Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλειστή η γερμανική πρεσβεία λόγω «ένδειξης» για «επίθεση»

Ενώ τα «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση της περασμένης Κυριακής

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εκλεισαν χτες η γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα, το γερμανικό προξενείο και η γερμανική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας ανησυχιών για «τρομοκρατική επίθεση». Αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι η κίνηση ήταν «ένα ημερήσιο προληπτικό μέτρο που λήφθηκε εξαιτίας μιας ανεπιβεβαίωτης ένδειξης για (τρομοκρατική) επίθεση».

Θυμίζουμε ότι ειδικά μετά την πολύνεκρη επίθεση που στις αρχές του χρόνου έγινε στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας το θάνατο 12 Γερμανών τουριστών, η Γερμανία και η Τουρκία ανανέωσαν τις αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για ενίσχυση της «αντιτρομοκρατικής» τους συνεργασίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό υπέγραψαν και διάφορες «αντιτρομοκρατικές» συνεργασίες για την ανταλλαγή πληροφοριών, τις συχνότερες επαφές και κοινές δράσεις δυνάμεων ασφαλείας κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, χτες, η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (TAK) εμφανίστηκε να αναλαμβάνει την ευθύνη και για τη βομβιστική επίθεση που έγινε την περασμένη Κυριακή, 13 Μάρτη, στο κέντρο της Αγκυρας, η οποία οδήγησε στο θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 120. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να συνδέει τη συγκεκριμένη οργάνωση με το ΡΚΚ και τις οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας (PYD και την ένοπλη πτέρυγά της PYG), αν και εκπρόσωποι της ΤΑΚ δηλώνουν ότι έχουν διαχωριστεί από το ΡΚΚ. Στη σχετική της ανακοίνωση η ΤΑΚ χαρακτηρίζει την επίθεση της Κυριακής «πράξη εκδίκησης» για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στις νοτιοανατολικές επαρχίες, οι οποίες συνεχίζονται στο όνομα της διαφύλαξης της «ασφάλειας» και της «ακεραιότητας» της Τουρκίας. Μάλιστα, η ΤΑΚ φέρεται να προειδοποιεί και για νέες αντίστοιχες επιθέσεις.

Τέλος, χτες, οι Ειδικές Δυνάμεις έκαναν νέες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις συνολικά σε 32 περιοχές της επικράτειας, ενώ έγιναν και 42 προσαγωγές. Ενδεικτικό είναι ότι πήραν μέρος 1.000 αστυνομικοί και οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν με τη συνδρομή και αεροπορικών δυνάμεων. Ανάμεσα σε όσους προσήχθησαν ήταν και κεντρικά στελέχη του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP αλλά και του επίσης φιλοκουρδικού DBP, όπως οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στην επαρχία Αντιγιαμάν.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται γενικά στην ολόπλευρη ενίσχυση της «αντιτρομοκρατικής» δράσης της. Προχτές, ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ζήτησε αναθεώρηση όλων των «αντιτρομοκρατικών» νόμων, επισημαίνοντας: «Αυτοί που στέκονται στο πλευρό μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι φίλοι μας και εκείνοι που είναι εναντίον μας είναι εχθροί μας. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό. Το θέμα είναι σαφές». Χτες, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έθεσε θέμα άρσης της ασυλίας όλων των βουλευτών, μιλώντας προφανώς για όσους εκκρεμεί σχετικό αίτημα. Το σοσιαλδημοκρατικό CHP όπως και το εθνικιστικό ΜΗΡ τοποθετήθηκαν θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ