ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Το «πνεύμα του Σιάτλ» στοιχειώνει την Μπολόνια

Ιδιαίτερα πρωτότυποι στις εκδηλώσεις τους οι διαδηλωτές

Associated Press

Ιδιαίτερα πρωτότυποι στις εκδηλώσεις τους οι διαδηλωτές
ΜΠΟΛΟΝΙΑ.-

Το «μαχητικό και αγωνιστικό πνεύμα», που κάνει τους διαδηλωτές να αντιδρούν μαζικά πια ενάντια σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις και συνόδους διαφόρων Ιδρυμάτων και Οργανισμών, μεταφέρθηκε την Τετάρτη το βράδυ πέραν του Ατλαντικού και φώλιασε στην καρδιά της βιομηχανικής πόλης Μπολόνια, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Διαδηλωτές που αντιτίθενται σε αυτό όπως οι ίδιοι τονίζουν ως αρνητικές επιδράσεις του παγκόσμιου καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη για δεύτερη μέρα, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους, αλλά και να αποτρέψουν τη Διάσκεψη του ΟΟΣΑ κατά την οποία συζητιούνται «οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ωστόσο, ήταν μάλλον αναμενόμενο οι διαδηλώσεις να φθάσουν και σε συγκρούσεις καθώς η ιταλική αστυνομία είχε οργανώσει μια τεράστια επιχείρηση ασφαλείας και τάξης, προκειμένου να αποφευχθεί η δυνατότητα αποτροπής ή καθυστέρησης της Διάσκεψης και σε αρκετές περιπτώσεις συγκρούστηκε με πολλούς διαδηλωτές. Κατά τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης και δεύτερη ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα κατά μιας ομάδας διαδηλωτών που επιχείρησαν να σπάσουν τα οδοφράγματα, με τα οποία είχε αποκλειστεί όλο το κέντρο της βόρειας αυτής ιταλικής πόλης. Οι συγκρούσεις ήταν το επόμενο στάδιο, με αποτέλεσμα, όπως έχει γίνει γνωστό τρεις διαδηλωτές να μεταφερθούν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της πόλης.

Μετά τα επεισόδια αυτά, και πριν οι συγκρούσεις γενικευτούν σε μία πόλη όπου είναι σίγουρο ότι η πλάστιγγα θα έγερνε προς τους διαδηλωτές, οι αστυνομικές δυνάμεις επέτρεψαν στους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην περιοχή όπου διεξάγεται η διάσκεψη και να αναρτήσουν πανό με συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων αλλά... και να μην αντιδράσουν βίαια, όταν κάποιοι εκ των διαδηλωτών πέταξαν και αβγά στο κτίριο, όπου διεξάγεται η διάσκεψη. Πάντως, δεν έλειψαν και οι συλλήψεις, καθώς όπως δήλωσαν πάντα οι αρχές, στη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, 14 πολίτες που κατείχαν όπλα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούν τη διάσκεψη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δύο Σέρβοι νεκροί ενώ η ΚΦΟΡ... ξαναρχίζει έρευνες για παράνομα όπλα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αλλοι δύο Σέρβοι έχασαν χτες τη ζωή τους από έκρηξη νάρκης σε... αποναρκοθετημένη περιοχή ενός χωριού λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πρίστινα. Το ίδιο 24ωρο, στρατιωτικός αξιωματούχος της ΚΦΟΡ ανακοίνωσε τη διενέργεια εξονυχιστικών ερευνών μέσα στις επόμενες μέρες, με στόχο τον εντοπισμό και κατάσχεση ποσοτήτων παράνομων όπλων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με τον Καθ Χάρλεϊ, αξιωματούχο της ΚΦΟΡ, χτες το μεσημέρι δύο Σέρβοι σκοτώθηκαν και ένας τρίτος ομοεθνής τους τραυματίστηκε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πάτησε σε νάρκη. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) στο χωριό Λέπινε, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Κόσσοβου, Πρίστινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, Βρετανοί, Νορβηγοί, Φιλανδοί και Τσέχοι στρατιώτες της ΚΦΟΡ διενέργησαν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές που θεωρούνται πρώην προπύργια του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ. Η πρώτη φάση της πολυήμερης, όπως ανακοινώθηκε, επιχείρησης άρχισε με έρευνες από σπίτι σε σπίτι νωρίς χτες το πρωί στην περιοχή της Ντρένιτσα. «Εχουμε λόγους να πιστεύουμε πως σε αρκετά σημεία της περιοχής υπάρχουν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών και σκοπός μας είναι να τα εντοπίσουμε το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων της ΚΦΟΡ, Ντέιβιντ Αλφρεϊ. Οι πρώτες έρευνες είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό μεγάλου φορτίου όπλων, πυροβόλων, χειροβομβίδων και πυρομαχικών σε αγροικία της Ντρένιτσα. Οπως όμως δήλωσε ο Αλφρεϊ, «τα παράνομα όπλα κατασχέθηκαν δίχως... να γίνουν συλλήψεις»(!)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ
Αισιοδοξία για τις εξελίξεις

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών

Associated Press

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-

Στη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης κορυφής των ηγετών της Κορεατικής Χερσονήσου, Κιμ Γιονγκ Ιλ (ΛΔ Κορέας) και Κιμ Ντάε Γιουνγκ (Ν. Κορέα) συζητήθηκαν ορισμένα «ευαίσθητα θέματα ασφάλειας», αποκάλυψε στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες φθάνοντας στη Σεούλ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ αυτών των «ευαίσθητων ζητημάτων ασφαλείας που συζητήθηκαν αποδοτικά και με ειλικρίνεια», ήταν η παραμονή των 37.000 Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις στη Νότια Κορέα και το πρόγραμμα βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων της ΛΔ Κορέας. Πάντως ο Κιμ Ντάε Γιουνγκ δεν αποκάλυψε το αποτέλεσμα ή τα συμπεράσματα των πρώτων συζητήσεων γύρω από αυτά τα «ευαίσθητα ζητήματα», μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με ανώνυμους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, ήταν και ο περιβόητος νοτιοκορεατικός «Νόμος Εθνικής Ασφάλειας» που αναφέρεται στην καταστολή κομμουνιστικών κομμάτων.

Οσον αφορά τώρα στην τελευταία ημέρα της συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αυτή σφραγίστηκε με κορυφαίες και πολυποίκιλες εκδηλώσεις ενθουσιασμού από δεκάδες χιλιάδες κόσμου και στις δύο πλευρές της κορεατικής χερσονήσου.

Πολλές χιλιάδες Βορειοκορεάτες αποχαιρέτισαν το Νοτιοκορεάτη ηγέτη με θερμές εκδηλώσεις ενθουσιασμού, κρατώντας στα χέρια μπουκέτα και επευφημώντας τον. Παρόμοιες εκδηλώσεις ενθουσιασμού διαδραματίστηκαν και στο αεροδρόμιο της Σεούλ μέχρι το προεδρικό μέγαρο.

Η επίτευξη πολύπλευρης συμφωνίας σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ και Σεούλ, σφράγισε τη συνάντηση κορυφής προκαλώντας ως επί το πλείστον τις θετικές αντιδράσεις αρκετών ξένων χωρών. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία επαίνεσαν τους ηγέτες και των δύο χωρών για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με τη χαρακτηριστική εσπευσμένη «υποσημείωση» της Ουάσιγκτον πως δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την αποχώρηση των αμερικανικών βάσεων από τη Νότια Κορέα...

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε πως ολόκληρος ο κόσμος ενθαρρύνθηκε από τη συνάντηση κορυφής, δηλώνοντας μάλιστα άγνοια για το εάν η διαιρεμένη Κορεατική Χερσόνησος θα ολοκληρώσει μία διαδικασία επανένωσης. Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούσερ, δήλωσε πως «η επιτυχία της συνάντησης κορυφής δε θα επηρεάσει τις συζητήσεις στις ΗΠΑ, σε σχέση με την οικοδόμηση ενός εθνικού πυραυλικού συστήματος», μιας που το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας είχε χρησιμοποιηθεί από ορισμένους ως «επιχείρημα» για το πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ...

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επίσκεψη Πούτιν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, τάχθηκε κατά της παραπέρα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η διεθνής σταθερότητα. Προειδοποίησε ότι, αν ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτό θα φέρει το τελευταίο στα σύνορα της Ρωσίας. «Αν μια χώρα, όπως η Ρωσία, αισθανθεί πως απειλείται αυτό θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του στη Γερμανία. Αντίθετα, ζήτησε την αναβάθμιση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σ' ένα ευρείας κλίμακας φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Πούτιν επισήμανε επίσης πως τα σχέδια των ΗΠΑ για ένα αντιπυραυλικό σύστημα ασφαλείας είναι «πολύ επικίνδυνα» και θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις αν καταστρέψουν την ισορροπία δυνάμεων.

Επίσης, ο Πούτιν δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη στη Γερμανία θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για στρατηγικά προβλήματα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας, η δραστηριότητα της οποίας θα αποβλέπει στην αποκατάσταση «του χαμένου δυναμικού συνδέσεων με τα ανατολικά εδάφη της Ευρώπης».

Από την άλλη μεριά, σε σχέση με τα προαναφερόμενα σχέδια των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Πούτιν είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, όπου διαπίστωσαν την ταύτιση απόψεων σε θέματα στρατηγικής σταθερότητας και συμφώνησαν στην ανάγκη διαφύλαξης και ενίσχυσης της Συνθήκης για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ) του 1972, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Γκρόμοφ. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου.

Οπως είναι γνωστό, η Ουάσιγκτον θέλει την τροποποίηση της ΑΒΜ για να μπορούν οι ΗΠΑ να εγκαταστήσουν μια πυραυλική ασπίδα εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης με πυραύλους μακρού βεληνεκούς... από χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν και η ΛΔ της Κορέας. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η τροποποίηση της Συνθήκης ΑΒΜ μπορεί να υπονομεύσει μεταγενέστερες συμφωνίες για τα όπλα, που βοήθησαν να διαφυλαχτεί η ειρήνη για δεκαετίες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απαισιοδοξία και λακωνικότητα στη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την επιθυμία του να έχει ολοκληρωθεί με τη σύναψη μιας οριστικής συμφωνίας η ισραηλινο - παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» εξέφρασε σε όλους τους δυνατούς τόνους ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στον Λευκό Οίκο. Ο Αραφάτ παρέμεινε σιωπηλός, επιβεβαιώνοντας τη δυσαρέσκεια και την απαισιοδοξία του για το νέο τέλμα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία ειρήνης μέχρι τον Σεπτέμβρη» υπογράμμισε, χαμογελώντας προς τους δημοσιογράφους, ο Μπιλ Κλίντον αρνούμενος, όμως, να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για το κατά πόσο εκτιμά ως πιθανό το ενδεχόμενο να τηρηθεί το υπάρχον χρονοδιάγραμμα. Λίγες ώρες πριν υποδεχτεί στο οβάλ γραφείο τον Γιάσερ Αραφάτ είχε μακροσκελή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, μετά την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης κορυφής.

Σιωπηλός και κατηφής εμφανίστηκε, από την άλλη, ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του είχε την πρόθεση να ζητήσει από τον Μπιλ Κλίντον να ασκηθούν εντονότερες πιέσεις στην ισραηλινή ηγεσία, προκειμένου να άρει τα εμπόδια που φέρει στις συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινίου ηγέτη, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, δίνοντας το στίγμα της παλαιστινιακής αρχής, τόνισε ότι επικρατεί απαισιοδοξία και πίκρα από την ισραηλινή έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας, που κάνει το χρονοδιάγραμμα της 13ης Σεπτεμβρίου να φαντάζει αδύνατο να τηρηθεί.

Εξίσου, όμως, απαισιόδοξος εμφανίστηκε, με δηλώσεις του από την Ιερουσαλήμ, και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί. Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας διατύπωσε σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος και επανέλαβε ότι οι διαφορές ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικές.

Εκτός από το θέμα της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας», ο Λεβί έκανε δηλώσεις για την κρίση που σείει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Κάλεσε τόσο τον Εχούντ Μπάρακ όσο και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου «Λικούντ», Αριέλ Σαρόν, να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Η χρονική στιγμή είναι πολύ κρίσιμη για το Ισραήλ που είναι στην τελική ευθεία των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους και οφείλουμε να επιδείξουμε υπευθυνότητα και ενότητα», υπογράμμισε ο Λεβί. Καμία αντίδραση δεν ακολούθησε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών. Στο παρελθόν, πάντως, ο Σαρόν είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Εργατικό Κόμμα του Εχούντ Μπάρακ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κλείνουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των βιομηχανιών κατέληξαν σε συμφωνία, με την οποία κλείνονται οι 19 πυρηνικοί αντιδραστήρες στη χώρα και ταυτοχρόνως απαγορεύεται η επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων από τον Ιούλιο του 2005, βάσει της συμφωνίας.

Η απαγόρευση αυτή προβλέπεται ρητά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας και για το λόγο αυτό η Γερμανία θα πρέπει να αναζητήσει στο μέλλον άλλες λύσεις για την αποθήκευση των αποβλήτων. Η επεξεργασία των αποβλήτων γινόταν μέχρι πρόσφατα στο γαλλικό εργοστάσιο Κοζεμά και στη μονάδα του Σέλαφιλντ στη Βρετανία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Θανατηφόρο βακτήριο «σκοτώνει» ηρωινομανείς

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι ειδικές υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι έλυσαν το «μυστήριο» που κάλυπτε τον ξαφνικό θάνατο δεκάδων ηρωινομανών το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία, αλλά και στην Ιρλανδία, αφού πιθανολογούν ότι ένα σπάνιο βακτήριο που ανιχνεύτηκε στα πτώματα έδωσε τη «χαριστική βολή» και έγινε τελικά η αιτία θανάτου των ηρωινομανών.

Πρόκειται για το βακτήριο, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Clostridium novyi Τύπος Α, που εντοπίζεται συνήθως στο έδαφος, ακόμη και στη σκόνη, αλλά μπορεί να βρεθεί επίσης στα περιττώματα ζώων και είναι θανατηφόρο στο 50% των κρουσμάτων. Σε αυτό το βακτήριο οι υγειονομικές αρχές - η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Κάρντιφ στην Ουαλία και ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών στην Ατλάντα των ΗΠΑ - απέδωσαν το θάνατο 35 χρηστών ηρωίνης, αφού εντοπίστηκε ακόμη και μετά το θάνατό τους στους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη από το κιτρικό οξύ που χρησιμοποιούν οι χρήστες στις ενδομυϊκές ενέσεις που κάνουν. Οι ναρκομανείς που προσβάλλονται από το βακτήριο αυτό εμφανίζουν αρχικά πρήξιμο γύρω από το σημείο που εισάγεται η βελόνα στο δέρμα, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν κιτρικό οξύ στις ενδομυϊκές ενέσεις ηρωίνης. Οι χρήστες ηρωίνης καταφεύγουν στις ενδομυϊκές ενέσεις όταν οι φλέβες τους έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να κάνουν πλέον ενέσεις σ' αυτές.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι το βακτήριο αυτό ευθυνόταν για το ξέσπασμα αεριογόνου γάγγραινας στη διάρκεια του Α` και του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τριπλασιάστηκαν οι φτωχοί μέσα σε μια 10ετία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η δεκαετία του 1990 ήταν περίπου «καταστροφική» για την οικονομία του Πακιστάν, με τον αριθμό των ανθρώπων των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από τα (επισήμως ορισμένα) όρια της φτώχειας να τριπλασιάζονται. Η διαπίστωση ανήκει στην ετήσια επίσημη έκθεση για την οικονομία της χώρας που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες.

Σαράντα τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και δε βρίσκονται σε θέση να αγοράσουν «ούτε καν το βασικό μίνιμουμ θρεπτικών τροφίμων», σε σχέση με τα 17 εκατ. της περιόδου 1987-88, λέει η έρευνα ( Economic Survey, 1999-2000).

Η έρευνα της κυβέρνησης μιλά για «μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, επιμονή των σκληρότατων μακρο-οικονομικών ανισορροπιών, έλλειψη δικτύων κοινωνικής πρόνοιας και κακή διακυβέρνηση» τη δεκαετία του 1990, που «είχαν δεινές συνέπειες για τους φτωχούς και τα πιο αδύναμα στρώματα της χώρας».

Η έκθεση πάντως δεν αποφεύγει τον πειρασμό να κολακέψει τη στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, αναφέροντας πως «στο τελευταίο οικονομικό έτος» καταγράφτηκε «άνοδος των εξαγωγών (...), πτώση του πληθωρισμού, μια μικρή αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και μια οριακή αύξηση στο βιομηχανικό τομέα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κάθι Γκάνον του « Associated Press» σημειώνει ότι ο στρατηγός Μουσαράφ θεωρεί «επαίσχυντο» το γεγονός ότι μόλις 1,2 εκατ. Πακιστανών πληρώνουν φόρους στη χώρα των 140 εκατ. κατοίκων. Και τονίζει πως η προσπάθεια του Μουσαράφ να «αλλάξει» αυτό το καθεστώς συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τους επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι κάλεσαν σε απεργίες παραλύοντας την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

ΗΠΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Διατλαντική «αμυντική» συγχώνευση

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Με στόχο η συγχώνευση ανάμεσα στις δύο αυτές πλευρές του Ατλαντικού να αποτελέσει το βήμα για «περισσότερες δυνατότητες ούτως ώστε η αμερικανική εταιρία να λάβει μία ηγετική θέση στη σύγχρονη τεχνολογία όπλων, χερσαίων και θαλάσσιων», όπως ανακοινώθηκε χτες, συγχωνεύτηκαν, διά της εξαγοράς, η σουηδική εταιρία Bofors Weapons Systems -θυγατρική μέχρι χτες του σουηδικού ομίλου άμυνας και αεροδιαστημικής Saab ΑΒ - με την αμερικανική κατασκευάστρια όπλων United Defense, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί το ποσόν αυτής της αγοράς.

Η αμερικανική εταιρία, που έχει την έδρα της στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια θα αγοράσει το 100% των μετοχών της Bofors, που αποτελεί τμήμα της θυγατρικής της Saab, Celsius FFV Ordance, σε μια προσπάθεια να θέσει γερές βάσεις και μερίδιο στην αγορά της Ευρώπης.

Η United Defense, με 5.000 εργαζόμενους και ετήσιες πωλήσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, είναι μεγάλος κατασκευαστής θωρακισμένων αρμάτων μάχης και ναυτικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς, ενώ η Bofors κατασκευάζει πυροβόλα όπλα, και απασχολεί 550 άτομα έχοντας ετήσιο τζίρο 176 εκατομμύρια δολάρια. Οι δύο εταιρίες πριν τη «συνένωση» ήδη συνεργάζονταν στην παραγωγή και στο μάρκετινγκ των θαλάσσιων όπλων που κατασκευάζει η Bofors καθώς και των πολεμοφοδίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ