Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Επειτα από το μεγάλο μπουμ...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ.-

...χίλιες μηχανές θα κάνουν ζουμ, όπως λέει και το τραγούδι. Ομως, προς το παρόν, η ώρα αυτή δεν έχει φτάσει και ουδείς φυσικά μπορεί να είναι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, ασχέτως αν όλα συνηγορούν για το ενδεχόμενο ...επερχόμενο μπουμ ταρατατζούμ των αγορών.

Προς το παρόν, η υφήλιος είναι θεατής στο συνεχιζόμενο κλυδωνισμό των Χρηματιστηρίων. Χθες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, συνέχισε την καθοδική του πορεία ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, έχασε ακόμη 324,82 μονάδες ή 3,4, κλείνοντας στις 9.162.18 μονάδες. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ο Dow Jones εισήλθε σε «επικίνδυνη ζώνη», αφού έχει χάσει τουλάχιστον 20% της αξίας, από τη στιγμή που άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο και το 12% το έχει απολέσει κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου τριμήνου. Ο δείκτης των μπλου τσιπς «S&P 500», δείκτης που θεωρείται ως η πιο αξιόπιστη ένδειξη της αμερικανικής οικονομίας, έχανε 3%, ενώ ο «διάττων αστέρας», ο δείκτης των επιχειρήσεων τεχνολογίας, ο Nasdaq παρέμεινε καθηλωμένος κοντά στις 1.800 μονάδες, έχοντας, όμως, ήδη χάσει το 63% της αξίας του από τη στιγμή που κινούνταν σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 5.000 μονάδες, το Μάρτη του 2000.

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei «επανήλθε στα φυσιολογικά του», δηλαδή συνέχισε την πτώση μετά το ξαφνικά πέταγμά του επί διήμερον. Εκλεισε στις 12.854, σημειώνοντας πτώση 2% και επιστρέφοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στα χαμηλότερα της 15ετίας.

Ανάλογο το κλίμα και στην Ευρώπη, που ακολουθεί κατά πόδας τα «καμώματα» της Γουόλ Στριτ. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε χθες στις 5.314, σημειώνοντας πτώση κατά 4% και κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβρη του 1998. Επιπροσθέτως, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, το χθεσινό κλείσιμο σημαίνει ότι ο δείκτης έχει χάσει το 25% της αξίας του, με βάση το υψηλότερο επίπεδο που έχει κλείσει ποτέ.

Αντιστοίχως, ανάλογες πτώσεις της τάξης του 4% είχαν και ο δείκτης Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, αλλά και ο δείκτης Cac 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού. Και τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβρη του 1999.

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις

Ετούτα τα μαντάτα είναι απλώς τα τελευταία που έρχονται να συσσωρεύσουν ακόμη περισσότερα ανησυχητικά σύννεφα στη θολή και σκοτεινή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία από το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου βιώνει μία «ελεύθερη πτώση» των αξιών των αγορών σε όλη την υφήλιο, κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών που υφίστανται για την ανώμαλη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, την πιθανή είσοδο της μεγαλύτερης - όπως χαρακτηρίζεται - οικονομίας του πλανήτη σε ύφεση, καθώς και τη συνειδητοποίηση ότι τα προσδοκώμενα κέρδη, κυρίως όσον αφορά το χώρο των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και κυρίως των εταιριών που συνδέονται άμεσα με το Διαδίκτυο, κρίνονται πια ως εκτός πραγματικότητας.

Τα εξοντωτικά αποτελέσματα αυτής της πολύ ισχυρής οικονομικής επιβράδυνσης και κάμψης έχουν γίνει ολοφάνερα κυρίως στις ανακοινώσεις των εταιριών για συνεχιζόμενη μείωση των κερδών τους, γεγονός που τις εξαναγκάζει να «λαμβάνουν μέτρα», όπερ σημαίνει απολύσεις.

Μόνο το τελευταίο διήμερο δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν άμεσα ή ενδέχεται να προχωρήσουν σε απολύσεις, όπως οι αμερικανικές εταιρίες «Charles Schwab», «Teradyne» «UPS», «Procter & Gamble», «Doubleclick», αλλά και οι «Invensys» και «Capital Radio» στη Βρετανία, γεγονός που προσμετράται σε δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρία «Procter & Gamble» (P&G) ανακοίνωσε χθες ότι θα προβεί στην περαιτέρω περικοπή 9.600 θέσεων εργασίας ή του 9% του εργατικού δυναμικού της σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο τελευταίος γύρος περικοπών των θέσεων εργασίας δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς τη μείωση των δαπανών της.

Η εταιρία δήλωσε ότι η περικοπή των θέσεων εργασίας είναι μια «επέκταση και επίσπευση» του ήδη υπάρχοντος προγράμματος αναδιάρθρωσής της με την ονομασία «Επιχείρηση 2005», στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η μείωση των θέσεων εργασίας κατά 7.800. Η σημερινή ανακοίνωση ανεβάζει την περικοπή των θέσεων εργασίας σε 17.400. Η εταιρία αναμένει ότι η εξοικονόμηση δαπανών θα είναι της τάξης των 600 έως 700 εκατ. δολαρίων μετά τους φόρους ετησίως μέχρι το οικονομικό έτος 2003/04.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ