Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Μέσω Κάσου και Βρυξελλών η πορεία προς τα επόμενα επεισόδια ευρωατλαντικών διευθετήσεων

Το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» που πλέει ανοιχτά της Κάσου
Το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» που πλέει ανοιχτά της Κάσου
Στα ανοιχτά της Κάσου επέστρεψε την Παρασκευή το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» για συνέχιση των εργασιών που κάνει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντα υπό την αυστηρή επιτήρηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την αστική τάξη της γείτονος να μη χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της επί του πεδίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι έναν μήνα μετά το επεισόδιο ανοιχτά της νήσου με την τουρκική παρέμβαση τότε για τις εργασίες εγκατάστασης υποβρύχιου καλωδίου (στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου) σε περιοχή λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σε ζώνη που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», εξ ου και έστειλε πολεμικά της πλοία, με την κατάσταση υποτίθεται να «αποκλιμακώνεται» με την αποχώρηση του ιταλικού πλοίου, το «Ievoli Relume» επανήλθε τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή για συνέχιση των ερευνών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με NAVTEX (832/24) που εξέδωσε ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, το ιταλικό σκάφος κάνει «ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου» στο Καρπάθιο Πέλαγος το διήμερο 23 - 24/8.

Παρακολουθώντας το πλοίο όλο αυτό το διάστημα, πού κινείται και αν μπαίνει στη ζώνη του περιλάλητου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, η τουρκική ηγεσία έστειλε διαδοχικά φρεγάτα, κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου CN-235 και κατόπιν UAV για να επιτηρεί μήπως το ερευνητικό πλοίο εξοκείλει της πορείας του και μπει σε ό,τι η Τουρκία ορίζει ως δική της ΑΟΖ, ενώ την Παρασκευή έστειλε εκ νέου φρεγάτα.

Στο ίδιο μοτίβο, δύο νέες φάσεις έρευνας είναι προγραμματισμένες με την έναρξη του φθινοπώρου, η πρώτη τον Σεπτέμβρη (σε χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου) και η επόμενη τον Οκτώβρη (οπότε και το σκάφος θα χρειαστεί να κινηθεί και στα διεθνή ύδατα, επομένως αναμένεται ξανά τουρκική αντίδραση).

Σε αυτό το πλαίσιο και με την ελληνική κυβέρνηση να εφησυχάζει για τον «διάλογο», που εντός ευρωατλαντικού πλαισίου βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα προκειμένου να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, ετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτέμβρη (στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), με σκοπό να συνοψίσουν πώς έχουν προχωρήσει διαδικασίες όπως ο λεγόμενος πολιτικός διάλογος (μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών), τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε στρατιωτικό επίπεδο) και η Θετική Ατζέντα (αφορά διμερείς μπίζνες).

Στο ενδιάμεσο, θα υπάρχει τουλάχιστον μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών θα διεξαχθεί την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - το λεγόμενο Gymnich - έπειτα από το πράσινο φως που άναψε από πλευράς Λευκωσίας, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση και ο Χακάν Φιντάν, εν μέσω έντονης κινητικότητας στο Κυπριακό, με τις γνωστές προτάσεις νομιμοποίησης της κατοχής να βρίσκονται στο τραπέζι.

Αλλωστε, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι στην άτυπη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα σχετιζόμενο με τις ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και με το Κυπριακό, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί χρόνος στο περιθώριο της συνόδου και για μια σύντομη συνεννόηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, προπαρασκευαστική της συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνες και πολεμικές ασκήσεις ανεβάζουν το «θερμόμετρο» (2014-10-21 00:00:00.0)
Καταγγελία στον ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές (2011-10-08 00:00:00.0)
Τα Ιμια στο προσκήνιο (2007-12-29 00:00:00.0)
Ρότα του «Πίρι Ρέις» προς τις νησίδες Καλόγερους (2003-07-09 00:00:00.0)
Προπέτασμα καπνού η ένταση (1996-05-29 00:00:00.0)
"Συνηθισμένο" επεισόδιο στο Αιγαίο (1996-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ