ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Μέσω Κάσου και Βρυξελλών η πορεία προς τα επόμενα επεισόδια ευρωατλαντικών διευθετήσεων

Το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» που πλέει ανοιχτά της Κάσου
Το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» που πλέει ανοιχτά της Κάσου
Στα ανοιχτά της Κάσου επέστρεψε την Παρασκευή το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» για συνέχιση των εργασιών που κάνει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντα υπό την αυστηρή επιτήρηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την αστική τάξη της γείτονος να μη χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της επί του πεδίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι έναν μήνα μετά το επεισόδιο ανοιχτά της νήσου με την τουρκική παρέμβαση τότε για τις εργασίες εγκατάστασης υποβρύχιου καλωδίου (στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου) σε περιοχή λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σε ζώνη που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», εξ ου και έστειλε πολεμικά της πλοία, με την κατάσταση υποτίθεται να «αποκλιμακώνεται» με την αποχώρηση του ιταλικού πλοίου, το «Ievoli Relume» επανήλθε τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή για συνέχιση των ερευνών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με NAVTEX (832/24) που εξέδωσε ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, το ιταλικό σκάφος κάνει «ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου» στο Καρπάθιο Πέλαγος το διήμερο 23 - 24/8.

Παρακολουθώντας το πλοίο όλο αυτό το διάστημα, πού κινείται και αν μπαίνει στη ζώνη του περιλάλητου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, η τουρκική ηγεσία έστειλε διαδοχικά φρεγάτα, κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου CN-235 και κατόπιν UAV για να επιτηρεί μήπως το ερευνητικό πλοίο εξοκείλει της πορείας του και μπει σε ό,τι η Τουρκία ορίζει ως δική της ΑΟΖ, ενώ την Παρασκευή έστειλε εκ νέου φρεγάτα.

Στο ίδιο μοτίβο, δύο νέες φάσεις έρευνας είναι προγραμματισμένες με την έναρξη του φθινοπώρου, η πρώτη τον Σεπτέμβρη (σε χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου) και η επόμενη τον Οκτώβρη (οπότε και το σκάφος θα χρειαστεί να κινηθεί και στα διεθνή ύδατα, επομένως αναμένεται ξανά τουρκική αντίδραση).

Σε αυτό το πλαίσιο και με την ελληνική κυβέρνηση να εφησυχάζει για τον «διάλογο», που εντός ευρωατλαντικού πλαισίου βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα προκειμένου να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, ετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτέμβρη (στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), με σκοπό να συνοψίσουν πώς έχουν προχωρήσει διαδικασίες όπως ο λεγόμενος πολιτικός διάλογος (μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών), τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε στρατιωτικό επίπεδο) και η Θετική Ατζέντα (αφορά διμερείς μπίζνες).

Στο ενδιάμεσο, θα υπάρχει τουλάχιστον μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών θα διεξαχθεί την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - το λεγόμενο Gymnich - έπειτα από το πράσινο φως που άναψε από πλευράς Λευκωσίας, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση και ο Χακάν Φιντάν, εν μέσω έντονης κινητικότητας στο Κυπριακό, με τις γνωστές προτάσεις νομιμοποίησης της κατοχής να βρίσκονται στο τραπέζι.

Αλλωστε, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι στην άτυπη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα σχετιζόμενο με τις ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και με το Κυπριακό, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί χρόνος στο περιθώριο της συνόδου και για μια σύντομη συνεννόηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, προπαρασκευαστική της συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

ΟΕΝΓΕ
Καλεί στις συγκεντρώσεις για την Υγεία σε Σάμο και Ικαρία

Στα συλλαλητήρια για την Υγεία σε Σάμο και Ικαρία, που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου η ΟΕΝΓΕ, συντονίζοντας τον αγωνιστικό τους βηματισμό με τα σωματεία και τους φορείς του νησιού.

Στις συγκεντρώσεις που γίνονται την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα και στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου της Ικαρίας, έχουν καλέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου (ΕΝΙΣ).

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, «η κατάρρευση της μοναδικής μόνιμης παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχών ενεργών εφημεριών, η οποία υπέστη ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο για το οποίο διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο».

Υπενθυμίζοντας και την περίπτωση της εργαζόμενης αναισθησιολόγου στο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «είναι απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά η αιτιολογική συσχέτιση της υπερεργασίας με την πρόκληση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας για την κατάσταση στο νοσοκομείο, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει πως «αποτελούν πρόκληση» και «μία επιπλέον ομολογία ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να στελεχώσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, γιατί θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και "απειλή" για τις "αντοχές" της οικονομίας των λίγων».

Και καταλήγει: «Λύση στα οξυμένα προβλήματα των υγειονομικών και των ασθενών δεν είναι τα μπαλώματα με μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Πολύ περισσότερο, δεν είναι λύση αλλά η αιτία της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης του δημόσιου συστήματος Υγείας η ενίσχυση της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Λύση είναι η ικανοποίηση εδώ και τώρα, χθες, των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών».

Πατριδογνωμόνιο
Φθαρμένα ελαστικά

Εχω ένα κακό (;) συνήθειο, από τότε, δεκαετίες πριν, που οι άνδρες έφτιαχναν ανέκδοτα όπως ότι εμείς οι γυναίκες αγοράζουμε αυτοκίνητο κοιτώντας το χρώμα και κλωτσώντας τα λάστιχα μην είναι σκασμένα σαν του ποδηλάτου: Οπου κι αν βρίσκομαι με τ' αμάξι σταματημένο δίπλα σε άλλο κοιτάζω τα λάστιχα και την τυχόν φθορά τους. Πάει πάνω από μια δεκαετία λοιπόν που βλέπω λάστιχα γυαλιστερά απ' τη φθορά, χωρίς γραμμώσεις, ξεφτισμένα ακόμα κι αν ανήκουν σε πιο σύγχρονα αυτοκίνητα. Μπαίνω σε πόρτες μαγαζιών και σπιτιών που τρίζουν επικίνδυνα ξεχαρβαλωμένες, και έχεις την εντύπωση πως θα σου μείνουν στο χέρι τα πόμολα. Οι κατοικίες νοικοκυραίων, που λέμε για όσους δεν επαιτούν και δεν εμπίπτουν στα εν πολλοίς πολιτικά πονηρά «Εξοικονομώ», παρά τη φροντίδα της καθημερινότητας, τις βλέπεις να ψυχορραγούν απ' τη φθορά του χρόνου, έσω - έξω. Παντού γύρω δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ίδια με κλειστά μαγαζιά και κατασχεμένα γραφεία, σαν να σαπίζουν ολούθε, γεννώντας αυτόματα το αίσθημα ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν ή ζουν εκεί σκουριάζουν από ανημποριά.

Κι όμως, δεν πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω μας θέλουν να αυτοκτονήσουν ή να σαπίσουν. Κάπου κάπου ξεφυτρώνει στις πόλεις μια πολυκατοικία «ενεργειακή», απ' αυτές τις μοντέρνες που διαφημίζονται στο διαδίκτυο και αναρωτιέμαι ποιος εκτός απ' τους χρυζοβιζάδες αλλοδαπούς μπορεί. Ισως τα funds των πλειστηριασμών μάς πείσουν κάποια στιγμή ότι γίναμε Αμερική, όπου κι εκεί το νούμερο ένα πρόβλημα της στέγης καλά κρατεί. Θέλω να πω πως τώρα πια, ακόμα κι ο τυφλός βλέπει παντού τη γενική φθορά, το φτύσιμο της ζωής μας μετά την κρίση και την πανδημία, οπότε λες και σαν καταραμένοι αποδεχτήκαμε ως μιζέρια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, την καθήλωση των αποδοχών και τη φτώχεια, πως ευτυχώς είμαστε ακόμα ζωντανοί. Κι εκεί απάνω κεντάνε οι αστοί πολιτικοί κι αφήνουν τα παιδιά να παίζουν σε λούνα παρκ φτιαγμένα από σκραπ.

Θυμώνω, και δεν ξέρω πόσο ιερή είναι αυτή η οργή, όταν βλέπω γερασμένους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας σε γερασμένα κτίρια, να δουλεύουν, να ζουν και να κινούνται κάνοντας τον σταυρό τους όταν περνάνε μια γέφυρα, όταν διασχίζουν καμένα απ' τη στέρηση κι όχι μόνο απ' τη φωτιά αποκαΐδια φόβων μιας ζωής, όταν μπαίνουν σε λεωφορεία όπου δεν θα βάζανε ούτε τον σκύλο τους, επιζώντας και όχι ζώντας. Κι ύστερα έρχομαι και θυμάμαι εκείνη τη ...χριστιανική αποστροφή του κρασιού και του ψωμιού και στην κανονική εκτός από τη θεία κοινωνία. Αυτό που θέλει το σώμα, να είναι οίκος του Θεού. Να μη βασανίζεται. Να μη φθείρεται με ποτά, με ξενύχτια, με ναρκωτικά... Ωραία όλα τούτα τα ευχετήρια, τα μη φθοροποιά.

Κι έρχεται η γιατρίνα στη Σάμο, με το διάσημο γλυκό της κρασί, και δηλητηριάζει κάθε ανοχή και αντοχή. Κατέρρευσε δουλεύοντας, ούτε πίνοντας, ούτε τρώγοντας, ούτε διασκεδάζοντας, μια παιδίατρος, μία και μόνη στο νοσοκομείο, μετά από συνεχείς εφημερίες για να βγει η δουλειά. Που ήταν να σώζεις τα παιδιά. Δηλαδή αυτή κατέρρευσε από τι; Απ' το φιλότιμο; Από λάθος επαγγελματικό προσανατολισμό; Από έλλειψη βιταμινών; Από φυσική αδυναμία; Από ευαισθησία; Οχι. Την σπρώξαμε. Ο καθένας και όλοι μας. Ολοι όσοι αφήνουμε να σβήνει το φουγάρο, η ανάσα μιας μικρής ΛΑΡΚΟ σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πολυάνθρωπη δουλειά, σε κάθε σχολείο, σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε γήπεδο, σε κάθε λούνα παρκ, έχοντας μπερδέψει την ελευθερία με την κατανάλωση, και έχοντας καταντήσει δέσμιοι μιας ιεράρχησης αναγκών κατά τα γούστα των αφεντικών, έτσι ώστε να χωράνε στην ίδια φράση και μάλιστα στα σοβαρά οι λέξεις βόθρος και πισίνα. Βλέπεις, οι δανειστές διαφθορείς, όταν μαζεύεις δυο δεκάρες για μπογιά να βάψεις τον ξεφτισμένο τοίχο στο σπίτι της γιαγιάς, σε έχουν πείσει ότι είναι καλύτερα να δανειστείς να φας και να πιεις κάτι για να ξεχνάς.

Πληρώνεις για να ξεφύγεις και μαθαίνεις να πεθαίνεις στη δουλειά. Το πρώτο είναι αναγκαστικό. Το δεύτερο, συνήθειο κακό. Δίκαιο και σωστό δεν είναι κανένα από τα δύο. Αν δεν αλλάξουμε λάστιχα, το αμάξι, ακόμα και φανταχτερό, ακόμα και ακριβό, θα στουκάρει...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ