Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πυκνώνουν οι συζητήσεις για επέμβαση στη Λιβύη

ΚΑΪΡΟ.--

Επιφυλακτικός απέναντι σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμφανίστηκε, χτες, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, σημειώνοντας ότι στη χώρα αυτή «χρειάζεται μία λύση συνολική και όχι στρατιωτική, που να απαντά στις ανάγκες του λιβυκού λαού».

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθούν η βοήθεια, η υποστήριξη και η ευκαιρία στο λιβυκό στρατό να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο ίδιος και θύμισε τα «μαθήματα» της Σομαλίας και του Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι και στις δύο χώρες έγιναν ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις με «φτωχά» αποτελέσματα έως σήμερα. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και να υπερασπισθούμε όλες τις χώρες στις οποίες ακόμη δεν έχει επικρατήσει χάος. Χρειάζεται μια συνολική στρατηγική, η οποία να μην αφορά μόνο τη Λιβύη, αλλά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα όλης της περιοχής...», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος να εστιάσουμε όλη την προσοχή στο "Ισλαμικό Κράτος"» επειδή «απειλή είναι η εξτρεμιστική ιδεολογία που απαιτεί από τους υποστηρικτές μίας ομάδας να σκοτώνουν όλους τους άλλους που δεν είναι μέλη». Αναρωτήθηκε έτσι «τι θα συνέβαινε εάν η Ευρώπη αντιμετώπιζε ένα διπλάσιο ή και τριπλάσιο κύμα προσφύγων», υπογραμμίζοντας ότι γι' αυτό το λόγο «δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο στρατιωτικό πρόβλημα της Λιβύης».

Σε επόμενο σημείο, έθεσε πέντε ζητήματα, που, όπως τόνισε, θα πρέπει να απαντηθούν πριν επιχειρηθεί στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη: α) Πώς θα μπούμε και πώς θα βγούμε από τη Λιβύη. β) Πώς θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της λιβυκής Αστυνομίας και του Στρατού. γ) Πώς θα προστατεύσουμε τους αμάχους. δ) Εάν μία επέμβαση θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του λιβυκού λαού. ε) Ποιος θα ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη χώρα...

Το ίδιο 24ωρο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ, εκτίμησε ότι η κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα «πάει από το κακό στο χειρότερο», ότι μεγαλώνει η εκεί ισχύς των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί η συμφωνηθείσα κυβέρνηση ενότητας στη Λιβύη». Επέκρινε το λιβυκό (κοσμικό, διεθνώς αναγνωρισμένο) Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ επειδή αντιδρά στην κυβέρνηση ενότητας, όπως και τον ισλαμιστή «πρωθυπουργό» της παράλληλης ισλαμικής «κυβέρνησης σωτηρίας», που εδρεύει στην Τρίπολη, Χαλίφα Αλ Γκουέιλ, ο οποίος έχει απειλήσει να συλλάβει όποιο μέλος της υπό συγκρότηση «κυβέρνησης ενότητας» εισέλθει στη λιβυκή πρωτεύουσα με αυτή την ιδιότητα και όχι ως «απλός πολίτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ