Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συγκρούσεις και ιμπεριαλιστική στήριξη

Καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επιχειρεί να αναβαθμίσει τη σχέση με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η ΕΕ. Χτες δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σοβαρά από επιθέσεις εθνικιστών στο χωριό Ζαΐτσεβο, συνεχίζοντας τις παραβιάσεις - και με χρήση βαρέων όπλων - της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ο Ποροσένκο δήλωνε χτες κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζ.Κλ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ αντίστοιχα, ότι η χώρα «τηρεί όλες τις διατάξεις της συμφωνίας του Μινσκ». Είπε επίσης ότι «είναι έτοιμη να κάνει και τα επόμενα βήματα για την πολιτική διευθέτηση και με εκλογές στο Ντονμπάς», ενώ έχει γίνει ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει την διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Κατά τα άλλα ο Ποροσένκο επέρριψε στη Ρωσία τις ευθύνες για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα, παζαρεύοντας τη θέση της αστικής τάξης της χώρας του, ζήτησε από την ΕΕ να επιταχύνει την διαδικασία σύνδεσης και με την απελευθέρωση της βίζας.

Ο Ποροσένκο συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος του ζήτησε να διευθετηθεί η κυβερνητική κρίση στην Ουκρανία (όπου αμφισβητείται ο πρωθυπουργός Α. Γιάτσενιουκ), να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο Σουλτς πάντως στηρίζει την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία από τη Ρωσία, όπως και τη διατήρηση των κυρώσεων εναντίον της τελευταίας και το αίτημα της απελευθέρωσης της πρώην Ουκρανής πιλότου Ν. Σεβτσένκο, που κρατείται στην Ρωσία. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις των Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, με τους οποίους επίσης συναντήθηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδείξεις προετοιμασίας για μαζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις (2018-09-15 00:00:00.0)
Ανησυχία για τις συνέπειες του αποκλεισμού ανατολικά (2017-03-22 00:00:00.0)
Πλήρη αποκλεισμό αποφάσισε η κυβέρνηση του Κιέβου (2017-03-16 00:00:00.0)
Μάχες και ...μπίζνες (2015-12-29 00:00:00.0)
Φόβοι για νέα στρατιωτική κλιμάκωση (2015-12-22 00:00:00.0)
Μάχες και καταγγελία της κυβέρνησης του Κιέβου (2015-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ