Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επίσημη ανακήρυξη κουρδικής ομοσπονδίας

Αντιδράσεις για τη λεγόμενη «Ροτζάβα - Βόρεια Συρία»

Από τη χτεσινή συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ με αντιπροσωπεία της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής»
Από τη χτεσινή συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ με αντιπροσωπεία της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συριακή κυβέρνηση και μέρος της συριακής αντιπολίτευσης που συμμετέχει στη λεγόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» που βρίσκεται στη Γενεύη για τις έμμεσες «ειρηνευτικές» συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, συμφώνησαν χτες πως τις βρίσκει αντίθετες η χτεσινή μονομερής απόφαση των Κούρδων της Συρίας να κηρύξουν «ομόσπονδα» τα τρία κουρδικά καντόνια Αφρίν, Κομπανί και Τζαζιρέ ως «Ροτζάβα (σ.σ. «Δυτικό Κουρδιστάν») - Βόρεια Συρία».

Η ένωση τριών κουρδικών καντονιών φαίνεται πως συνιστά ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης, αλλά ηγετικά στελέχη των Κούρδων της Συρίας του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) το αρνούνται, θεωρώντας ότι το σχέδιό τους στηρίζεται σε «εδαφική» κι όχι «εθνοτική» βάση, επειδή σε αυτό συμμετέχουν και εκπρόσωποι Τουρκμένων και Αράβων. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση προκαλεί αντιδράσεις.

Εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τη χτεσινή απόφαση συνδιάσκεψης αντιπροσώπων του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης στη βόρεια συριακή πόλη Ρμέιλαν σαν «μη συνταγματική και άχρηστη», σημειώνοντας ότι δεν έχει καμία νομική βάση ή αξία και πως παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της χώρας.

Ο αντιπολιτευόμενος λεγόμενος «Εθνικός Συριακός Συνασπισμός» και η «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» (ΥΔΕ) της συριακής αντιπολίτευσης που συμμετέχει στις έμμεσες ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη, αντιτάχθηκαν επίσης στην κίνηση των Κούρδων της Συρίας, σημειώνοντας ότι «τάσσεται κατά κάθε προσπάθειας για την δημιουργία οντοτήτων, περιοχών και διοικήσεων παρά τη θέληση του συριακού λαού».

Τη σύγκλιση συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας διαπίστωσε χτες βράδυ στη Γενεύη και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα. Μολονότι, όπως τόνισε, οι δύο πλευρές έχουν «μεγάλες διαφορές και χάσμα στις θέσεις τους».

Οι αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ρωσία

Στο μεταξύ, η κίνηση των Κούρδων της Συρίας επισήμως «αποδοκιμάζεται» από Ουάσιγκτον και Μόσχα. Ωστόσο, οι δύο δυνάμεις εμφανίζονται εμμέσως να τις στηρίζουν, θέτοντας ως προϋπόθεση π.χ. προτάσεις όπως αυτή της ομοσπονδοποίησης της Συρίας να ληφθούν «συλλογικά», στο πλαίσιο ενός «διαλόγου» που θα συμπεριλαμβάνει τους πάντες.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, για παράδειγμα, χτες δήλωσε ότι οι Κούρδοι της Συρίας αψήφισαν τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ να μην ανακοινώσουν την «ομόσπονδη ζώνη» στις περιοχές που ελέγχουν, ωστόσο τους έπλεξε το εγκώμιο, καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας: «Αποδείχθηκαν εξαιρετικοί εταίροι για εμάς στο πεδίο αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους... Είμαστε ευγνώμονες και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, αν και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα του ρόλου τους στην περιοχή».

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε νέα ανακοίνωση για το θέμα, σημειώνοντας ότι «δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη αυτοδιοικούμενων, ημιαυτόνομων ζωνών εντός Συρίας» και ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για μια «ενιαία, ανεξίθρησκη Συρία» υπό διαφορετική ηγεσία. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζαν, ωστόσο, την ίδια ώρα, πως η απόφαση για ένα ενδεχόμενο μοντέλο ομοσπονδοποίησης της Συρίας θα πρέπει να προκύψει από τις συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση που διεξάγονται στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε πως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» διαπράττουν γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος Χριστιανών, Γιαζίντι και Σιιτών.

Στο Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε πως το μέλλον της Συρίας «θα πρέπει να συζητηθεί σε διάλογο με όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές πλευρές» της χώρας, ότι η ρωσική κυβέρνηση θα συνεχίσει σταθερά να πιέζει για την εκπροσώπηση των Κούρδων στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό η Συρία να παραμείνει ένα κράτος».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να αναπτυχθούν ξανά στη Συρία «μέσα σε μερικές ώρες», εφόσον προκύψει ανάγκη, και ότι σε κάθε περίπτωση η Μόσχα θα συνεχίζει να χτυπά τους τζιχαντιστές στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ