Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Η αλεπού στο παζάρι...

Ο Α. Ρόντος στην ΠΓΔΜ

Με το «καπέλο» του ΟΑΣΕ, εμφανίστηκε στα Σκόπια ο στενός συνεργάτης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Αλεξ Ρόντος, ο οποίος, μάλιστα, με έκθεσή του, εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Αλεξ Ρόντος, την οποία έφερε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός «Τέμπο», για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή θα πρέπει:

Να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, να επιτραπεί η χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλους τους θεσμούς και τις υπηρεσίες του κράτους, να συγκροτηθούν ισχυρές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο και να υπάρξει αποκέντρωση των εξουσιών.

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)ανακοίνωσε χτες ότι θα ενισχύσει την αποστολή του στην ΠΓΔΜ, όπου μάχονται οι κυβερνητικές δυνάμεις με τους Αλβανούς αντάρτες.

Από το 1992, ο ΟΑΣΕ διαθέτει στη χώρα αυτή μια μικρή αποστολή οκτώ ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι να προλαμβάνουν κάθε κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης μεταξύ Αλβανών και Σέρβων του Κόσσοβου. Ο Οργανισμός αποφάσισε να διπλασιάσει τα μέλη της αποστολής του για έξι μήνες, φοβούμενος κλιμάκωση της βίας στην ΠΓΔΜ.

«Εάν δεν αναληφθεί η απαιτούμενη δράση στην περιοχή, θα υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης», δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος του μόνιμου συμβουλίου του πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού, Λίβιου Μπότα. «Η εξέλιξη της κατάστασης στο νότο της Σερβίας είναι ανησυχητική. Τα γεγονότα στο Κόσσοβο είναι επίσης ανησυχητικά», υπογράμμισε ο κ. Μπότα. Ο ρόλος των ατόμων που θα αποτελούν τη νέα αποστολή του ΟΑΣΕ θα είναι «να παρακολουθούν τις εξελίξεις κατά μήκος των συνόρων» της ΠΓΔΜ με τη σερβική επαρχία του Κόσσοβου και «να συντάσσουν εκθέσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ