Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

Αντιδράσεις για την υπουργοποίηση Λούλα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Συνεχίζεται στην Βραζιλία η επί της ουσίας ενδοαστική αντιπαράθεση με αφορμή την υπουργοποίηση του πρώην Προέδρου της χώρας (2003-2010), σοσιαλδημοκράτη Λουΐς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, που ελέγχεται για την εμπλοκή του σε κύκλωμα διαφθοράς που σχετίζεται με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «Petrobras». Στο ίδιο σκάνδαλο ελέγχεται και η νυν Πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, που την περίοδο των δυο κυβερνήσεων Λούλα διατέλεσε υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής της Γραμματείας της Κυβέρνησης, δηλαδή προσωπάρχης της Προεδρίας, την ίδια θέση στην οποία τοποθετήθηκε προχτές ο Λούλα.

Πάντως χτες το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός δικαστής Ιταγκίμπα Κάτα Πρέτα Νέτο εξέδωσε διαταγή για την άρση του διορισμού του Λούλα, με το επιχείρημα ότι δυσχεραίνει το έργο της δικαιοσύνης. Η αντιπολίτευση στο Κόμμα Εργατών και αντιδραστικές δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή της υπουργοποίησης του Λούλα, κάλεσαν σε «διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς», ενώ βεβαίως και αυτοί οι παραδοσιακοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας έχουν διαπρέψει στο φαινόμενο, που είναι σύμφυτο με την καπιταλιστική οικονομία που όλοι μαζί υπερασπίζονται. Ο πρώην Πρόεδρος και η Ρουσέφ καταγγέλονται ότι με την υπουργοποίηση επιδιώκουν να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη, ή να «πέσουν στα μαλακά» για το ξέπλυμα χρήματος.

«Λάδι στην φωτιά» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης έριξε χτες και η υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας Ρουσέφ - Λούλα, που τα αστικά ΜΜΕ έδωσαν στην δημοσιότητα μετά και από εντολή του ομοσπονδιακού δικαστή Σέρζιο Μόρα, που έχει αναλάβει το σκάνδαλο διαφθοράς της «Πετρομπράς», όπου η πρώτη φαίνεται να διαβεβαιώνει τον δεύτερο ότι η υπόθεσή του θα εξελιχθεί καλύτερα από τη νέα του θέση. Η Ρουσέφ μάλιστα ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για το ποιος έδωσε την εντολή παρακολούθησης και έκανε λόγο για «πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη». Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η κίνηση κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρώην συμμάχων της στον κυβερνητικό συνασπισμό, που ζητάνε την αποπομπή της Ρουσέφ, ζήτημα που είχε ανακοινωθεί ότι θα εξεταζόταν επίσης χτες.

Στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν προχθές και χθες τόσο έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Μπραζίλια, αλλά και στο Σάο Πάολο και άλλες πόλεις τον τόνο έδιναν τα συνθήματα για «παραίτηση Ρουσέφ και Λούλα» και τα περί «διαφθοράς που πρέπει να τελειώνει». Σε αυτό το πλαίσιο αιτημάτων εγκλωβίζονται και λαϊκές δυνάμεις, οι οποίες βλέπουν μεν και αγανακτούν με τα υπαρκτά σκάνδαλα αλλά όχι και την αιτία της εκμετάλλευσής τους, την πραγματική εξουσία του κεφαλαίου, με την οποία πρέπει να συγκρουσθούν για να δουν ...άσπρη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ