Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Νέο εργοδοτικό έγκλημα με 29 νεκρούς ανθρακωρύχους

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ισχυρότατη έκρηξη από μείγμα τοξικών αερίων, που φαίνεται να σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο ορυχείο της εταιρείας «Πάικ Ρίβερ» στο Γκρεϊμάουθ της Ν. Ζηλανδίας, ήταν η «χαριστική βολή» στις τελευταίες ελπίδες για τη διάσωση των 29 ανθρακωρύχων (ηλικίας από 17 έως 62 ετών) που είχαν παγιδευτεί σε βάθος περίπου 170 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης από την περασμένη Παρασκευή.

Η οργή των συγγενών των αδικοχαμένων εργατών για τη μεγάλη ολιγωρία των σωστικών συνεργείων και κυρίως για την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στον τόπο δουλειάς ήταν ανάμεικτη με τα συναισθήματα του πόνου και της θλίψης για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ωστόσο, η τραγωδία, που είναι πολύ πιθανό να συνέβη από την πρώτη στιγμή (και οι αρχές να το γνώριζαν) δεν ήταν καπρίτσιο της «τύχης» αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα της εργοδοσίας αφού οι αρμόδιες αρχές και τα συμβιβασμένα συνδικάτα έκαναν και κάνουν τα «στραβά μάτια», μπροστά στις επισφαλείς συνθήκες δουλειάς των ανθρακωρύχων στη Ν. Ζηλανδία.

Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, Τζον Κι, έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας, τροφοδοτώντας όλο αυτό το διάστημα ψεύτικες ελπίδες για τον απεγκλωβισμό των εργατών (ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη θεαματική διάσωση των Χιλιανών μεταλλωρύχων), μιλώντας για «εθνική τραγωδία και εθνικό πένθος».

Καταγγελία από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους ανθρακωρύχους της Ν. Ζηλανδίας και σημειώνει μεταξύ άλλων: «...Και αυτό το περιστατικό μπαίνει στον μακρύ κατάλογο των δυστυχημάτων σε ορυχεία, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, από τη μεριά των εταιρειών, που δείχνει τις άμεσες συνέπειες της εκμετάλλευσης (των εργαζομένων) από τον καπιταλισμό και τις αντεργατικές πολιτικές. Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία είναι θεμελιώδες καθήκον για το οποίο παλεύει το ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα».

Η ανακοίνωση της ΠΣΟ καταλήγοντας απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα προκειμένου «με αφορμή αυτό το περιστατικό να ενισχύσουν τον αγώνα για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας. Η ζωή των εργαζομένων είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο. Πρέπει να δώσουμε μεγάλο αγώνα για τη λήψη μέτρων ασφαλείας στους τόπους δουλειάς».

  • Στην Κολομβία πέντε μεταλλωρύχοι είναι νεκροί και έξι παγιδευμένοι σε δύο ορυχεία στην κεντρική Κουντιναμάρκα, όπως ανέφερε χτες το Radio Caracol. Επίσης, το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ορυχείων (Ingeominas) ανακοίνωσε ότι δύο μεταλλωρύχοι πέθαναν από ασφυξία κατά τη διάρκεια ατυχήματος σε ορυχείο στη Λενγκουασάκε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ