ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
«Πολιτικά πρόσωπα που μπορούν να βρουν λύσεις» προκρίνει ο Ολάντ

Εντείνονται ήδη οι ενδοαστικές διεργασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

«Μέτωπο» και «Ανυπότακτη Γαλλία» (φωτ. από προεκλογική της συγκέντρωση) διεκδικούν ρόλο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας

Copyright 2024 The Associated

«Μέτωπο» και «Ανυπότακτη Γαλλία» (φωτ. από προεκλογική της συγκέντρωση) διεκδικούν ρόλο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας
Συζητήσεις με ζητούμενο τη διασφάλιση κυβερνητικού σχήματος ικανού να υπερασπιστεί την ντόπια πλουτοκρατία εντείνονται καθημερινά στη Γαλλία, όπου την Κυριακή θα διεξαχθεί ο α' γύρος των βουλευτικών εκλογών που προκηρύχθηκαν πρόωρα, μετά (και) από την άνετη επικράτηση της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές, και ενώ σε όλο τον αστικό πολιτικό χάρτη της χώρας «τρέχουν» αναδιατάξεις για νέες συνεργασίες.

Χτες ο πρώην Πρόεδρος της χώρας και πρώην επικεφαλής τού (για δεκαετίες ολόκληρες κυβερνητικού) Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV δήλωσε ότι στην περίπτωση που «δεν υπάρχει πλειοψηφία» με σαφήνεια στη νέα Βουλή, τότε «υπάρχει ο ρόλος πολιτικών προσώπων όπως εγώ να βρουν λύσεις». Με φόντο μια σειρά από σενάρια για την επόμενη μέρα (από το ενδεχόμενο η πρώτη δύναμη να μην έχει απόλυτη πλειοψηφία, μέχρι το ενδεχόμενο να «διαφέρουν πολύ» οι δυνάμεις που ασκούν χρέη προεδρίας και χρέη πρωθυπουργίας στη χώρα), ο Ολάντ είπε ότι «υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνουμε, θα δούμε τι είναι κατάλληλο να κάνουμε», όπως για παράδειγμα - συνέχισε «να βρούμε έναν επικεφαλής της κυβέρνησης που θα μπορούσε να πάει τη χώρα μπροστά με ένα ελάχιστο πρόγραμμα».

Εδαφος συνεργασίας διαμορφώνουν και άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα του πρώην βουλευτή (έως το 2022) Πιερ Υβς Μπουρναζέλ, προερχόμενου από τους «Ρεπουμπλικάνους» (LR) αλλά σήμερα μέλους των «Οριζόντων» (κόμμα που μέχρι πρόσφατα στήριζε την κυβέρνηση Μακρόν αλλά πλέον διαφοροποιείται), που δήλωσε: «Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος γιατί πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους μετριοπαθείς Γάλλους από τα Αριστερά, τα Δεξιά ή το Κέντρο που δεν βλέπουν τους εαυτούς τους (να ανήκουν ή να κατευθύνονται προς) την «Εθνική Συσπείρωση» και δεν θέλουν να είναι όμηροι της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI)».

Θυμίζουμε ότι η LFI, μαζί με το PS, το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, τους Οικολόγους (EELV) και άλλα μικρότερα σχήματα συγκρότησαν την εκλογική συνεργασία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», πρωτοστατώντας και στη συνολικότερη αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, με μέτωπο και «κατά του μακρονισμού», όπως δηλώνουν.

Πάντως, οι τριβές στο «Μέτωπο» παραμένουν έντονες, με διαφωνίες μάλιστα και ως προς τον πρωθυπουργό που θα προταθεί. Μεταξύ άλλων είναι ενδεικτική η δημόσια κριτική που δέχεται μια υποψηφιότητα (του ηγετικού στελέχους της LFI) Ζαν Λικ Μελανσόν, που από τη μεριά του επιμένει να δηλώνει έτοιμος να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

«Θέλουμε να κερδίσουμε ή να δημιουργήσουμε σύγκρουση; Αν θέλει να εξυπηρετήσει το "Νέο Λαϊκό Μέτωπο", ο Μελανσόν πρέπει να "κάνει στην άκρη". Οταν υπάρχει τόση απόρριψη, πρέπει να έχουμε αίσθηση του γενικού συμφέροντος», δήλωσε ο Ολάντ. Αλλά και ο επικεφαλής του ΚΚ Γαλλίας, Φαμπιέν Ρουσέλ, δήλωσε πως «η ιδέα του διορισμού του Μελανσόν ως πρωθυπουργού, την οποία υποστηρίζει και ο ίδιος, δεν υπήρξε ποτέ αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των δυνάμεων του "Μετώπου". Κάτι τέτοιο είναι ψευδές και αφόρητο».

Μέσα σε όλα αυτά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε πεπεισμένος ότι «οι Γάλλοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, όποια και αν είναι η πολιτική κατάσταση (...) και στο πεδίο της μάχης και ως προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (...)».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αύξηση των τιμών των τροφίμων και με ... μηδενικό ΦΠΑ

Την ίδια ώρα ο ΦΠΑ στο ρεύμα επανήλθε στο 21%

Με μέτρα όπως επέκταση του καθεστώτος μηδενικού ΦΠΑ έως τις 30 Σεπτέμβρη για βασικά είδη τροφίμων και μείωση της φορολογίας για χαμηλά εισοδήματα, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Ισπανία επιδιώκει να «συγκρατήσει» την ακρίβεια, που όμως έτσι ή αλλιώς γονατίζει τα ισπανικά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για διαχειριστικά μέτρα «ανάσχεσης» της ακρίβειας που καλπάζει, και είναι ένα ερώτημα κατά πόσο ανακουφίζουν, από τη στιγμή που είναι μεμονωμένα, ενώ στην ελεύθερη αγορά κυριαρχούν τα μονοπώλια, που αυτά καθορίζουν τις τιμές σε κάθε κλάδο.

Το πακέτο, που κοστίζει 3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει μηδενικό ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο και μείωση της φορολογίας για εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Στην πραγματικότητα οι τιμές των τροφίμων δεν μειώθηκαν με τον μηδενικό ΦΠΑ, αλλά αυξήθηκαν. Απλώς αυξήθηκαν λιγότερο, λέει η ισπανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (ΙΝΕ), ο δείκτης των τιμών των τροφίμων παρουσίαζε αύξηση κατά 4,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλη. Επιπλέον, οι τιμές σε ορισμένα είδη τροφίμων είχαν παρουσιάσει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, με πρώτο το ελαιόλαδο.

Και έτσι, όμως, ο μηδενικός ΦΠΑ είναι ένα προσωρινό μέτρο που άρχισε να εφαρμόζεται τον Γενάρη του 2023 και όταν επιστρέψει θα έρθει να προστεθεί στις τιμές, που έχουν αυξηθεί στο μεταξύ.

Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 2% και θα επανέλθει σταδιακά από τις 30 Σεπτέμβρη 2024 στα προηγούμενα επίπεδα, στο 4%. Επίσης έχει μειωθεί από 10% σε 5% ο ΦΠΑ σε άλλα τρόφιμα, όπως έλαια και ζυμαρικά. Τα μη βασικά τρόφιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 10%.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι από 1η Ιούλη μηδενίζεται ο ΦΠΑ και στο ελαιόλαδο, προηγουμένως όμως έχουν σημειωθεί τεράστιες αυξήσεις. Από τον Γενάρη του 2021 η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτοξευτεί περισσότερο από 200% στην Ισπανία, ενώ από πέρυσι κατά 68%. Μεγάλες αυξήσεις έχουν καταγραφεί επίσης σε τρόφιμα όπως πατάτες, αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, σοκολάτες, λαχανικά και φρέσκα ψάρια.

Παρότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ισπανία υποχωρεί σταθερά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στο 4,4% τον Μάη έναντι 12% τον περσινό Μάη, ο γενικός πληθωρισμός σήμερα είναι υψηλότερος απ' ό,τι πριν έναν χρόνο. Τον Μάη έκλεισε στο 3,8%, από 3,4% τον Απρίλη και από 2,9% τον Μάη του 2023.

Αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των τιμών του ρεύματος. Από τον φετινό Μάρτη η κυβέρνηση Σάντσεθ ανέστειλε τον μειωμένο ΦΠΑ στο ρεύμα και τον επανέφερε στο 21% από το 10%. Δηλαδή τα διαχειριστικά τερπίπια της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης οδηγούν σε νέα βάρη τα λαϊκά στρώματα. Ο,τι υποτίθεται «γλίτωσαν» τα νοικοκυριά από τις συγκρατημένες αυξήσεις στα τρόφιμα, το έχασαν πληρώνοντας πιο ακριβά την Ενέργεια...

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Η Πρίστινα θέτει νέους όρους στο διμερές παζάρι

Ακυρώθηκε τελικά η συνάντηση που αναμενόταν προχτές ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, καθώς - ενώ όλα έδειχναν ότι θα γινόταν κανονικά - η Πρίστινα έθεσε τελευταία στιγμή νέους όρους για την πραγματοποίησή της. Συγκεκριμένα, η κοσοβάρικη πλευρά ζήτησε να υπογραφεί άμεσα η βασική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων όπως προτάθηκε στην Οχρίδα από την ΕΕ, να αποσυρθεί η «επιστολή επιφυλάξεων» που απέστειλε η Σερβία στην ΕΕ τον Δεκέμβρη του 2023, αλλά και να παραδώσει η Σερβία στις αρχές του Κοσόβου τον Μίλαν Ραντόιτσιτς, που θεωρείται βασικός υπαίτιος για τις συγκρούσεις ενόπλων στο βόρειο Κόσοβο τον περασμένο Σεπτέμβρη.

«Εχουμε κάνει πολλά, πολλά προβλήματα έχουν λυθεί, αλλά η διαδικασία ομαλοποίησης μπορεί να προχωρήσει μόνο όσο γρήγορα θέλουν τα (δύο άμεσα εμπλεκόμενα) μέρη. Πρέπει να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ τους και όχι με μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας την ακύρωση της συνάντησης.

Σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ, ο Βούτσιτς εμφανίστηκε πρόθυμος να εξετάσει την απόσυρση της «επιστολής επιφυλάξεων», αλλά επικαλέστηκε «συνταγματικό κώλυμα», για να υπογράψει έγγραφο που «ουσιαστικά συνιστά αναγνώριση, όλα συνοψίζονται σε αυτό, (θέλουν) de jure αναγνώριση».

Δυσαρέσκεια Σόφιας για Σκόπια

Την ίδια στιγμή, την ευρωατλαντική πορεία της περιοχής περιπλέκουν και οι «τριβές» που μεγαλώνουν ανάμεσα σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία. Με φόντο την ετοιμότητα των Σκοπίων να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους συνεργασίας τους (και) με τα γειτονικά κράτη - όπως δείχνουν και οι αναφορές της νέας κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών - η Σόφια σε ανακοίνωσή της επέλεξε να σημειώσει ότι η συμφωνία με την οποία το 2022 συμφώνησε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, «περιγράφει σαφή βήματα» και υποστηρίζει ότι το να ανοίξουν εκ νέου συζητήσεις για παγιωμένες διεθνείς δεσμεύσεις «θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», ζητώντας «τήρηση των υψηλότερων προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πιστή εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων». Ο δε Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για απροθυμία να αναγνωρίσει την ύπαρξη βουλγαρικής ταυτότητας και γλώσσας στην επικράτειά της.

ΙΡΑΝ
Σήμερα οι εκλογές για νέο Πρόεδρο

Εν μέσω διεργασιών αναθέρμανσης σχέσεων με διάφορες χώρες

Κάλπες προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν σήμερα στο Ιράν, μετά από τον θάνατο του Ιμπραήμ Ραϊσί σε συντριβή του ελικοπτέρου ενώ επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν, τον περασμένο Μάη.

Ως επικρατέστεροι φέρονται ο (χαρακτηριζόμενος «συντηρητικός») πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ - Μπαγέρ Γαλιμπάφ, ο «μεταρρυθμιστής» Μασούντ Πεζεσκιάν και ο «υπερσυντηρητικός» Σαΐντ Τζαλιλί, πρώην διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις αρχές της βδομάδας, ο πρώην Πρόεδρος (2013 - 2021) του Ιράν, 75χρονος Χασάν Ροχανί, ζήτησε «απ' αυτούς που θέλουν εποικοδομητικές σχέσεις με τον κόσμο και μετριοπάθεια να ψηφίσουν τον δρα Μασούντ Πεζεσκιάν», που υποστήριξε ότι διαθέτει «εντιμότητα, θάρρος και πίστη στο Εθνος». Υπέρ του Πεζεσκιάν τάχθηκε και ο πρώην ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ, όπως και ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005).

Δυτικά ΜΜΕ εμφανίζουν την επιλογή (του πρώην ΥΠΕΞ και πρωτεργάτη της συμφωνίας του 2015, Τζαβάντ) Ζαρίφ ως «συμβούλου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής», από το επιτελείο του Πεζεσκιάν, ως «πολιτικό μήνυμα», προσθέτοντας ότι ο Ζαρίφ (πρωτεργάτης στη Διεθνή Συμφωνία του 2015) «εκτιμάται από τις δυτικές κυβερνήσεις» και ο Πεζεσκιάν θεωρεί «μεγάλο πρόβλημα για την ανάπτυξη του Ιράν τις κυρώσεις».

Ανάμεσα σε άλλες δεσμεύσεις του Πεζεσκιάν είναι ότι θα περιορίσει «την "αστυνομία ηθικής" όσο μπορώ» αλλά και ότι τη χρήση του χιτζάμπ «πρέπει να την καθορίζουν τα κοινωνικά έθιμα και όχι οι θρησκευτικοί νόμοι».

Σημειωτέον ότι πιθανή επανεξέταση της Συμφωνίας του 2015 συζητιέται εδώ και καιρό. Ακόμα και συνεργάτες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ (π.χ. στα μέσα Μάη) φέρονταν να μιλούν για προθυμία της Τεχεράνης να προχωρήσει σε «απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, μίλησε για «μια συνθήκη με το Ιράν» που μελετά η Μόσχα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των διεργασιών που «φουντώνουν» ευρύτερα στη Μέση Ανατολή είναι η ανακοίνωση για έναρξη συνομιλιών που αποφάσισαν Μπαχρέιν και Ιράν για επαναφορά διμερών πολιτικών σχέσεων. Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν «παγώσει» από το 2016, μετά από κατηγορίες για την αντιμετώπιση σιιτών σε μια σειρά από μοναρχίες του Κόλπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ