Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Παρά τις διακηρύξεις του Προέδρου της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και άλλων αξιωματούχων ότι οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) «θα τελειώσουν σύντομα», οι μάχες μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων είναι συνεχείς και σφοδρές.

Μόνο χτες, κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στη Βίστα Ερμόσα, στην επαρχία Μέτα, στην κεντρική Κολομβία, 3 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των ανταρτών. Επίσης, σε επίθεση μονάδας των FARC εναντίον ομάδας που κατέστρεφε παράνομες φυτείες κόκας στην επαρχία Γκουαβιαρέ, στο νότο, σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί και ακόμη 3 τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά του ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα ανώτερο στέλεχος των FARC, τον Λουίς Τριάνα, γνωστό με τις προσωνυμίες Ενρίκε ή Καλαμπρίνα, σε μάχη στην επαρχία Ουίλα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ανακοινώνουν η κυβέρνηση ή οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι συνήθως παραποιημένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βομβαρδισμός θέσεων των ανταρτών, στις 19 Σεπτέμβρη, στο Πουτουμάγιο, που παρουσιάστηκε ως μεγάλη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων, όπου κατ' αυτές σκοτώθηκαν «δεκάδες αντάρτες και ηγετικά στελέχη», αποκαλύπτεται ότι ανάμεσά τους ήταν και απλοί πολίτες και μάλιστα εν γνώσει των αρχών ασφαλείας. Μεταξύ αυτών και η κόρη του Σιμόν Τρινιδάδ, ηγετικού στελέχους των FARC, που κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Supermax στο Φλόρενς του Κολοράντο, ο οποίος μαζί με την Σόνια, κρατούμενη σε άλλη φυλακή, έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα του Κολομβιάνικου ΚΚ, «Βος», νεαρή κοπέλα, γύρω στα 18, είχε πάει να επισκεφτεί τη μητέρα της, Μαρία Βικτόρια Ινοχόσα, γνωστή ως «Λουσέρο Τρινιδάδ», επικεφαλής του Radio Resistencia, του 48ου μετώπου, που επίσης σκοτώθηκε κατά το βομβαρδισμό. Οπως τονίζει η «Βος», ο επικεφαλής του στρατού, Εντκγαρ Σέλι, γνώριζε για την παρουσία της κοπέλας, που δεν είναι στο ένοπλο κίνημα, και προχώρησε στην επιχείρηση.

Σε αυτό το κλίμα κοινές επιχειρήσεις, υπό την ονομασία «Colper Amazonia 2010», ξεκίνησαν από χτες οι δυνάμεις του Περού και της Κολομβίας εναντίον των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Espectador». Οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη διασυνοριακή ασφάλεια με στρατιωτικές μονάδες επί εδάφους, αέρος και των υδάτινων οδών, όπου επτά ναυτικές κολομβιανές μονάδες θα αναπτυχθούν στον Αμαζόνιο και στον ποταμό Πουτουμάγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ