ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιπλέκονται τα παζάρια με την Τουρκία

Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Τουσκ
Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Τουσκ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με ζητούμενο να μη διαταραχτούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται τα παζάρια όσον αφορά τη συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ, όπως τουλάχιστον συγκλίνουν οι περισσότερες πλευρές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε χτες στις Βρυξέλλες απανωτές συναντήσεις με αξιωματούχους της λυκοσυμμαχίας, με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι εκείνη που μπλοκάρει τα περισσότερα από τα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το βράδυ της Τετάρτης συνάντησε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ χτες, πριν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Είχαν προηγηθεί στη Λευκωσία οι επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Είναι ολοφάνερο πως το Κυπριακό και η «λύση» του ήδη ξεχωρίζουν στο πολυεπίπεδο παζάρι ΕΕ - Τουρκίας, με παλιά και νέα «ανταλλάγματα» να συζητιούνται έντονα. Σε αυτό το πλαίσιο, εδώ και βδομάδες επανέρχονται σε όλα τα «τραπέζια» ζητήματα όπως το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν στα Κατεχόμενα (που μέχρι σήμερα επίσημα αναγνωρίζουν μόνο η Αγκυρα και το ψευδοκράτος), η «τύχη» της Αμμοχώστου και της Μόρφου (περιοχών με ειδική σημασία λόγω της γεωγραφικής τους θέσης), το άνοιγμα του «φιλέτου» των Βαρωσίων (για το οποίο καραδοκούν ήδη τουριστικά και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα).

Ακόμα, στα παζάρια τίθεται και το άνοιγμα των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών για κυπριακά αεροπλάνα και πλοία, κάτι που ουσιαστικά συγκαταλέγεται στις «υποχρεώσεις» της Τουρκίας απέναντι σε κράτος - μέλος της ΕΕ και αν προχωρήσει, θα επηρεάσει θετικά τα σχέδια διαφόρων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Συνολικά, τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί επανειλημμένα και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που ξεκίνησαν πιο εντατικά το Μάη του 2015, προβάλλονται ιδιαίτερα από εργοδοτικές οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πάνω απ' όλα εντάσσονται σε αυτό που ισχυροί διεθνείς μονοπωλιακοί κολοσσοί συνδέουν με τη «στήριξη της ανάπτυξης» και τη «διευκόλυνση των επενδύσεων», τη διασφάλιση «σταθερότητας» και «ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Το ενδιαφέρον αρκετών να συγκεραστούν διαφορετικά συμφέροντα και σχέδια καταγράφτηκε και χτες στα περισσότερα κυπριακά δημοσιεύματα γύρω από τις επαφές των τελευταίων ημερών. Για παράδειγμα, ο «Φιλελεύθερος» επικαλούταν χτες «πηγή» στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία «είναι προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας να προστατεύσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί το άνοιγμα στις ευρωτουρκικές σχέσεις ως εργαλείο στήριξης της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού».

Ειδικό «βάρος» στο «πάρε - δώσε» που έχει στηθεί με την Τουρκία συνεχίζει να έχει σταθερά η Γερμανία. Ενδεικτική είναι η δήλωση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, που μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το ότι η Τουρκία εκφράζει τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει», χαρακτηρίζοντας «αποφασιστικό» το «εάν και πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε τα συμφέροντα, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας», αλλά και ότι «το άνοιγμα νέων κεφαλαίων δεν είναι τόσο δύσκολο εξαιτίας μας, αλλά λόγω του άλυτου προβλήματος με την Κύπρο - αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας...».

Από τη μεριά της, η κυπριακή κυβέρνηση επανέλαβε ότι για να συναινέσει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων, πρέπει η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, προσθέτοντας σταθερά τη σημασία που έχει για την Ευρώπη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πυκνώνουν οι συζητήσεις για επέμβαση στη Λιβύη

ΚΑΪΡΟ.--

Επιφυλακτικός απέναντι σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμφανίστηκε, χτες, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, σημειώνοντας ότι στη χώρα αυτή «χρειάζεται μία λύση συνολική και όχι στρατιωτική, που να απαντά στις ανάγκες του λιβυκού λαού».

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθούν η βοήθεια, η υποστήριξη και η ευκαιρία στο λιβυκό στρατό να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο ίδιος και θύμισε τα «μαθήματα» της Σομαλίας και του Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι και στις δύο χώρες έγιναν ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις με «φτωχά» αποτελέσματα έως σήμερα. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και να υπερασπισθούμε όλες τις χώρες στις οποίες ακόμη δεν έχει επικρατήσει χάος. Χρειάζεται μια συνολική στρατηγική, η οποία να μην αφορά μόνο τη Λιβύη, αλλά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα όλης της περιοχής...», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος να εστιάσουμε όλη την προσοχή στο "Ισλαμικό Κράτος"» επειδή «απειλή είναι η εξτρεμιστική ιδεολογία που απαιτεί από τους υποστηρικτές μίας ομάδας να σκοτώνουν όλους τους άλλους που δεν είναι μέλη». Αναρωτήθηκε έτσι «τι θα συνέβαινε εάν η Ευρώπη αντιμετώπιζε ένα διπλάσιο ή και τριπλάσιο κύμα προσφύγων», υπογραμμίζοντας ότι γι' αυτό το λόγο «δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο στρατιωτικό πρόβλημα της Λιβύης».

Σε επόμενο σημείο, έθεσε πέντε ζητήματα, που, όπως τόνισε, θα πρέπει να απαντηθούν πριν επιχειρηθεί στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη: α) Πώς θα μπούμε και πώς θα βγούμε από τη Λιβύη. β) Πώς θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της λιβυκής Αστυνομίας και του Στρατού. γ) Πώς θα προστατεύσουμε τους αμάχους. δ) Εάν μία επέμβαση θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του λιβυκού λαού. ε) Ποιος θα ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη χώρα...

Το ίδιο 24ωρο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ, εκτίμησε ότι η κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα «πάει από το κακό στο χειρότερο», ότι μεγαλώνει η εκεί ισχύς των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί η συμφωνηθείσα κυβέρνηση ενότητας στη Λιβύη». Επέκρινε το λιβυκό (κοσμικό, διεθνώς αναγνωρισμένο) Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ επειδή αντιδρά στην κυβέρνηση ενότητας, όπως και τον ισλαμιστή «πρωθυπουργό» της παράλληλης ισλαμικής «κυβέρνησης σωτηρίας», που εδρεύει στην Τρίπολη, Χαλίφα Αλ Γκουέιλ, ο οποίος έχει απειλήσει να συλλάβει όποιο μέλος της υπό συγκρότηση «κυβέρνησης ενότητας» εισέλθει στη λιβυκή πρωτεύουσα με αυτή την ιδιότητα και όχι ως «απλός πολίτης».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συγκρούσεις και ιμπεριαλιστική στήριξη

Καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επιχειρεί να αναβαθμίσει τη σχέση με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η ΕΕ. Χτες δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σοβαρά από επιθέσεις εθνικιστών στο χωριό Ζαΐτσεβο, συνεχίζοντας τις παραβιάσεις - και με χρήση βαρέων όπλων - της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ο Ποροσένκο δήλωνε χτες κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζ.Κλ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ αντίστοιχα, ότι η χώρα «τηρεί όλες τις διατάξεις της συμφωνίας του Μινσκ». Είπε επίσης ότι «είναι έτοιμη να κάνει και τα επόμενα βήματα για την πολιτική διευθέτηση και με εκλογές στο Ντονμπάς», ενώ έχει γίνει ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει την διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Κατά τα άλλα ο Ποροσένκο επέρριψε στη Ρωσία τις ευθύνες για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα, παζαρεύοντας τη θέση της αστικής τάξης της χώρας του, ζήτησε από την ΕΕ να επιταχύνει την διαδικασία σύνδεσης και με την απελευθέρωση της βίζας.

Ο Ποροσένκο συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος του ζήτησε να διευθετηθεί η κυβερνητική κρίση στην Ουκρανία (όπου αμφισβητείται ο πρωθυπουργός Α. Γιάτσενιουκ), να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο Σουλτς πάντως στηρίζει την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία από τη Ρωσία, όπως και τη διατήρηση των κυρώσεων εναντίον της τελευταίας και το αίτημα της απελευθέρωσης της πρώην Ουκρανής πιλότου Ν. Σεβτσένκο, που κρατείται στην Ρωσία. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις των Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, με τους οποίους επίσης συναντήθηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

ΥΕΜΕΝΗ
Συνέχιση της σαουδαραβικής επέμβασης με λιγότερο στρατό

ΣΑΝΝΑ.--

Μείωση των σαουδαραβικών και συμμαχικών στρατευμάτων χερσαίας επέμβασης στην Υεμένη ανήγγειλε χτες ο Σαουδάραβας ταξίαρχος Αχμεντ Αλ Ασίρι, που είναι στρατιωτικός εκπρόσωπος της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης που εξαπολύεται στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου εδώ και έναν χρόνο, με τη στήριξη των περισσότερων σουνιτικών χωρών, των ΗΠΑ και αρκετών χωρών - μελών της ΕΕ.

Ο ταξίαρχος Ασίρι είπε πως η απόφαση για μείωση των χερσαίων δυνάμεων επέμβασης δεν επηρεάζει τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επίθεση στην Υεμένη, οι οποίες, όπως σημείωσε, θα μείνουν όπως έχουν. Στο έδαφος της Υεμένης θα μείνει ένας «μικρός» αριθμός στρατιωτικών συμβούλων, που θα συνεχίσουν,όπως ισχυρίστηκε, «τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την παροχή στρατιωτικών συμβουλών» στις «δυνάμεις ασφαλείας» του Προέδρου της Υεμένης, Χάντι.

Οι ανακοινώσεις του ταξίαρχου Ασίρι έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις εκπροσώπου της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και του Γραφείου Ανθρωπιστικών Αποστολών του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, που ανέβασαν σε 119 τον συνολικό αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν την Τρίτη από τις βόμβες σαουδαραβικών και συμμαχικών αεροσκαφών σε λαϊκή αγορά Χάτζα της Σαναά. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημείωσαν ότι ο νέος απολογισμός θυμάτων είναι διπλάσιος από αυτόν που είχε αρχικά ανακοινωθεί και πως μεταξύ των θυμάτων είναι 22 παιδάκια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ