ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ζώνη εμπορίου της Κίνας με σειρά χωρών

Την αποφασιστική προσπάθεια του Πεκίνου να διασφαλίσει ηγετικό ρόλο σε Ασία - Ειρηνικό αναδεικνύει η ίδρυση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP). Την περασμένη Κυριακή έπεσαν οι επίσημες υπογραφές (μέσω τηλεδιάσκεψης που «φιλοξένησε» το Βιετνάμ), κλείνοντας έναν πρώτο γύρο διεργασιών που άρχισαν το 2020, με πρωτοβουλία της Κίνας, η οποία - καθόλου τυχαία - εστίασε την προσοχή της σε μια περιφέρεια όπου συγκεντρώνουν τη δράση τους όλο και περισσότερο τα ισχυρότερα μονοπώλια κάθε γωνιάς του πλανήτη.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία της RCEP άρχισαν το 2012, ενώ η πρώτη Σύνοδος έγινε το 2017, στη Μανίλα των Φιλιππίνων. Στην RCEP - που ξεκίνησε μεν ως απόπειρα οικονομικής συνεργασίας, αλλά όλα δείχνουν ότι θα επιδιωχθεί κοινή δράση και σε άλλους τομείς - συμμετέχουν τα 10 μέλη της ASEAN και οι Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται δηλαδή για μία διακρατική συνεργασία - σε μία κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή - στην οποία δεν συμμετέχουν ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία.

Υπολογίζεται ότι τα μέλη της RCEP αντιπροσωπεύουν το 30% της παγκόσμιας οικονομίας, το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης και ένα καταναλωτικό κοινό 2,2 δισεκατομμυρίων.

Η δημιουργία της θα δώσει νέα ώθηση στους ήδη σκληρούς ανταγωνισμούς που η νέα έξαρση της πανδημίας οξύνει, στο έδαφος της ύφεσης που θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Μεταξύ άλλων δημοσιευμάτων που έσπευσαν αμέσως να σχολιάσουν τα νέα πλεονεκτήματα που αποκτά το Πεκίνο, ειδικό ενδιαφέρον είχαν ευρωπαϊκές αναλύσεις που αναδείκνυαν ουσιαστικά τη σημασία ενίσχυσης των ευρω-κινεζικών συνεργασιών. Η γερμανική εφημερίδα FAZ εκτίμησε ότι «το κομμουνιστικό Πεκίνο (sic) εμφανίζεται ως ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης που πετυχαίνει σε όλα. Οικονομική και κλιματική κρίση, πρόσφυγες, αγώνας ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ - οι δημοκρατίες φαίνεται να μην έχουν καμία απάντηση σε κανένα από αυτά. Οταν η Δύση στροβιλίζεται από κρίση σε κρίση, το Πεκίνο είναι έτοιμο να δράσει και να βοηθήσει». Από την άλλη πλευρά, η «Zeit» εστίασε την προσοχή και στην ανάγκη αποφασιστικής διαπραγμάτευσης με το Πεκίνο.«Τα άλλα δύο κέντρα ισχύος στη Γη, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, παρέμειναν θεατές (...) Πάνω απ' όλα, το Βερολίνο θέλει να συνεργαστεί με το Παρίσι, το οποίο έχει τα δικά του συμφέροντα στον Ειρηνικό, και να παροτρύνει τις Βρυξέλλες να ενεργήσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», έγραψε, κάνοντας λόγο για «προκλήσεις» (π.χ. την «ελεύθερη διέλευση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα») τις οποίες «η Γερμανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη... Πρέπει να διεκδικήσει ευρωπαϊκή κάλυψη», για να καταλήξει ότι το Βερολίνο πρέπει «να κερδίσει περιφερειακούς εταίρους στη Νοτιοανατολική Ασία».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νεκροί και μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα

Copyright 2020 The Associated

Ο κυκλώνας «Γιώτα», αν και εξασθενημένος σε τροπική καταιγίδα, συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής από την Κυριακή, με τους νεκρούς να ξεπερνάνε τους 12.

Στη Νικαράγουα, που χτύπησε το φαινόμενο ως κυκλώνας κατηγορίας 5 με ανέμους που ξεπερνούσαν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, υπήρξαν 6 νεκροί, ενώ το λιμάνι Μπίλουι στις ακτές της Καραϊβικής έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, όπως και μια σειρά υποδομές και σπίτια και έτσι πάνω από 63.000 έμειναν άστεγοι, πάνω από 110.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα και πάνω 47.000 χωρίς νερό. Επίσης τοπικά μέσα αναφέρουν κατολισθήσεις λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού και φόβους ότι έως και 100 άνθρωποι μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί ή και πιθανώς να έχουν καταλήξει μέσα σε τόνους λάσπης.

Το πέρασμα του κυκλώνα από τη γειτονική της Νικαράγουας Ονδούρα, αν και πιο ήπιο, οδήγησε στο θάνατο μια έφηβη που παρασύρθηκε από χείμαρρο. Νεκροί καταγράφηκαν από πτώσεις δέντρων και αντικειμένων και στο Ελ Σαλβαδόρ, αλλά και στον Παναμά και την Κολομβία στο νησί της Καραϊβικής Προβιδένσια, όπου 6.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και όλα τα υπάρχοντά τους.

Πρέπει να τονίζουμε ότι πριν από λίγες μόλις μέρες είχε περάσει ένας άλλος καταστροφικός κυκλώνας, ο «Ητα», από την περιοχή, που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και υπολογίζεται έως και 2,5 εκατομμύρια πληγέντες. Επίσης, από τις αρχές του 2020 ήδη έχουν εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή 12 κυκλώνες, δημιουργώντας προβλήματα σε πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν επιπλέον και την πανδημία.

Επίσκεψη Πομπέο στη Γεωργία

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Συνομιλίες με την Πρόεδρο της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, τον πρωθυπουργό, Γκιόργκι Γκαχάρια, και τον πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, Ηλία, πραγματοποίησε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στον απόηχο των αναταραχών που έχουν ξεσπάσει μετά τις εκλογές της 31ης Οκτώβρη.

Ο Πομπέο είπε στον πρωθυπουργό της Γεωργίας ότι αναγνωρίζει «τον πόνο και τη δυσκολία που συνδέονται με τη (ρωσική) κατοχή της χώρας σας», αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, μετά τον πόλεμο του 2008.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεχίσουν να στηρίζουν τη Γεωργία στην οικοδόμηση των θεσμών της για να διασφαλίσουν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και τη δημοκρατία».

Η αντιπολίτευση εκθείασε την επίσκεψη Πομπέο, με εκπροσώπους της να δηλώνουν σε διεθνή πρακτορεία πως «η Γεωργία χρειάζεται συνεχή και ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ για την ασφάλεια και τη δημοκρατία της, προκειμένου να απωθήσει την επιθετικότητα του (Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χιλιάδες διαδηλωτές δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της Τιφλίδας κρατώντας μια τεράστια σημαία της Γεωργίας και αφίσες που έλεγαν: «ΗΠΑ - Ευχαριστούμε που υποστηρίζετε την ελευθερία μας!» και «Εκλογές νοθευμένες από Ρώσο ολιγάρχη». Αναφέρονται στον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο», δισεκατομμυριούχο, που έκανε περιουσία στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» έλαβε το 48,23% των ψήφων και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM), 27,18%.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το «Γεωργιανό Ονειρο» για εξαγορά ψήφων, νοθεία, απειλές κατά ψηφοφόρων και παρατηρητών, ενώ οκτώ κόμματα δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν το Κοινοβούλιο απαιτώντας επανάληψη εκλογών. Διεθνείς παρατηρητές εκτίμησαν ότι οι εκλογές είχαν ανταγωνισμό και έγιναν σεβαστές οι θεμελιώδεις ελευθερίες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΙΑΝΤ.-- Ανοιξε χτες μετά από 30 χρόνια το μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Αράρ που βρίσκεται στα σύνορα του Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία. Είχε κλείσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

ΛΙΜΑ.-- Νέος μεταβατικός Πρόεδρος του Περού εκλέχτηκε από το Κοινοβούλιο ο Φρανσίσκο Σαγκάστι, μετά από την αποπομπή δυο Προέδρων το τελευταίο διάστημα εν μέσω λαϊκών διαμαρτυριών για διεφθαρμένους πολιτικούς. Ετσι ο νέος αστός πολιτικός υποσχέθηκε «καταπολέμηση της διαφθοράς» και «αποκατάσταση της δημοκρατικής ζωής και της εμπιστοσύνης των νέων», ενώ επίσης δεσμεύτηκε υποτίθεται για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα της βίαιης κρατικής καταστολής κατά διαδηλωτών και το θάνατο δύο νέων ανθρώπων από πυρά της αστυνομίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς καταδίκασαν χτες τον 30χρονο λευκό Αμερικανό Τίμοθι Τζον Γουάτσον για σχέδιο συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ μετά τη σύλληψή του τον περασμένο Σεπτέμβρη, για την παράνομη πώληση εξαρτημάτων όπλων που μπορούσαν να μετατρέψουν σε αυτόματα πυροβόλα ορισμένους τύπους όπλων μέσω διαδικτύου σε υποστηρικτές ακροδεξιάς, ρατσιστικής οργάνωσης «Κίνημα Βoogaloo» που στρέφεται κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και επιδιώκει την έναρξη ενός δεύτερου εμφύλιου πολέμου στις ΗΠΑ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ο υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε το τέλος της 11ης επιδημίας Εμπολα στην ιστορία της χώρας, από την οποία μολύνθηκαν 130 άνθρωποι και πέθαναν 55. H επιδημία ξέσπασε τον Ιούνη σε βορειοδυτική επαρχία της χώρας, λίγο προτού το Κονγκό κηρύξει το τέλος μιας άλλης επιδημίας στα ανατολικά, η οποία ήταν η δεύτερη πλέον θανατηφόρα, με περισσότερους από 2.200 νεκρούς.

ΧΑΓΗ.-- Δικηγόροι του πρώην Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και άλλων πρώην διοικητών του ΟΥΤΣΕΚΑ, που βρίσκονται προφυλακισμένοι στη Χάγη ενόψει της δίκης τους για εγκλήματα πολέμου κατά τη διετία 1998-2000, προέβλεψαν πως η δίκη τους δεν μπορεί να αρχίσει πριν το καλοκαίρι του 2022.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Νέες κυρώσεις ζητά από την ΕΕ η αντιπολίτευση

ΜΙΝΣΚ.--

Ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στον Πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και οι συλλήψεις διαδηλωτών, η ηγέτης της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να επιβάλουν στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις στους υποστηρικτές του Λουκασένκο, κάνοντας λόγο για «έξαρση της αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αστυνομία στο Μινσκ έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου και λάμψης για να διαλύσει διαδηλωτές το περασμένο Σαββατοκύριακο. Από την πλευρά τους, οι ΕΕ και ΗΠΑ στηρίζουν την αντιπολίτευση και προσπαθούν να αξιοποιήσουν την κατάσταση ώστε να αυξήσουν την επιρροή τους στη Λευκορωσία.

Η Τιχανόφσκαγια, που βρίσκεται από το καλοκαίρι στη Λιθουανία, προέτρεψε την ΕΕ - πέρα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα - να κινηθεί προς «στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον προσώπων και ατόμων που συνεργάζονται με τον Λουκασένκο».

Η Ρωσία δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για διάλογο, είπε η Τιχανόφσκαγια, προσθέτοντας ότι κατανοεί πως η Μόσχα δεν είναι πλέον ενθουσιώδης υποστηρικτής του Λουκασένκο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Καταγγέλλει πιέσεις για να αναγνωρίσει το Ισραήλ

Τις διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, ενός άλλοτε στενού τους συμμάχου στη Νότια Ασία, αναδεικνύουν οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ιμράν Καν ότι η χώρα του δεν εξετάζει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αν δεν προηγηθεί διευθέτηση του Παλαιστινιακού.

Σε συνέντευξή του ο Καν είπε πως η κυβέρνησή του δέχεται πιέσεις για να αναγνωρίσει το Ισραήλ, αναφέροντας μάλιστα ότι «η πίεση οφείλεται στο βαθύ αντίκτυπο που έχει το Ισραήλ για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ήταν πραγματικά πολύ έντονο στη διάρκεια της θητείας Τραμπ». Πρόσθεσε ότι αναμένονται και οι επιλογές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης Μπάιντεν, ως προς και το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι «το πραγματικό ζητούμενο είναι η στάση έναντι του Ισραήλ. Απομένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα».

Σημειωτέον, σε ερώτηση για «παρεμβάσεις» που το Ισλαμαμπάντ δέχεται από άλλες αραβικές χώρες ως προς τις σχέσεις του με το Ισραήλ, ο Καν απάντησε: «Αφήστε το αυτό το θέμα. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να πούμε. Εχουμε καλές σχέσεις μαζί τους...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ