Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Διερεύνηση» των διμερών σχέσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ -ΠΕΚΙΝΟ.- Η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Κιαν Κιτσέν είχε ως επωδό της τις «σαφείς διαφορές» των δύο χωρών - με κυρίαρχη αυτήν της στάσης των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν, δεδομένου ότι ως τις 24 Απριλίου θα υπάρξει απόφαση σχετικά με νέες πωλήσεις όπλων προς την Ταϊπέι - αλλά ταυτόχρονα και τις «θετικές διαστάσεις» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Αργότερα χθες ο Κιτσέν επρόκειτο να συναντήσει και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, η στάση του οποίου έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις για το μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων: Ο Μπους έχει δηλώσει ότι δε βλέπει, όπως ο προκάτοχός του Μπιλ Κλίντον, την Κίνα ως «στρατηγικό εταίρο», αλλά ως «στρατηγικό ανταγωνιστή» στη διεθνή κονίστρα.

Είναι μάλλον ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικράτησε στη συνάντηση Πάουελ - Κιτσέν ότι ο μεν Αμερικανός ΥπΕξ αναφέρθηκε ακροθιγώς στο ζήτημα της Ταϊβάν - με αφορμή τη διαπραγμάτευση για την εισδοχή της Κίνας στον ΠΟΕ - ενώ ο Κιτσέν δεν έκανε κανένα σχετικό σχόλιο. «Αναγνωρίζουμε ότι διαφωνούμε σε σημαντικά ζητήματα, αλλά πιστεύω ότι η καλύτερη προσέγγιση σε μια σχέση όπως η δική μας είναι να έχουμε συζητήσεις για όλα τα θέματα, στα οποία είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε». Ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζανγκ Κίγιε χαρακτήρισε τη συνάντηση «χρήσιμη και εποικοδομητική», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ