Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Απεργούν σήμερα και αύριο

Συγκέντρωση Φοιτητικών Συλλόγων αύριο Παρασκευή

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, ενάντια στις απολύσεις εκατοντάδων συναδέλφων τους. Τη 48ωρη απεργία προκήρυξε προχτές η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

«Είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο των απολύσεων. Η κυβέρνηση με το πρόσφατο ΦΕΚ που εξέδωσε δίνει μόνο 600 θέσεις για κινητικότητα των συναδέλφων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είχαν μπει σε διαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι είτε μιλάμε για 450 απολύσεις μέσω κινητικότητας, είτε για ακόμα παραπάνω, οι οποίες θα προκύψουν, όπως δήλωσε και ο υπουργός Παιδείας μέσω της αξιολόγησης των οργανισμών των Ιδρυμάτων. Είναι μια εξέλιξη που μας αφορά όλους!», σημειώνουν, με ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και καλούν τους διοικητικούς υπαλλήλους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία.

Στάση εργασίας, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου έκαναν χτες οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ. Ζήτησαν από τη Σύγκλητο, να πάρει θέση και έμπρακτα να στηρίξει τον αγώνα τους. Με την προκήρυξη για επαναπρόσληψη 600 υπαλλήλων, για το ΑΠΘ προβλέπονται μόνο 84 θέσεις, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο ΑΠΘ είναι 140. Η Σύγκλητος αρκέστηκε, για άλλη μια φορά, να εκφράσει φραστικά τη συμπαράστασή της. Επιπλέον, απέρριψε το θέμα της ένταξης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ σε θέσεις κατηγορίας ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό), ενώ ενέκρινε την ένταξη προσωπικού ΕΤΕΠ στην κατηγορία ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό). Σήμερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση στις 7 το πρωί και αποκλεισμό του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους και απαιτούν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι διοικητικοί συνεχίζουν με κυλιόμενες στάσεις εργασίας μέχρι και την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ από την προηγούμενη βδομάδα έχουν κλείσει το Ιδρυμα. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών συνεχίζεται και σήμερα απεργία - κατάληψη, ενώ για τις 7.30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.

Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους εργαζόμενους, τους νέους - ανέργους, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις και την «αξιολόγηση».

Συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας

Στο φόντο και των παραπάνω εξελίξεων, οι Σύλλογοι Φοιτητών Νοσηλευτικής, Φυσικού, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, με αποφάσεις τους, οργανώνουν συλλαλητήριο αύριο στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας και καλούν και όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας να συμμετάσχουν.

Οι σύλλογοι διαδηλώνουν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων κι ενάντια στους νέους Οργανισμούς λειτουργίας των ΑΕΙ που επιχειρείται να περάσουν αυτήν την περίοδο που ενσωματώνουν στη λειτουργία των ιδρυμάτων όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έφερε ο νόμος - πλαίσιο στην ανώτατη εκπαίδευση. «Αλλαγές που στόχο έχουν τη μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πελάτες, την πλήρη προσαρμογή της έρευνας, του περιεχομένου σπουδών και των αποφοίτων, στις ανάγκες των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη (...) Η μείωση του προσωπικού θα πλήξει βίαια τις σπουδές των φοιτητών καθώς τα εργαστήρια, η φοιτητική μέριμνα, η έρευνα, οι υπηρεσίες των ιδρυμάτων, οι γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός θα ξεχαρβαλωθεί. Πολλά ιδρύματα θα φτάσουν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ