ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αποφάσισε ομόφωνα ενάντια στην «αξιολόγηση»

Kλιμακώνονται οι αντιθέσεις στο νόμο 4250 / 14 για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων.

Την κάθετη αντίθεσή του στο νόμο για την «αξιολόγηση» των δημοτικών υπαλλήλων εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Πάτρας.

Μιλώντας στο «Ρ» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, μας είπε σχετικά: «Μετά και από παρέμβαση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου διαμορφώθηκε ως εξής:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νόμο 4250 / 14, δηλώνει ότι θα περιφρουρήσει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του και αποφασίζει:

- Καταγγέλλει την πολιτική της ΕΕ και την πολιτική της κυβέρνησης που προωθούν νόμους που σχεδιάζονται για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

- Τη μη εφαρμογή του νόμου 4250 / 14, ώστε ο δήμαρχος να μην προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης για τον επιμερισμό των ποσοστών (σ.σ.: Με 9 έως 10 βαθμολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων. Με 7 έως 8 βαθμολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων. Με 1 έως 6 βαθμολογείται το 15% των υπαλλήλων.).

- Το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει την προωθούμενη αξιολόγηση, την πολιτική των απολύσεων και τη διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα αγωνιστεί μαζί με τους εργαζομένους και το λαό της πόλης για την κατάργηση του νόμου.

- Οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια υλοποίησης του νόμου, κανένας να μη βάλει την υπογραφή του σε 'αξιολογήσεις' που θα οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, να μη συμπράξουν στην ανθρωποφαγία και τον αλληλοσπαραγμό που επιχειρείται από το αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης του τόπου μας.

- Εξασφάλιση μόνιμης - σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους χωρίς καμία εξαίρεση για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα"».

  • Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής κατέθεσε αίτημα για άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να πάρει απόφαση και να δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την «αξιολόγηση» δομών και υπαλλήλων, ζητώντας την κατάργησή του.
  • Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας ζητά να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα απαιτήσει ν' αποσυρθεί ο νόμος για την αξιολόγηση που οδηγεί σε συρρίκνωση, ακόμα και κλείσιμο υπηρεσιών των δήμων. «Η αξιολόγηση των υπάλληλων και στο δήμο σημαίνει την κατάργηση και το ξεπούλημα υπηρεσιών και πρέπει ο εργατόκοσμος, οι άνεργοι, οι τσακισμένοι μικρομεσαίοι να την παρεμποδίσουν!»
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Απεργούν σήμερα και αύριο

Συγκέντρωση Φοιτητικών Συλλόγων αύριο Παρασκευή

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, ενάντια στις απολύσεις εκατοντάδων συναδέλφων τους. Τη 48ωρη απεργία προκήρυξε προχτές η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

«Είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο των απολύσεων. Η κυβέρνηση με το πρόσφατο ΦΕΚ που εξέδωσε δίνει μόνο 600 θέσεις για κινητικότητα των συναδέλφων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είχαν μπει σε διαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι είτε μιλάμε για 450 απολύσεις μέσω κινητικότητας, είτε για ακόμα παραπάνω, οι οποίες θα προκύψουν, όπως δήλωσε και ο υπουργός Παιδείας μέσω της αξιολόγησης των οργανισμών των Ιδρυμάτων. Είναι μια εξέλιξη που μας αφορά όλους!», σημειώνουν, με ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και καλούν τους διοικητικούς υπαλλήλους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία.

Στάση εργασίας, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου έκαναν χτες οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ. Ζήτησαν από τη Σύγκλητο, να πάρει θέση και έμπρακτα να στηρίξει τον αγώνα τους. Με την προκήρυξη για επαναπρόσληψη 600 υπαλλήλων, για το ΑΠΘ προβλέπονται μόνο 84 θέσεις, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο ΑΠΘ είναι 140. Η Σύγκλητος αρκέστηκε, για άλλη μια φορά, να εκφράσει φραστικά τη συμπαράστασή της. Επιπλέον, απέρριψε το θέμα της ένταξης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ σε θέσεις κατηγορίας ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό), ενώ ενέκρινε την ένταξη προσωπικού ΕΤΕΠ στην κατηγορία ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό). Σήμερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση στις 7 το πρωί και αποκλεισμό του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους και απαιτούν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι διοικητικοί συνεχίζουν με κυλιόμενες στάσεις εργασίας μέχρι και την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ από την προηγούμενη βδομάδα έχουν κλείσει το Ιδρυμα. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών συνεχίζεται και σήμερα απεργία - κατάληψη, ενώ για τις 7.30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.

Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους εργαζόμενους, τους νέους - ανέργους, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις και την «αξιολόγηση».

Συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας

Στο φόντο και των παραπάνω εξελίξεων, οι Σύλλογοι Φοιτητών Νοσηλευτικής, Φυσικού, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, με αποφάσεις τους, οργανώνουν συλλαλητήριο αύριο στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας και καλούν και όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας να συμμετάσχουν.

Οι σύλλογοι διαδηλώνουν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων κι ενάντια στους νέους Οργανισμούς λειτουργίας των ΑΕΙ που επιχειρείται να περάσουν αυτήν την περίοδο που ενσωματώνουν στη λειτουργία των ιδρυμάτων όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έφερε ο νόμος - πλαίσιο στην ανώτατη εκπαίδευση. «Αλλαγές που στόχο έχουν τη μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πελάτες, την πλήρη προσαρμογή της έρευνας, του περιεχομένου σπουδών και των αποφοίτων, στις ανάγκες των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη (...) Η μείωση του προσωπικού θα πλήξει βίαια τις σπουδές των φοιτητών καθώς τα εργαστήρια, η φοιτητική μέριμνα, η έρευνα, οι υπηρεσίες των ιδρυμάτων, οι γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός θα ξεχαρβαλωθεί. Πολλά ιδρύματα θα φτάσουν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους διοικητικούς

Μία ακόμα «πράξη» του απροκάλυπτου εμπαιγμού σε βάρος των 1.165 διοικητικών υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα από 8 ΑΕΙ, αποτελεί η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πέρασε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει ότι παρατείνεται για 5 εργάσιμες μέρες το καθεστώς διαθεσιμότητάς τους, το οποίο έληξε 15 Ιούνη.

Στο σκεπτικό της διάταξης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αναφέρεται ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, να καταθέσουν εμπρόθεσμα αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για την μετάταξή τους»! Αποκρύβοντας βέβαια ότι από αυτούς, 600 που θα καταθέσουν «έγκαιρα» τα δικαιολογητικά τους θα πεταχτούν στο δρόμο.

Η τροπολογία, την οποία καταψήφισε το ΚΚΕ, πέρασε με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».

Αναφερόμενη στην τροπολογία η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει την τροπολογία, «γιατί είναι η νομιμοποίηση του παζαριού» σε βάρος των 600 υπαλλήλων που θα απολυθούν. «Είπατε ψέματα, σημείωσε, ακόμη και στους υπαλλήλους που τους κάνατε να συναινέσουν ότι αυτοί θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας», για να έχουν τελικά «μία επισφαλή, κακοπληρωμένη, μετακινήσιμη ανά πάσα στιγμή, υποβαθμιζόμενη εργασία» και συμπλήρωσε: «Δεν θα παγιδευτούμε ότι ζητάτε καθυστέρηση για να σωθούν εξακόσια κεφάλια, γιατί μπαίνουμε στη θέση του δήμιου εμείς, να δώσουμε παράταση εφτά μέρες για να γλιτώσουν δέκα και πρέπει να φορέσεις και κουκούλα δοσιλόγου, στην πραγματικότητα, για να κάνεις αυτού του είδους την αξιολόγηση».

Και εξ αποστάσεως τώρα η «επιμόρφωση»

Καθημερινές είναι οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών στις περιοχές όπου επιχειρείται η πραγματοποίηση σεμιναρίων «επιμόρφωσης» διευθυντών σχολείων για την εφαρμογή της αξιολόγησης.

Ο Β' κύκλος επιμόρφωσης στελεχών εκπαίδευσης απευθύνεται σε διευθυντές σχολείων. Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, «επιδιώκεται η επιμόρφωση των διευθυντών οι οποίοι, σύμφωνα με το ΠΔ 152, άρθρο 4, θα εμπλακούν ως αξιολογητές στην αξιολόγηση, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με το πλαίσιο, τις διαδικασίες και τα κριτήρια της αξιολόγησης».

Υπουργείο Παιδείας και διοίκηση της εκπαίδευσης, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, δεν περιορίζονται στο να παίζουν «κρυφτό» από τον κλάδο καλώντας με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τους διευθυντές στα σεμινάρια. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το όργανο που έχει την επιτελική ευθύνη για την επιμόρφωση, επιστρατεύει τη μέθοδο της «εξ αποστάσεως επιμόρφωσης» προκειμένου να υπερπηδήσει το «εμπόδιο» των αγωνιστικών παρεμβάσεων των εκπαιδευτικών στα σεμινάρια, των στάσεων εργασίας και των απεργιών που κηρύσσονται.

Στο σχετικό έγγραφό του το ΙΕΠ αναφέρει ότι, «σε περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης επιμόρφωση, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, με την ευθύνη των Περιφερειακών Ομάδων Διοίκησης». Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τις Περιφερειακές Ομάδες Διοίκησης να συγκροτήσουν εκ νέου τμήματα επιμορφούμενων και να ορίσουν τους υπεύθυνους επιμορφωτές. Ζητά άμεσα να του αποσταλούν τα στοιχεία των επιμορφούμενων, «με έμφαση στους διευθυντές σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των οποίων η επιμόρφωση επείγει».

Τους εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη για να μην υλοποιηθούν τα σεμινάρια επιμόρφωσης των διευθυντών χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ