ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Νέο εργοδοτικό έγκλημα με 29 νεκρούς ανθρακωρύχους

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ισχυρότατη έκρηξη από μείγμα τοξικών αερίων, που φαίνεται να σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο ορυχείο της εταιρείας «Πάικ Ρίβερ» στο Γκρεϊμάουθ της Ν. Ζηλανδίας, ήταν η «χαριστική βολή» στις τελευταίες ελπίδες για τη διάσωση των 29 ανθρακωρύχων (ηλικίας από 17 έως 62 ετών) που είχαν παγιδευτεί σε βάθος περίπου 170 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης από την περασμένη Παρασκευή.

Η οργή των συγγενών των αδικοχαμένων εργατών για τη μεγάλη ολιγωρία των σωστικών συνεργείων και κυρίως για την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στον τόπο δουλειάς ήταν ανάμεικτη με τα συναισθήματα του πόνου και της θλίψης για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ωστόσο, η τραγωδία, που είναι πολύ πιθανό να συνέβη από την πρώτη στιγμή (και οι αρχές να το γνώριζαν) δεν ήταν καπρίτσιο της «τύχης» αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα της εργοδοσίας αφού οι αρμόδιες αρχές και τα συμβιβασμένα συνδικάτα έκαναν και κάνουν τα «στραβά μάτια», μπροστά στις επισφαλείς συνθήκες δουλειάς των ανθρακωρύχων στη Ν. Ζηλανδία.

Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, Τζον Κι, έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας, τροφοδοτώντας όλο αυτό το διάστημα ψεύτικες ελπίδες για τον απεγκλωβισμό των εργατών (ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη θεαματική διάσωση των Χιλιανών μεταλλωρύχων), μιλώντας για «εθνική τραγωδία και εθνικό πένθος».

Καταγγελία από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους ανθρακωρύχους της Ν. Ζηλανδίας και σημειώνει μεταξύ άλλων: «...Και αυτό το περιστατικό μπαίνει στον μακρύ κατάλογο των δυστυχημάτων σε ορυχεία, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, από τη μεριά των εταιρειών, που δείχνει τις άμεσες συνέπειες της εκμετάλλευσης (των εργαζομένων) από τον καπιταλισμό και τις αντεργατικές πολιτικές. Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία είναι θεμελιώδες καθήκον για το οποίο παλεύει το ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα».

Η ανακοίνωση της ΠΣΟ καταλήγοντας απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα προκειμένου «με αφορμή αυτό το περιστατικό να ενισχύσουν τον αγώνα για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας. Η ζωή των εργαζομένων είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο. Πρέπει να δώσουμε μεγάλο αγώνα για τη λήψη μέτρων ασφαλείας στους τόπους δουλειάς».

  • Στην Κολομβία πέντε μεταλλωρύχοι είναι νεκροί και έξι παγιδευμένοι σε δύο ορυχεία στην κεντρική Κουντιναμάρκα, όπως ανέφερε χτες το Radio Caracol. Επίσης, το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ορυχείων (Ingeominas) ανακοίνωσε ότι δύο μεταλλωρύχοι πέθαναν από ασφυξία κατά τη διάρκεια ατυχήματος σε ορυχείο στη Λενγκουασάκε.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Χιλιάδες φοιτητές ενάντια στις περικοπές

Χιλιάδες νέοι κατέκλυσαν την πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο
Χιλιάδες νέοι κατέκλυσαν την πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαδηλώσεις φοιτητών και μαθητών, που ξεσηκώνονται ενάντια στην ανηλεή επίθεση που γίνεται στην Παιδεία με πρόσχημα την κρίση και το έλλειμμα, πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα στο Νοέμβρη στη βρετανική πρωτεύουσα αλλά και πολλές άλλες πόλεις, κάτι εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Γηραιάς Αλβιόνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα βρετανικά μέσα κάνουν λόγο για τις μεγαλύτερες φοιτητικές κινητοποιήσεις από το 1968...

Περισσότεροι από 50.000 φοιτητές και μαθητές διαδήλωναν από τις 11 το πρωί στο Λονδίνο στο πλαίσιο της ημέρας «πανεθνικής κινητοποίησης ενάντια στις περικοπές στην Ανώτατη Παιδεία» που θα φτάσουν στο 40% και την κατάργηση του πλαφόν στα τέλη διδάκτρων που σημαίνει ακόμη τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων στις 9.000 λίρες κατά έτος.

Για μια ακόμη φορά, η αστυνομία που είχε κινητοποιηθεί από την Τρίτη και είχε πάρει θέσεις από τα ξημερώματα, μάλλον ήταν απροετοίμαστη για την τεράστια συγκέντρωση, καθώς ανέμενε περίπου 20.000. Απροετοίμαστη εντελώς ήταν και πριν δύο βδομάδες, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο Μίλμπανκ, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο, στη διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης που συνδέθηκε άμεσα με το πακέτο ύψους 81 δισ. λιρών που προβλέπει περικοπές δαπανών και άλλα μέτρα.

Περιορισμένα επεισόδια σημειώθηκαν κυρίως στο Γουάιτχολ βόρεια του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της πορείας των φοιτητών, που πέρασε από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ανάμεσα σε αυτά και της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και τα κεντρικά γραφεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», η αστυνομία προέβη σε 59 συλλήψεις στο Λονδίνο και από μία σύλληψη σε Οξφόρδη και Γλασκόβη στη Σκοτία, καθώς διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Λιντς, Σέφιλντ, Κέιμπριτζ, Μπέρμινχαμ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Μπράιτον, Μπρίστολ κ.ά. Παράλληλα, από την Τρίτη ξεκίνησαν καταλήψεις σε διάφορα Πανεπιστήμια, όπως στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο SOAS (στη Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών), στο κεντρικό Λονδίνο και στα Πανεπιστήμια του Πλίμουθ, του Γουόργικ, του Μπέρμινχαμ, του London South Bank, του UCL, του Εσσεξ, του UWE Μπρίστολ, της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, καθώς και του Manchester Metropolitan.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μέρα αντιδράσεων ήταν η χτεσινή με τη μεγαλύτερη κίνηση στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, λόγω των μετακινήσεων για τη «μέρα των Ευχαριστιών». Αρκετοί επιβάτες αρνήθηκαν να υποστούν τον έλεγχο των σαρωτών σώματος που έχουν εγκατασταθεί στα αεροδρόμια και παραβιάζουν ακόμη και τα πλέον στοιχειώδη ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Σε 20 παραγκουπόλεις εισέβαλε η αστυνομία, σε μια επιχείρηση κατά των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, κι ενώ οι συγκρούσεις συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες μέρες, μετά από επιθέσεις «κακοποιών» σε αστυνομικά τμήματα. Δύο άτομα, φερόμενα ως μέλη συμμορίας, έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Σε τουλάχιστον 160 από τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο αυξήθηκε η θερμοκρασία τα τελευταία 25 χρόνια, με τις ευρωπαϊκές λίμνες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε το Εργαστήριο Προώθησης Τζετ της NASA στην Καλιφόρνια.

TEΛ ΑΒΙΒ.-- Με αποκλεισμούς δρόμων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και μη προώθηση αγροτικών προϊόντων στις κεντρικές αγορές, αντιδρούν οι Ισραηλινοί αγρότες στην απόφαση της κυβέρνησης να μην αυξήσει τον αριθμό των ξένων εργατών γης, που απασχολούνται στο Ισραήλ. Μέχρι τη δεύτερη Ιντιφάντα, οι περισσότεροι εργάτες γης στο Ισραήλ ήταν Παλαιστίνιοι. Εκτοτε, όμως, οι αποκλεισμοί οδήγησαν σε αντικατάστασή τους με κυρίως Ταϊλανδούς εργάτες. Στις διαμαρτυρίες συμμετέχουν και μεγαλοαγρότες, που θέλουν τους Ταϊλανδούς, που είναι κατά πολύ φθηνότεροι και έτσι αυξάνουν τα κέρδη τους.

ΙΤΑΛΙΑ
Φοιτητικές διαμαρτυρίες

ΡΩΜΗ.--

Χιλιάδες Ιταλοί φοιτητές πραγματοποίησαν χτες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση. Οι φοιτητές προχώρησαν σε καταλήψεις πανεπιστημίων, σε γέφυρες και πλατείες, ενώ μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν στη Ρώμη όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να εισβάλουν στη Γερουσία. Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η υπουργός Παιδείας, Μαριαστέλα Τζελμίνι, παρουσίαζε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων, που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση επιχειρείται να μειωθούν οι δαπάνες για την Παιδεία κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ, να περιοριστεί το προσωπικό των πανεπιστημίων - κυρίως σε ό,τι αφορά τους ερευνητές - αφού από το 2009 έως το 2011 θα προσλαμβάνεται μόλις το 20% των συνταξιοδοτημένων, δηλαδή θα υπάρξει μείωση κατά 130.000 θέσεις εργασίας στους εκπαιδευτικούς, θα υπάρξει συγχώνευση μικρότερων ιδρυμάτων και θα συνδεθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με επιχειρηματικούς κύκλους.

ΥΕΜΕΝΗ
Βομβιστική επίθεση με στόχο σιίτες στο βορρά

ΣΑΝΑ'Α.--

Στόχος βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε η θρησκευτική τελετή αλ Γκάντιρ των σιιτών ενόπλων Χούθι στην επαρχία αλ Τζάουφ, στη βόρεια Υεμένη. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, περισσότεροι από 30. Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται ο φύλαρχος Χουσεΐν μπιν Αχμάν μπιν Χάντχμνταν και ο γιος του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Χούθι αποφεύγουν να επιρρίψουν ευθύνες σε κάποια οργάνωση ή στις υεμενίτικες αρχές με τις οποίες βρίσκονται, ούτως ή άλλως, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία, και καλούν «όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές και θρησκευτικές ή πολιτικές ομάδες της χώρας να καταδικάσουν αυτό το απάνθρωπο έγκλημα». Και είναι γεγονός ότι ουδείς μπορεί, μετά βεβαιότητας, να υποθέσει ποιος κρύβεται πίσω από το νέο αυτό αιματοκύλισμα.

Στη βόρεια Υεμένη, επικρατεί από το Φεβρουάριο του 2010 μια εξαιρετικά εύθραυστη ηρεμία μετά την επίτευξη κατάπαυσης πυρός ανάμεσα στους σιίτες ενόπλους Χούθι και τον υεμενίτικο στρατό, με την οποία έληξαν οι πολύχρονες μεταξύ τους συγκρούσεις. Οι Χούθι, όμως, τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και της «αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου», που δρα στην Υεμένη, η οποία τους κατηγόρησε ότι εντόπισαν, συνέλαβαν και παρέδωσαν στις αρχές δύο καταζητούμενα μέλη της. Τέλος, δε θα πρέπει ν' αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιας διαμάχης μεταξύ φυλών, καθώς, όπως όλα δείχνουν, κύριος στόχος ήταν ο φύλαρχος Χάντχμνταν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ