ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ικανοποιημένος επιστρέφει από ΗΠΑ ο Σαρόν

Ο Α. Σαρόν κάνει... αστειάκια με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρ. Τζιουλιάνι

Associated Press

Ο Α. Σαρόν κάνει... αστειάκια με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρ. Τζιουλιάνι
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΓΑΖΑ-ΚΑΪΡΟ.-

Ικανοποιημένος από την «αμερικανική στήριξη» επέστρεψε, χτες, στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ενώ η ένταση στα αυτόνομα εδάφη παρέμενε σταθερά υψηλή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ περισσότερο αποφασισμένος να επιμείνει στη θέση του για πλήρη τερματισμό της βίας πριν αρχίσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιούσε, για άλλη μια φορά, ότι η ισραηλινή αδιαλλαξία και επιμονή στην καταστολή θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

«Η αμερικανική ηγεσία κατανοεί πλήρως την άποψή μας για ανάγκη τερματισμού της βίας πριν από κάθε είδος διαλόγου» τόνισε, φθάνοντας στο Τελ Αβίβ, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος επανέλαβε ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στην τρομοκρατία». Η Ουάσιγκτον, πάντως, απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις Σαρόν, αρκούμενη στις δηλώσεις τόσο του Τζορτζ Μπους όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με τις οποίες «οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τον ειρηνευτικό διάλογο αλλά δε θα τον επιβάλουν».

«Η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στη γνωστή επιχειρηματολογία της», σχολίαζαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υπενθυμίζοντας ότι οι συγκρούσεις και τα επεισόδια είναι αποτέλεσμα της παράτασης της ισραηλινής κατοχής αλλά και των αλλεπάλληλων σκληρών αποκλεισμών που επιβάλλονται στα αυτόνομα εδάφη. Τόνισαν, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό, η ισραηλινή ηγεσία δικαιολογεί και κλιμακώνει τη στρατιωτική της επιθετικότητα απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.

Ο Σαρόν αναμένεται να συναντηθεί και με την αμερικανική επιτροπή διερεύνησης των αιτίων της βίας, που επισκέπτεται την περιοχή υπό τον Αμερικανό πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ. Η επιτροπή συνέχισε, χτες, τις συναντήσεις της με Παλαιστινίους αξιωματούχους, στη Ραμάλα, στη Βηθλεέμ και στη Χεβρώνα. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ στρέφει, και πάλι, το βλέμμα προς την παλαιότερη σύμμαχό του ανάμεσα στους Αραβες, την Αίγυπτο. Οπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στο Κάιρο, Ζβι Μαζέλ, η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε από την αιγυπτιακή Προεδρία να διαμεσολαβήσει στην Παλαιστινιακή Αρχή για να αποκλιμακωθεί η βία, ενώ της απηύθυνε έκκληση να αποτρέψει την υιοθέτηση κάποιου ψηφίσματος με «σκληρό ύφος» από την Αραβική Σύνοδο, την επόμενη βδομάδα στο Αμμάν.

Οξυμένα τα πνεύματα

Σκληρή μάχη, με ανταλλαγή αληθινών πυρών, μαινόταν, επί αρκετές ώρες, στην περιοχή γύρω από την παλαιστινιακή πόλη Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Παλαιστίνιοι. Την ίδια ώρα, πλήθος Παλαιστινίων συμμετείχε στην κηδεία μέλους της προσωπικής φρουράς του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος έχασε τη ζωή του, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε Παλαιστίνιο, κοντά σε κιμπούτζ που συνορεύει με τη Γάζα, ο οποίος, σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, προσπαθούσε να τοποθετήσει βόμβα.

Ενώ τα πνεύματα ήταν σταθερά τεταμένα στα αυτόνομα εδάφη, σφοδρές αντιδράσεις προκαλούσε στο εσωτερικό του Ισραήλ η δημοσιοποίηση έκθεσης της ισραηλινής ανθρωπιστικής οργάνωσης «B?Tselem», όπου οι ισραηλινές αρχές κατηγορούνται για ανεπάρκεια στον έλεγχο των βίαιων πράξεων των εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων. Η οργάνωση κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι «κάνει τα στραβά μάτια» στις επιθέσεις των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων, στις κατασχέσεις αραβικής γης, στις απειλές, στους τραυματισμούς αθώων πολιτών, ακόμη και στις δολοφονίες τους, τη στιγμή που εξαντλεί τη σκληρότητά του στους μικρούς Παλαιστινίους διαδηλωτές. Εκπρόσωποι των εποίκων αλλά και του στρατού έσπευσαν να απαντήσουν στην οργάνωση, την οποία κατηγόρησαν ακόμη και για «αντιισραηλινά» και «μεροληπτικά αισθήματα».

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
«Ο χορός των... κατασκόπων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Επιστροφή... στο «ψυχροπολεμικό» μέλλον της ανθρωπότητας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «αψυχολόγητη» ενέργεια του Λευκού Οίκου, να απελάσει μεγάλο αριθμό Ρώσων διπλωματών, που μπορεί να φτάσουν και τους 50, ως αντίποινα για τη σύλληψη του Ρόμπερτ Χάνσεν στις 18 του Φλεβάρη για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας!

«Εδώ και πολλά χρόνια είχαν εγερθεί ανησυχίες για το επίπεδο και την παρουσία αξιωματικών μυστικών υπηρεσιών σε αυτή τη χώρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε χτες από ορισμένο αριθμό Ρώσων να φύγουν, χαρακτηρίζοντάς τους μη επιθυμητά πρόσωπα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι απελάσεις αυτές συνδέονται με την υπόθεση του πράκτορα του FBI Ρόμπερτ Χάνσεν.

Εντούτοις, αν και ο Λευκός Οίκος κατά αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε τις απελάσεις, δεν έδωσε λεπτομέρειες της υπόθεσης, ούτε και το ακριβή αριθμό, ανακοινώνοντας ότι τα πάντα θα διευκρινιστούν από το υπουργείο Εξωτερικών τις πρώτες πρωινές ώρες - ώρα Ελλάδας. Πάντως, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους σε δηλώσεις προς το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι ΗΠΑ έχουν ήδη απελάσει έξι Ρώσους και πρόκειται να απελάσουν συνολικά 50 Ρώσους διπλωμάτες ως υπόπτους για τη διενέργεια κατασκοπίας υπέρ της Μόσχας.

Η αναπάντεχη (;) «ψυχροπολεμική κίνηση» των Αμερικανών και μάλιστα σε αυτή την έκταση - εάν επιβεβαιωθεί τελικά - προκαλεί πλείστα ερωτηματικά, αφού η αλλαγή του χάρτη της οικουμένης, είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι ανάλογες κινήσεις, όπως η απέλαση 80 διπλωματών το 1986 κατά την «Επιχείρηση Λιμοκτονίας» (Operation Famish), από την προεδρία του Ρόναλντ Ρήγκαν, ανήκαν οριστικά στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Οσον αφορά τις αντιδράσεις της ρωσικής διπλωματίας, μάλλον θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φειδωλές, αφού πιθανώς αναμένουν την επίσημη ενημέρωση των ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη για χτες. Μοναδικές για το θέμα δηλώσεις έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος δήλωσε χτες στο τηλεοπτικό κανάλι ORT ότι «η απόφαση της Ουάσιγκτον δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτε άλλο εκτός από θλίψη. Καμία βάση δεν υπάρχει και δεν υπήρχε γι' αυτές τις απελάσεις. Αν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, θα μπορούσαν να ρυθμιστούν μέσω των κατάλληλων καναλιών... η πολιτική αυτών που προσπαθούν να ωθήσουν την ανθρωπότητα και τις ΗΠΑ προς τον Ψυχρό Πόλεμο και την αντιπαράθεση θα αποτύχουν... Πιστεύουμε ότι η κοινή λογική θα θριαμβεύσει», κατέληξε ο Ιβανόφ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κροκοδείλια δάκρυα από την Ευρωπαϊκή Ενωση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΓΚΥΡΑ.- Τη «βαθύτατη λύπη της», λέει, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τον προχθεσινό θάνατο του Τζενγκίζ Σοϊντάς, και κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να λάβει όλα τα «αναγκαία μέτρα», προκειμένου να αποτραπεί «ο θάνατος και άλλων απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων». Η είδηση, που μετέδωσε χθες το Agence France-Presse, μάλλον δεν δείχνει τίποτε άλλο, πέρα από το ότι η ΕΕ στην πραγματικότητα ευνοεί την διατήρηση των βάναυσων συνθηκών που επικρατούν στα «Λευκά Κελιά» των νέων φυλακών τύπου F.

Η δε επίκληση του πρεσβευτή της -προεδρεύουσας της ΕΕ το τρέχον 6μηνο - Σουηδίας στην Τουρκία, ότι «ανεξάρτητα από τους λόγους της απεργίας πείνας, καλούμε τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν άλλοι θάνατοι», παρά την προσεκτική της διατύπωση, μάλλον κάνει τα πράγματα χειρότερα, με δεδομένο ότι η απάνθρωπη πρακτική της αναγκαστικής σίτισης έχει, έτσι, και ευρωπαϊκή «έγκριση»...

Στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η οργάνωση «Οζγκούρ Ταγιάντ», που αποτελείται από συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου, στη φυλακή της Αδριανούπολης, όπου συμμετέχουν 75 κρατούμενοι στην απεργία πείνας, 15 βρίσκονται σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δε δέχονται την υποχρεωτική σίτιση.

«Απογοήτευση» για τον Ντερβίς

Στο πολιτικο-οικονομικό πεδίο, μια είδηση με σημασία ήταν ότι ο νέος «υπερυπουργός» Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς έφυγε «με άδεια χέρια» από τη συνάντησή του με το Γερμανό ομόλογό του, Χανς Αϊχελ. Ο τελευταίος είπε ότι η δανειοδότηση της Τουρκίας θα γίνει «υπό όρους» και κατόπιν συνεννόησης με το ΔΝΤ. Ο Ντερβίς θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ, ενώ θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους του G-7 και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο μεταξύ, η συμπολίτευση - ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός - μοιάζει να έχει προβλήματα όσον αφορά την υπερψήφιση, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, του οικονομικού προγράμματος που κατήρτισε ο Ντερβίς, αφού το ακροδεξιών τάσεων Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης εκφράζει αντιρρήσεις στην ιδιωτικοποίηση σημαντικών επιχειρήσεων.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Διερεύνηση» των διμερών σχέσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ -ΠΕΚΙΝΟ.- Η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Κιαν Κιτσέν είχε ως επωδό της τις «σαφείς διαφορές» των δύο χωρών - με κυρίαρχη αυτήν της στάσης των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν, δεδομένου ότι ως τις 24 Απριλίου θα υπάρξει απόφαση σχετικά με νέες πωλήσεις όπλων προς την Ταϊπέι - αλλά ταυτόχρονα και τις «θετικές διαστάσεις» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Αργότερα χθες ο Κιτσέν επρόκειτο να συναντήσει και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, η στάση του οποίου έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις για το μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων: Ο Μπους έχει δηλώσει ότι δε βλέπει, όπως ο προκάτοχός του Μπιλ Κλίντον, την Κίνα ως «στρατηγικό εταίρο», αλλά ως «στρατηγικό ανταγωνιστή» στη διεθνή κονίστρα.

Είναι μάλλον ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικράτησε στη συνάντηση Πάουελ - Κιτσέν ότι ο μεν Αμερικανός ΥπΕξ αναφέρθηκε ακροθιγώς στο ζήτημα της Ταϊβάν - με αφορμή τη διαπραγμάτευση για την εισδοχή της Κίνας στον ΠΟΕ - ενώ ο Κιτσέν δεν έκανε κανένα σχετικό σχόλιο. «Αναγνωρίζουμε ότι διαφωνούμε σε σημαντικά ζητήματα, αλλά πιστεύω ότι η καλύτερη προσέγγιση σε μια σχέση όπως η δική μας είναι να έχουμε συζητήσεις για όλα τα θέματα, στα οποία είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε». Ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζανγκ Κίγιε χαρακτήρισε τη συνάντηση «χρήσιμη και εποικοδομητική», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ