Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κροκοδείλια δάκρυα από την Ευρωπαϊκή Ενωση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΓΚΥΡΑ.- Τη «βαθύτατη λύπη της», λέει, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τον προχθεσινό θάνατο του Τζενγκίζ Σοϊντάς, και κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να λάβει όλα τα «αναγκαία μέτρα», προκειμένου να αποτραπεί «ο θάνατος και άλλων απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων». Η είδηση, που μετέδωσε χθες το Agence France-Presse, μάλλον δεν δείχνει τίποτε άλλο, πέρα από το ότι η ΕΕ στην πραγματικότητα ευνοεί την διατήρηση των βάναυσων συνθηκών που επικρατούν στα «Λευκά Κελιά» των νέων φυλακών τύπου F.

Η δε επίκληση του πρεσβευτή της -προεδρεύουσας της ΕΕ το τρέχον 6μηνο - Σουηδίας στην Τουρκία, ότι «ανεξάρτητα από τους λόγους της απεργίας πείνας, καλούμε τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν άλλοι θάνατοι», παρά την προσεκτική της διατύπωση, μάλλον κάνει τα πράγματα χειρότερα, με δεδομένο ότι η απάνθρωπη πρακτική της αναγκαστικής σίτισης έχει, έτσι, και ευρωπαϊκή «έγκριση»...

Στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η οργάνωση «Οζγκούρ Ταγιάντ», που αποτελείται από συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου, στη φυλακή της Αδριανούπολης, όπου συμμετέχουν 75 κρατούμενοι στην απεργία πείνας, 15 βρίσκονται σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δε δέχονται την υποχρεωτική σίτιση.

«Απογοήτευση» για τον Ντερβίς

Στο πολιτικο-οικονομικό πεδίο, μια είδηση με σημασία ήταν ότι ο νέος «υπερυπουργός» Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς έφυγε «με άδεια χέρια» από τη συνάντησή του με το Γερμανό ομόλογό του, Χανς Αϊχελ. Ο τελευταίος είπε ότι η δανειοδότηση της Τουρκίας θα γίνει «υπό όρους» και κατόπιν συνεννόησης με το ΔΝΤ. Ο Ντερβίς θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ, ενώ θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους του G-7 και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο μεταξύ, η συμπολίτευση - ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός - μοιάζει να έχει προβλήματα όσον αφορά την υπερψήφιση, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, του οικονομικού προγράμματος που κατήρτισε ο Ντερβίς, αφού το ακροδεξιών τάσεων Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης εκφράζει αντιρρήσεις στην ιδιωτικοποίηση σημαντικών επιχειρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους 106 οι νεκροί της απεργίας πείνας (2003-03-27 00:00:00.0)
Δεκαεφτά θάνατοι στην κρίση των φυλακών (2001-04-24 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για εκατόμβη στις φυλακές (2001-04-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι πολιτικοί κρατούμενοι (2001-03-29 00:00:00.0)
Κι αυτοί μετρούν τους νεκρούς τους (2001-03-22 00:00:00.0)
Η βία συνεχίζεται εντός κι εκτός φυλακών (2001-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ