ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Ανεμπόδιστη» πρόσβαση των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα

«Αναβάθμιση» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ίδια περιοχή όπου το Πεκίνο έχει υπογράψει «αμυντικό σύμφωνο» με τις Νήσους Σολομώντα

Από την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ - Παπούα Νέα Γουινέα

Australian Broadcasting Corp.

Από την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ - Παπούα Νέα Γουινέα
Την επικίνδυνη κούρσα που διεξάγουν ΗΠΑ και Κίνα για αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στα νησιά του Ειρηνικού αναδεικνύει η νέα συμφωνία που υπέγραψε η Ουάσιγκτον με την Παπούα Νέα Γουινέα, μια νησιωτική χώρα στα βορειοανατολικά της Αυστραλίας, στην ίδια περιοχή όπου το Πεκίνο είχε «κλείσει» δική του συμφωνία με τις Νήσους Σολομώντα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

Η συμφωνία ΗΠΑ - Παπούα Νέα Γουινέα υπεγράφη στα τέλη Μάη, ωστόσο οι λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν μόλις προχθές, κατά την παρουσίαση του πλήρους κειμένου στο κοινοβούλιο της χώρας του Ειρηνικού.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν «ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε στρατιωτικές βάσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου θα είναι σε θέση να «τοποθετήσουν εξοπλισμό», αλλά και θα έχουν δικαίωμα «αποκλειστικής χρήσης» ορισμένων ζωνών όπου μπορεί να γίνουν «κατασκευαστικά έργα».

Η Ουάσιγκτον θα μπορεί να «τοποθετεί εξοπλισμό, εφεδρείες και υλικό» σε τέτοιες «ζώνες» με «κατασκευαστικά έργα» (δηλαδή βάσεις), αλλά και να έχει την «αποκλειστική» χρήση τομέων όπου αυτά τα «έργα» θα γίνουν, ειδικά σε αεροδρόμια - κλειδιά. Μάλιστα το κείμενο φέρεται να κάνει ρητές αναφορές στη ναυτική βάση Λόμπρουμ (στο νησί Μάνους της Παπούα), αλλά και σε λιμάνι κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ Μόρεσμπι.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική σημασία που έχει η περιοχή για την εξέλιξη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ήρθε πέρυσι στην επικαιρότητα με το «Αμυντικό Σύμφωνο» που «έκλεισε» η Κίνα με τις Νήσους Σολομώντα, και το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα ανάπτυξης κινεζικών στρατευμάτων στα νησιά «για την προστασία προσωπικού και μεγάλων σχεδίων της Κίνας».

Και ενώ ΗΠΑ και Κίνα επεκτείνουν τις «αμυντικές» συνεργασίες τους σε όλη την περιφέρεια, η αντιπαράθεση εντείνεται σε όλα τα μέτωπα.

Χτες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, με φόντο τις μεγάλης εμβέλειες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που συνεχίζουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα σε κοινή ανακοίνωσή τους καταδίκασαν τη νέα εκτόξευση από την Πιονγιάνγκ, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία των τριών χωρών δεν θα «διαταραχθεί από προκλήσεις».

Αυστραλία: Αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τη ρωσική πρεσβεία

Στο μεταξύ, αφορμή για ένταση με τη Ρωσία στάθηκε η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης του Αντ. Αλμπανίζ να εμποδίσει την οικοδόμηση νέας πρεσβείας της Ρωσίας στην Καμπέρα, σε σημείο κοντά στο κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση έλαβε πολύ σαφείς συστάσεις ασφαλείας για τον κίνδυνο που θα δημιουργούσε η νέα ρωσική παρουσία τόσο κοντά στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Αλμπανίζ, προσθέτοντας ότι αφού διερευνήθηκαν μάταια όλες οι πιθανές νομικές οδοί, η Βουλή θα ψηφίσει νόμο που θα αποτρέπει ρητά την ανέγερση νέας ρωσικής πρεσβείας στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

«Πρόκειται για μία ακόμα εχθρική κίνηση από την αυστραλιανή πλευρά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, τονίζοντας ότι «θα τη λάβουμε υπόψη και αν προκύψουν ζητήματα που απαιτούν από εμάς αμοιβαιότητα, θα πράξουμε αναλόγως».

Επίσημη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ευρώπη

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ ετοιμάζεται αύριο Σάββατο να αναχωρήσει για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από όταν ανέλαβε καθήκοντα, με σειρά επαφών σε Γερμανία και Γαλλία.

Στο Βερολίνο ο Λι θα είναι και ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας που θα πάρει μέρος στις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις με τη Γερμανία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Ιούνη.

Στο Παρίσι ο Λι θα λάβει μέρος και σε Οικονομικό Φόρουμ, στις 22 και 23 Ιούνη.

«Ο πρώτος σταθμός στην πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα είναι η Γερμανία, κάτι που αποτυπώνει πλήρως τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κίνα στις σινο-γερμανικές σχέσεις», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Μπροστά στη διεθνή αναταραχή, στην αναιμική παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και στις αυξανόμενες κοινές προκλήσεις για την ανθρωπότητα, η Κίνα ανυπομονεί να εμβαθύνει περαιτέρω και να επεκτείνει τις σινο-γερμανικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στη νέα «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας», που παρουσίασε η Γερμανία προχτές, η Κίνα χαρακτηρίστηκε «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος». Ο δε καγκελάριος Ολαφ Σολτς είπε ότι «τα στοιχεία του ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» στη σχέση με την Κίνα, προσθέτοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει «ισορροπημένη» στάση στη στρατηγική της έναντι του Πεκίνου, ενώ ανέφερε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί την «αποσύνδεση» από την Κίνα αλλά στοχεύει στην «ελαχιστοποίηση των κινδύνων».

Αντιδρώντας, ο Κινέζος πρέσβης στη Γερμανία Κεν Γου είπε ότι «η συζήτηση περί ελαχιστοποίησης των κινδύνων είναι καταστροφική» και εξέφρασε την ελπίδα η Γερμανία «να αποφασίσει μια εύλογη στάση αναφορικά με την Κίνα, έναντι κάθε είδους διαχωρισμού ή αποστασιοποίησης από αυτή».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Εκτακτες συνομιλίες με Βούτσιτς - Κούρτι συγκαλεί η ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, συγκάλεσε εκτάκτως συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να επιταχύνει κινήσεις για την «εκτόνωση» της νέας κρίσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που απειλεί τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αντίστοιχα, και από τις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είπε ότι Κόσοβο και Σερβία πρέπει να κάνουν αμέσως βήματα για «αποκλιμάκωση» της έντασης, περιγράφοντας ως τέτοιο και την άνευ όρων απελευθέρωση 3 Κοσοβάρων αστυνομικών που κρατούνται στη Σερβία.

Υπενθυμίζεται ότι το Βελιγράδι προχώρησε στη σύλληψη Κοσοβάρων αστυνομικών, καταγγέλλοντας ότι «είχαν εισβάλει βαθιά στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν» με πλήρη εξάρτυση και οπλισμό.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, έκανε λόγο για «εισβολή» κομάντος του σερβικού στρατού στο Κόσοβο, για «απαγωγή» αστυνομικών, χαρακτηρίζοντας το όλο περιστατικό «επιθετική πράξη» κατά της χώρας του και ζητώντας παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα.

Σε μια κίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, η Πρίστινα απαγόρευσε τις εισαγωγές σερβικών προϊόντων, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών του προτεκτοράτου συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσω της Σερβίας.

Την ίδια στιγμή, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε χτες με τους πρέσβεις ΕΕ, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, είπε ότι «τους ζήτησα να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν τον Κούρτι να αρχίσει νέο πόλεμο στα Βαλκάνια»...

Η Πρίστινα δέχεται έντονη κριτική (και από τους δυτικούς της συμμάχους) για κινήσεις που έριξαν «λάδι στη φωτιά» στο βόρειο Κόσοβο παρά τις αντίθετες «συστάσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ ενισχύονται και σενάρια για επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες.

Σημειωτέον, και στο εσωτερικό του Κοσόβου εκφράζεται κριτική κατά της ηγεσίας Κούρτι για τους χειρισμούς της. Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου», Ρ. Χαραντινάι, χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη» την αντικατάσταση της κυβέρνησης Κούρτι, κατηγορώντας την για συμμετοχή σε σχέδια «για να καταστραφεί η συμμαχία του Κοσόβου με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αλλος ένας Παλαιστίνιος νεκρός από πυρά των κατοχικών δυνάμεων

Ισραηλινά πυρά δολοφόνησαν με μία σφαίρα στο κεφάλι τον 20χρονο Χαλί Γιαχγιά στη διάρκεια νυχτερινής εφόδου των κατοχικών δυνάμεων κοντά στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Οι στρατιώτες εισέβαλαν στη Ναμπλούς, για να καταστρέψουν την κατοικία ενός Παλαιστινίου που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν στρατιωτικό, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη πρακτική της «συλλογικής τιμωρίας» οικογενειών Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, στο νοσοκομείο Αλ-Νάτζαχ της Ναμπλούς, άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τα ισραηλινά πυρά, ο ένας από τους οποίους σοβαρά.

Παράλληλα, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν χτες το πρωί στην πόλη Γιαμπάντ που βρίσκεται κοντά στην Τζενίν και χάλασαν έναν δρόμο μόλις 200 μέτρων που χρησιμοποιούσαν μαθητές, φοιτητές και αγρότες. Μετά έκαναν έφοδο στα γραφεία της τοπικής εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος και σε σπίτια πολιτών για εκφοβισμό.

Σε ένα τέτοιο φόντο, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς συναντήθηκε χτες με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, ενημερώνοντάς τον για τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, για την κλιμάκωση της επίθεσης από το ισραηλινό κράτος και τις κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Συζήτησαν τρόπους εφαρμογής και ανάπτυξης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, μετά τη σχετική διμερή συμφωνία που υπεγράφη μεσοβδόμαδα στο Πεκίνο και την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού κοινής οικονομικής και εμπορικής επιτροπής με επιπλέον χαρακτηριστικό την ενθάρρυνση κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στην Παλαιστίνη.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ενοπλα επεισόδια σε Ναχιτσεβάν και διάδρομο Λατσίν

Καθημερινά γίνονται πλέον τα ένοπλα επεισόδια μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα των δυο κρατών, εν μέσω διαπραγματεύσεων για συνθήκη «ειρήνης», για οριοθέτηση των συνόρων και για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Στις διαπραγματεύσεις «μεσολαβούν» ιμπεριαλιστικά κέντρα που ανταγωνίζονται στην περιοχή και κυρίως η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Προχτές ένοπλο περιστατικό με τραυματίες έγινε κοντά στον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με Αρμενία, Τουρκία και Ιράν. Στην περιοχή αυτή το Μπακού προωθεί κατασκευαστικό έργο, σιδηρόδρομο και δρόμο, που θα επιτρέψει τη μεταφορά εμπορευμάτων από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, αναγκαστικά μέσω αρμένικου εδάφους.

Το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας υποστήριξε ότι δύο Ινδοί εργάτες τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Γεράσκ, κοντά στα σύνορα με τον αζέρικο θύλακα. Ανέφερε ότι οι δύο Ινδοί απασχολούνταν σε κατασκευαστικά έργα για λογαριασμό μιας μεταλλουργικής εταιρείας, χρηματοδοτούμενης από το εξωτερικό.

Επίσης χτες η συνοριακή υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως ένας Αζέρος συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από αρμενικά πυρά στον επίμαχο διάδρομο Λατσίν, τη μοναδική διαδρομή που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον θύλακα που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικούν κυρίως Αρμένιοι. Στον διάδρομο Λατσίν έχουν αναπτυχθεί από το τέλος του πολέμου το 2020 ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ