μεγάλων έργων, των Ολυμπιακών έργων, των χιλιάδων προγραμμάτων μισο-απασχόλησης, κατάρτισης, εργασίας εμπειρίας. Και τελευταία της προσωρινής απασχόλησης μέσω της «ενοικίασης» εργαζομένων, η οποία εμφανίζεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Τα στοιχεία εμφανίζουν επίσης περαιτέρω μείωση της αγροτικής απασχόλησης κατά 0,8% το 2001 σε σχέση με το 2000. Γενικά, ο μέσος όρος της απασχόλησης μειώθηκε από 3,934 εκατ. άτομα σε 3,901 εκατομμύρια.

Στην περιφέρεια η κατάσταση δεν είναι και τόσο ρόδινη. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η ανεργία αυξήθηκε στο 9,3% από 8,8%. Στην Κεντρική Μακεδονία παρέμεινε στο 10,9%! Στη Δυτική Μακεδονία σπάει κάθε ρεκόρ με 15,9% έναντι 14,9% το 2000. Στην Ηπειρο παρατηρήθηκε νέα αύξηση και έφτασε το 12,1% από 11,3%. Οριακή η μείωση στη Θεσσαλία, που το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 12,2% από 12,3%. Αύξηση και στα Ιόνια Νησιά, στο 10,2% από 9,1%. Μηδαμινή η μείωση στη Δυτική Ελλάδα, που η ανεργία έφτασε το 10,3% από 10,4%. Στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια το ποσοστό ήταν 13,3% από 13,9%. Στην Πελοπόννησο έφτασε το 8,6% από 9,3%. Στο Βόρειο Αιγαίο 6,6% από 7,1%. Στο Νότιο Αιγαίο 12% από 11,6% το 2000. Στην Κρήτη 6,7% από 6,9%. Στην Αττική όπου διατίθεται και το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτούμενων προγραμμάτων έχουμε και την ουσιώδη διαφορά, καθώς έτσι κατορθώνεται να εμφανιστεί η εγγεγραμμένη ανεργία στο 10,4% από 12% το 2000.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
Απροκάλυπτη κοροϊδία σε «βουλωμένο γράμμα»

Ο «διάλογος» έγινε και στα δικαστήρια όπου παραπέμφθηκαν τρεις φορές οι γιατροί του ΙΚΑ και οι απεργίες κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές
Ο «διάλογος» έγινε και στα δικαστήρια όπου παραπέμφθηκαν τρεις φορές οι γιατροί του ΙΚΑ και οι απεργίες κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές
Η τελική απάντηση του υπουργείου Εργασίας στους γιατρούς του ΙΚΑ απλώς επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση εκείνων που είχαν διαβλέψει ότι η κυβέρνηση με όχημα το λεγόμενο διάλογο ροκάνιζε το χρόνο για να αντιμετωπίσει τα βασικά αιτήματα των γιατρών στα γενικότερα σχέδια των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών επιλογών της.

Αποκαλυπτική είναι η επιστολή που έστειλε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλος, στη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). «Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στην Κοινή Επιτροπή και δεν απαντώνται με την παρούσα επιστολή, θέλω να σας επαναλάβω, ότι η ουσιαστική αντιμετώπισή τους συναρτάται αντικειμενικά με μείζονες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, των οποίων το μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο, ως ένα βαθμό, θα επηρεάσει τις τελικές επιλογές όλων μας», αναφέρει ο υφυπουργός.

Βέβαια, σε μια τέτοια εξέλιξη συντέλεσε και η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που αποδέχτηκε το διάλογο, αλλά και αρνήθηκε να διευρύνει τις κινητοποιήσεις της με άλλους φορείς ώστε να διεκδικήσουν από κοινού ένα «Ενιαίο και Δωρεάν σύστημα Υγείας σε όλα τα επίπεδα».

Είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη και ο τρόπος που έγινε και αυτός ο λεγόμενος διάλογος στα πλαίσια της τελευταίας Επιτροπής. Στην τελευταία συνεδρίαση (3.4.2002) ο Ρ. Σπυρόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα των συμβασιούχων, γιατί δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση και παρέπεμψε σε απάντηση από τον υπουργό Εργασίας, Δ. Ρέππα, που έχει και την πολιτική ευθύνη.

Μέχρι και χτες, που είχε προγραμματιστεί να συνέλθει η Ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, δεν υπήρξε καμιά απάντηση από το υπουργείο Εργασίας. Λίγο πριν αρχίσει η Ολομέλεια έφτασε στα γραφεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ένα φάκελος από το υπουργείο Εργασίας, αλλά πριν προλάβουν οι γιατροί να τον ανοίξουν υπήρξε τηλεφώνημα να μην ανοιχτεί και ότι θα έρθει κλητήρας να τον παραλάβει. Την ώρα που συνεδρίαζε η Ολομέλεια υπήρξε δεύτερο τηλεφώνημα ότι ο φάκελος στέλνεται ξανά!

Στο φάκελο υπήρχε - με προχτεσινή ημερομηνία - η επιστολή του Ρ. Σπυρόπουλου, χωρίς λέξη για τους 5.500 συμβασιούχους, που δουλεύουν χωρίς συνταξιοδοτική και υγειονομική κάλυψη.

Η μόνη αναφορά για ασφαλιστικά θέματα είναι το θέμα της υπαγωγής των γιατρών του ΙΚΑ στο λεγόμενο καθεστώς των νομοσυνταξιούχων στο ΤΣΑΥ. Πρόκειται για αυτασφάλιση που μπορεί να επιλέξει ο ίδιος ο γιατρός και όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Ρ. Σπυρόπουλος «η διοίκηση του ΤΣΑΥ, μετά από δική μας κατεύθυνση, επεξεργάζεται σχετική πρόταση, την οποία σας καλούμε να συζητήσετε μαζί της».

Οι μόνες υποσχέσεις που υπάρχουν στην επιστολή είναι ότι θα νομοθετηθεί το επίδομα των 60.000 δραχμών με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «Εταιρική Διακυβέρνηση» του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Επίσης θα κατατεθεί τροπολογία για τα αιρετά υπηρεσιακά συμβούλια στο σχέδιο νόμου για τη θεσμοθέτηση της Αγροτικής Εστίας του υπουργείου Εργασίας.

Με αυτές τις ελάχιστες υποσχέσεις η διοίκηση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ αποφάσισε να επανεξετάσει την κατάσταση μετά από 15 μέρες.

Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία

Η κυβέρνηση, με τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρεί στην Κοινωνική Ασφάλιση, έχει διαλέξει, παράλληλα με τη δραματική χειροτέρευση των όρων και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, να συρρικνώσει και να εμπορευματοποιήσει και τις παροχές Υγείας και Πρόνοιας των εργαζομένων.

Να εξασφαλίσει δηλαδή ένα ελάχιστο πλαφόν παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που θα ανταποκρίνεται στο επίπεδο των συντάξεων πείνας, τον πρώτο πυλώνα. Αλλωστε, η παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνδέεται με την ασφάλιση των εργαζομένων και θα διαρκεί όσο διαρκεί η ασφάλιση, σύμφωνα με το προετοιμαζόμενο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων για την Υγεία. Και το ύψος των παροχών σ' αυτό τον τομέα θα είναι ανάλογο του επιπέδου της ασφάλισης, όπως φαίνεται από το ίδιο νομοσχέδιο. Επίσης, μέσα από την ιδιωτικοποίηση του συστήματος ασφάλισης και με τη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής συμπληρωματικής ασφάλισης στα πλαίσια του δεύτερου και τρίτου πυλώνα, θα παρέχονται επίσης υπηρεσίες Υγείας από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Ετσι, οι ανάγκες για ικανοποιητική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πληρώνονται από τους εργαζόμενους. Μ' αυτό τον τρόπο ικανοποιεί βασικά αιτήματα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και των κεφαλαιοκρατών γενικότερα, που ζητούν να εξασφαλιστούν όλες εκείνες οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να επεκταθούν οι επενδύσεις τους και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στους κλάδους ζωής. Και προκειμένου να το επιτύχουν, οι ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν να υπάρξουν νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα στους εργοδότες που θα συνάπτουν τέτοια συμβόλαια. Για να προσελκύσουν δε τους εργαζόμενους στα προσφερόμενα προγράμματα, δημαγωγικά προτείνουν φοροαπαλλαγές και γι' αυτούς. Η πρότασή τους λειτουργεί για τους εργαζόμενους σαν το τυρί στη φάκα.

Ο στόχος τους είναι: Μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο από το άνοιγμα νέων αγορών και από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Προκλητικές είναι οι απαιτήσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου, που θεωρούν μάλιστα τον εαυτό τους αδικημένο σε σχέση με το ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο δρουν οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κοντομηνάς, σε ημερίδα της Ενωσης των ασφαλιστικών εταιριών, στις 26/2/2002, το ποσοστό των ασφαλίστρων στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 2,2% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος όρος είναι 8,1%. Το ποσοστό των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 4,2% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος όρος είναι το 53,9% του ΑΕΠ.

Η παραγωγή των ασφαλίστρων του κλάδου ζωής αυξήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 22%, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν μόλις 1,1%.

Με άλλα λόγια, για τους κεφαλαιοκράτες ανοίγεται νέο πεδίο «δόξης λαμπρόν» για την άνοδο των κερδών τους.

Η κυβέρνηση όταν μιλάει για ταχύρυθμη μεταρρύθμιση στην Υγεία βιάζεται να ικανοποιήσει αυτά τα συμφέροντα. Δηλαδή, να επιτύχει γρήγορα όλα εκείνα τα αναγκαία αντιλαϊκά μέτρα, όπως κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ιδιωτικοποίηση της Υγείας και Πρόνοιας, ώστε στο έδαφος της εμπορευματοποίησης των αναγκών να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Στα πλαίσια αυτά ενοποιεί τα Ταμεία στον κλάδο σύνταξης και ακριβώς στα ίδια πλαίσια προετοιμάζει τη θεσμοθέτηση του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας), που θα διαχειρίζεται τα χρήματα των κλάδων Υγείας των Ταμείων, για να αγοράζει από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υπηρεσίες Υγείας και να τις πουλάει στους εργαζόμενους. Ηδη έχει δώσει τη δυνατότητα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να συνάπτουν συμβόλαια με τα λεγόμενα δημόσια νοσοκομεία αγοράζοντας υπηρεσίες από τα απογευματινά ιατρεία και αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές τους.

Για τους εργαζόμενους, οι παροχές Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που θα εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, δε θα εξαρτώνται μόνο από το πορτοφόλι τους - που φροντίζει η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι ποικιλοτρόπως να είναι όλο και πιο άδειο - αλλά και από την πορεία των χρηματιστηριακών επενδύσεων.

Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί όλα τα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων. Οταν τη χρηματοδότηση του δημόσιου λεγόμενου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας τη μετακυλίει σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ασφαλισμένους, όταν μεθοδεύεται τα νοσοκομεία προκαταβολικά να παρακρατούν τα νοσήλια από τον ΟΔΙΠΥ, είναι απολύτως βέβαιο, πως για τους εργαζόμενους, τους αλλοδαπούς εργάτες, τους ανέργους και τους ανασφάλιστους, επιφυλάσσονται «τριτοκοσμικού τύπου» καταστάσεις.

Η απάντηση του λαού μας και πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης πρέπει να είναι και καθολική και επιθετική.

Να απαιτήσει δημόσιο, καθολικά υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και μέσα σ' αυτό, δημόσιο, λαϊκό, δωρεάν σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, ταυτόχρονα με την απαίτηση να κλείσει ο δρόμος της δράσης του κεφαλαίου στην Υγεία, στην Πρόνοια και στη συνταξιοδότηση.

Να απαιτήσει αποφασιστικά να πληρώνουν το κράτος και οι εργοδότες αυτό το σύστημα και όχι οι εργαζόμενοι, είτε άμεσα, είτε μέσω των Ταμείων τους, και να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας, τα νοσήλια και κάθε άλλη πληρωμή σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

Είναι το ελάχιστο που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, μπροστά στα αμύθητα πλούτη που παράγουν και εκμεταλλεύεται η οικονομική ολιγαρχία.

Σ' αυτόν τον αγώνα χωράνε όλοι αυτοί που έχουν κοινά συμφέροντα: Εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, άνεργοι, νέοι, γυναίκες. Σ' αυτόν τον αγώνα θα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις, βάζοντας εμπόδια στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, παλεύοντας ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, στην οικονομική και πολιτική του κυριαρχία, δημιουργώντας προϋποθέσεις για να έρθει στο προσκήνιο η ανάγκη της ανατροπής του.

Ο ρόλος των κομμουνιστών, του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα, των αγωνιστικών συσπειρώσεων του μαζικού κινήματος, σε αυτή την πορεία είναι καθοριστικός.


Της
Λέττας ΜΕΘΩΝΙΟΥ*
*Η Λέττα Μεθωνιού είναι μέλος του Τμήματος Υγείας- Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ
Το ΙΚΑ δουλεύει για τους ιδιώτες

Κάλεσμα για συγκρότηση επιτροπής αγώνα

Κάλεσμα για τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και το συντονισμό των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων και των φορέων που τη στηρίζουν, απευθύνει με ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους μετανάστες, τους επιστήμονες και τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ στην Κέρκυρα, η Κομματική Οργάνωση Υγείας Κέρκυρας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι είναι αυτό που ενώνει, δυναμώνει τον αγώνα, δημιουργεί προϋποθέσεις νίκης. Οπως σημειώνει η έλλειψη κάθε ουσιαστικής ενίσχυσης καταδικάζει το ΙΚΑ και αποτελεί το άλλοθι για την εφαρμογή ακόμα σκληρότερων μέτρων ενισχύοντας με την πολιτική της υποχρηματοδότησης τον ιδιωτικό τομέα. Εξαίρεση δεν αποτελεί το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση όπου απαριθμούνται τα ειδικά προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού το ΙΚΑ στην Κέρκυρα διέθεσε το 2001 το ποσό των 160.000.000 για την έκτακτη περίθαλψη σε ιδιώτες. Επίσης:

  • «Το Φυσιοθεραπευτήριο του ΙΚΑ δε λειτουργεί, ενώ υπάρχει ο τεχνολογικός εξοπλισμός, λόγω έλλειψης προσωπικού και έτσι ο ασφαλισμένος πληρώνει σε ιδιώτες το λιγότερο 40.000 για φυσιοθεραπείες και εισπράττει από το ΙΚΑ 19.500.
  • Στο Μικροβιολογικό εργαστήριο τα ραντεβού είναι για ενάμιση μήνα μετά (χρειάζονται 4 γιατροί, 4 τεχνολόγοι και 2 παρασκευαστές και υπηρετούν 1 γιατρός και 2 τεχνολόγοι). Γι' αυτή την κατάσταση οι μόνοι που δε φταίνε είναι οι εργαζόμενοι που προσπαθούν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατάνε σε λειτουργία το εργαστήριο.
  • Στο Ακτινολογικό εργαστήριο τα ραντεβού για κάποιες εξετάσεις έχουν φτάσει από 1 έως μήνες μετά. Ενας γιατρός εκτελεί υπερήχους, τρίπλεξ, πυελογραφίες, στομάχια και διαγνώσεις των ακτινογραφιών και των Οστικών Μετρήσεων.
  • Τα ιατρεία λειτουργούν χωρίς νοσηλευτές, με αποτέλεσμα οι γιατροί να εκτελούν και χρέη νοσηλευτή, ειδικά στο χειρουργικό και καρδιολογικό. Ενας νοσηλευτής εξυπηρετεί την απογευματινή βάρδια. Υπηρετούν 5 νοσηλευτές οι οποίοι ασκούν και αλλότρια καθήκοντα λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού. Οι κενές θέσεις στους νοσηλευτές είναι 16».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ