Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για εκατόμβη στις φυλακές

Οι φυλακές του Ουμράνιγιε
Οι φυλακές του Ουμράνιγιε
ΑΓΚΥΡΑ.- Οι νεκροί πολιτικοί κρατούμενοι -άνδρες και γυναίκες, μέλη αριστερών οργανώσεων εκτός νόμου - από την απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές έφθασαν τους 11, ενώ στο μαύρο κατάλογο έχουν προστεθεί και 2 συγγενείς πολιτικών κρατουμένων. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πάντως συγχαίρουν την τουρκική κυβέρνηση. Για το πρόγραμμα λιτότητας που κατήρτισε, φυσικά.

Ο τελευταίος χρονικά νεκρός (Δευτέρα) είναι ο Σεντάντ Γκουρσέλ Ακμάζ, 41 ετών, μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP-C). Αφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Σμύρνης. Δεν είχε δεχτεί τροφή για 151 ημέρες, συντηρούμενος στη ζωή με αλατισμένο νερό και κάποιες βιταμίνες, μεταδίδει το Ρόιτερς. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τζανάν Κουλαξίζ, ένας 19χρονος ανιψιός πολιτικού κρατουμένου, πέθαινε στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες που επικαλείται τις πληροφορίες της οργάνωσης των συγγενών των κρατουμένων, Οζγκούρ Ταγιάντ, ο Τζανάν βρισκόταν σε απεργία πείνας για 137 ημέρες.

Γιατροί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για δεκάδες ακόμη επαπειλούμενους θανάτους. Η τουρκική κυβέρνηση, όμως, εξακολουθεί να τηρεί γραμμή πλήρους αδιαλλαξίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης - καν - σχετικά με τη μεταφορά των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές τύπου F, τα διαβόητα «Λευκά Κελιά». Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί κρατούμενοι επιμένουν να συνεχίζουν την απεργία πείνας με τα ίδια αιτήματα.

Κοριτσάκι πουλάει χαρτομάντιλα στους δρόμους της Αγκυρας

Associated Press

Κοριτσάκι πουλάει χαρτομάντιλα στους δρόμους της Αγκυρας
Οι μέχρι στιγμής νεκροί ανήκουν σε τρεις πολιτικές οργανώσεις που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές»: οι Τζενγκίζ Σοϊντάς, Μπουλέντ Κομπάν, Φατμά Ερσόι, Αμπντουλάχ Μποζντάγκ, Ερόλ Εβτζίλ, Μεμέτ Σαχίν και Σεντάντ Γκουρσέλ Ακμάζ ανήκαν στο DHKP-C. Οι Αντίλ Καπλάν, Τζελάλ Αλπάι και Νεργκίς Γκουλμέζ ανήκαν στο TKP (ML). Ο Τουντζάι Γκιουνέλ ανήκε στο TIKB. Και οι δύο συγγενείς κρατουμένων, η Γκουσουλμάν Ντονμέζ κι ο Τζανάν Κουλαξίζ, ανήκαν στην Οζγκούρ Ταγιάντ.

Λιτότητας τροπάριον

«Πρέπει να απεμπολήσουμε το 95% του εισοδήματός μας για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο», επίσης «πρέπει να σφίξουμε τις ζώνες μας», οπωσδήποτε «αναμένουμε ξένη βοήθεια ύψους 21 δισ. δολαρίων εφέτος», αλλά «παρά το ότι θα υπάρξουν κάποιες αναθεωρήσεις, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε πεσιμιστές». Τα ως άνω τσιτάτα ανήκουν όλα ανεξαιρέτως στον - ποιον άλλο; - υπουργό Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς φυσικά, ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες στέλνει ανατριχίλες στη ράχη του τουρκικού λαού με όσα προαγγέλλει, όσον αφορά την οικονομική πολιτική της Τουρκίας. Από το Σάββατο, όταν ανακοίνωσε σε αδρές γραμμές το πρόγραμμά του, ο Ντερβίς δέχεται συγχαρητήρια: Τη Δευτέρα από την Παγκόσμια Τράπεζα, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τι ρηξικέλευθο προτείνει, λοιπόν, ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας; Ιδού: Πάγωμα των κρατικών δαπανών, αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και ιδιωτικοποιήσεις. Τα συγχαρητήρια, μάλλον, δεν αφορούν την ...πρωτοτυπία του προγράμματος, αφού αν ανατρέξει κανείς, π.χ., στις δηλώσεις του μακαρίτη Τουργκούτ Οζάλ το 1987 ή της Τανσού Τσιλέρ το 1996, τα ίδια θα βρει.

Ο Ντερβίς δηλώνει ότι αναμένει συμφωνίες για νέα δάνεια στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου. Ωστόσο, η τουρκική λίρα εξακολουθεί να βρίσκεται στα Τάρταρα, κάπου 45% κάτω από την αξία που είχε το Φεβρουάριο - παρά το ότι τη Δευτέρα κέρδισε ένα περίπου 4%.

Τα εργατικά συνδικάτα και οι μικροεπιχειρηματίες επισημαίνουν ότι το λεγόμενο «εθνικό» πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών το μόνο που θα κάνει θα είναι να εκτοξεύσει την ανεργία - οι απολύσεις από το Φεβρουάριο ανέρχονται στον απίστευτο αριθμό των 500.000. Και θα μετακυλίσει το βάρος στα λαϊκά στρώματα - ο πληθωρισμός θα φθάσει εφέτος το 58%, κατά τον Ντερβίς. Το Σάββατο υπήρξαν και πάλι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα «Ντερβίς, Go Home!» και αναμένονται και νέες. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ωστόσο, μιλούν για ανάγκη «ενότητας» και υποστήριξης (!) του προγράμματος. Κι ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ ζητεί «θυσίες» από τον τουρκικό λαό για να έρθει «πρόοδος». Σαν παλιός που είναι στα «κεντροαριστερά» κόλπα, ο πρωθυπουργός μασκαρεύει ένα ολοκάθαρα ταξικό πρόγραμμα σε «εθνική» υπόθεση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους 106 οι νεκροί της απεργίας πείνας (2003-03-27 00:00:00.0)
Τα Λευκά Κελιά σκοτώνουν ακόμη (2002-05-28 00:00:00.0)
Κρατική βαρβαρότητα... (2001-09-18 00:00:00.0)
26η νεκρή (2001-07-01 00:00:00.0)
Νέα θύματα της κυβερνητικής αδιαλλαξίας (2001-04-13 00:00:00.0)
Κροκοδείλια δάκρυα από την Ευρωπαϊκή Ενωση (2001-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ