Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 13-14 Απρίλη πραγματοποιήθηκε η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ, η οποία εξέτασε το ζήτημα της ενίσχυσης του κόμματος, την τελειοποίηση των μορφών και μεθόδων δουλιάς των κομματικών οργανώσεων σύμφωνα με τις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ. Εισήγηση πάνω στο ζήτημα αυτό παρουσίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Β.Α. Κουπτσόφ. Συνεισηγήσεις παρουσίασαν ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της ΚΕ Α.Ι. Λουκιάνοφ και ο πρόεδρος της επιτροπής στελεχών της ΚΕ Β.Α. Σαφρόνοφ. Τις εργασίες της Ολομέλειας έκλεισε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Η Ολομέλεια υιοθέτησε απόφαση, η οποία θα δημοσιευτεί αργότερα.

Στην εισήγησή του ο Κουπτσόφ έκανε λεπτομερή ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα και των καθηκόντων των κομμουνιστών που απορρέουν απ' αυτή. Ο λαός περίμενε από τον νέο Πρόεδρο αλλαγή της ολέθριας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αλλά «έλαβε» τη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου, την παντοδυναμία του εγκλήματος και τις παγωμένες πόλεις. Να αντιδράσει με συνέπεια και οργανωμένα σ' αυτή την πολιτική μπορεί μόνο το ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του, οι αριστερές πατριωτικές δυνάμεις. Ο εισηγητής αυτοκριτικά παραδέχτηκε ότι οι κομμουνιστές, όπως και η πλειοψηφία του λαού, πίστευαν στη γρήγορη νίκη, απλοποιούσαν την κατάσταση, δεν έβλεπαν πλήρως την όλη πολυπλοκότητα του αγώνα. Τα στελέχη του κόμματος έχουν κουραστεί ψυχολογικά. Σημείωσε ότι, όταν διερευνούμε τη σύγχρονη κατάσταση, πρέπει να έχουμε ως οδηγό τη λενινιστική αρχή: «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης». Διατηρώντας αμετάβλητη την πολιτική γραμμή προς το σοσιαλισμό, θα πρέπει να αξιολογηθούν συγχρόνως οι αλλαγές στην κοινωνία που συντελέστηκαν στα χρόνια της παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Ο Κουπτσόφ τόνισε ότι το ΚΚΡΟ πρέπει κάθε μέρα να επιβεβαιώνει τον πρωτοπόρο ρόλο του μαζικότερου πολιτικού κόμματος. Ο σημαντικότερος όρος της ζωτικής ικανότητας του ΚΚΡΟ είναι η αποτελεσματική οργανωτική δουλιά όλων των κομματικών δομών. Το κόμμα έχει σήμερα 500.000 μέλη, που δρουν σε 17.500 κομματικές οργανώσεις βάσεις. Πρόκειται για μια ισχυρή δύναμη, αλλά το καθήκον του σημερινού σταδίου πάλης είναι να ανεβεί η αποτελεσματικότητα και η μαχητικότητα της κάθε κομματικής δομής. Σε σχέση μ' αυτό, πρέπει να διευρυνθεί το δίκτυο των οργανώσεων βάσης που να αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες των πολιτών, να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν στο επίπεδο της ΚΕ νέα τμήματα: για τη δουλιά μέσα στη νεολαία, στο εργατικό κίνημα, στα ΜΜΕ, στο βουλευτικό σώμα, οικονομικό τμήμα. Οι κομματικές οργανώσεις βάσεις να είναι αριθμητικά μικρότερες, ώστε να είναι πιο ευέλικτες, επιτελικές και να μπορούν να αλλάζουν γρήγορα την τακτική. Το κόμμα να ετοιμαστεί για το πέρασμα των στελεχών στην επαγγελματική δουλιά. Ο εισηγητής στάθηκε λεπτομερώς στην αναγκαιότητα διατήρησης των παραδόσεων και της πείρας των μαζικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της πάλης στους δρόμους, καθώς και της δουλιάς με τους συμπαθούντες, τους οπαδούς του κόμματος, στο εξωκομματικό περιβάλλον. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μετατραπεί μέσω του συστήματος των εκλογών σε τοπικό επίπεδο η αυτοδιοίκηση σε Σοβιέτ και προοπτικά να ριχτεί το σύνθημα «όλη η εξουσία στα Σοβιέτ».

Στη συνεισήγηση για την πολιτική στελεχών ο πρόεδρος της επιτροπής στελεχών της ΚΕ του ΚΚΡΟ Β. Σαφρόνοφ επικέντρωσε την προσοχή σε δυο πολύ σημαντικά και επείγοντα προβλήματα: στην εκπαίδευση των νέων στελεχών και στην απαιτητική στάση απέναντι στους σημερινούς κομμουνιστές καθοδηγητές.

Ο κύκλος των προβλημάτων που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: η περίοδος των ελπίδων στη λογική και τον πατριωτισμό του Πούτιν τελείωσε. Το κόμμα πρέπει να αρχίσει μια δύσκολη και σκληρή δουλιά για την ενίσχυση της οργανωτικής και ιδεολογικής ενότητάς του, να καθορίσει τις προτεραιότητές του, βασισμένες στη μαρξιστικολενινιστική διδασκαλία, να διεισδύσει βαθύτερα στη ζωή, να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής στα πιο διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας. Στα καθήκοντα αυτά αναφέρθηκε ιδιαίτερα και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ στο κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ