ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μεγάλη συμμετοχή στην πανεθνική απεργία

Απεργοί διαδήλωσαν ζητώντας αύξηση του κατώτατου μισθού και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους

Απεργοί διαδηλώνουν στη Χαϊντεραμπάντ (νοτιοανατολικά)

Copyright 2016 The Associated

Απεργοί διαδηλώνουν στη Χαϊντεραμπάντ (νοτιοανατολικά)
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν χτες στη γενική πανεθνική απεργία στην Ινδία, την οποία στήριξαν και προετοίμασαν με πολυήμερη παρέμβαση οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις AITUC, CITU, INTUC, HMS, AIUTUC, TUCC, LPF, AICCTU, UTUC και SEWA, με την πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις έγιναν σε πολλά αστικά κέντρα, με κυρίαρχα τα αιτήματα που αφορούσαν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ασφάλιση των δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων που δουλεύουν σε θέσεις «μαύρης απασχόλησης» (δηλαδή χωρίς συγκεκριμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα) σε πάρα πολλούς τομείς της ινδικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δε Ιντου», στη νότια πολιτεία Κεράλα η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Μεγάλα ήταν όμως τα ποσοστά συμμετοχής στην πολιτεία Τρίπουρα, όπου στην πρωτεύουσα Αγκαρτάλα μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, γυμνάσια, δημόσιες υπηρεσίες έμειναν κλειστές.

Στην απεργία πήραν μέρος και εργάτες από σημαντικές κρατικές βιομηχανικές μονάδες όπως η χαλυβουργία Vizag (Βιζαγκ) στη νοτιοανατολική πολιτεία Αντρα Πραντές, τα ναυπηγεία Ιντουστάν στην ίδια πολιτεία, αλλά και άλλες βιομηχανίες στην περιοχή Βισακχαπατνάμ. Στην πολιτεία Τελανγκάνα ξεχώρισε η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων.

Απέναντι στους απεργούς η κυβέρνηση Μόντι (που επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανέλιξη του ινδικού κεφαλαίου στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα) επιστράτευσε ένα κλίμα συκοφαντίας και καταστολής. Για παράδειγμα, στην Κεράλα, εμφανίστηκαν στο λιμάνι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού για να προσφέρουν «υποστήριξη» στο λιμάνι, κάτι που κατήγγειλαν απεργοί ζητώντας «Navy Go Back» (Ναυτικό φύγε τώρα).

Μήνυμα αλληλεγγύης στα συνδικάτα και την εργατική τάξη της Ινδίας έστειλε τις προηγούμενες μέρες το ΠΑΜΕ, όπως και η ΠΣΟ, που ενόψει και του 17 Συνεδρίου της στις 5-8 Οκτώβρη 2016, στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής, επιδιώκει να μελετήσει την αγωνιστική εμπειρία που συγκεντρώνεται από τέτοιες μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ταξικά προσανατολισμένης οργάνωσης και πάλης, σε διεθνές επίπεδο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ψευδοκράτος συνεχίζει να προκαλεί

Διαμαρτύρεται για την ενεργειακή συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου, καθώς οξύνεται ο ανταγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε μια περίοδο που αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία συνεχίζουν να καλλιεργούν αυταπάτες για τη «μεγάλη ευκαιρία» που δήθεν υπάρχει σήμερα για τη λύση του Κυπριακού, το ψευδοκράτος εξακολουθεί να προκαλεί. Ενδεικτική είναι η «ανακοίνωση» που εξέδωσε το «υπουργείο Εξωτερικών» της «τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» (σ.σ. όπως βαφτίστηκε από μόνο του το ψευδοκράτος μετά την τουρκική εισβολή και η Τουρκία έσπευσε να το αναγνωρίσει), αντιδρώντας στην πρόσφατη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου, για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την υπογραφή» αναφέρει η ανακοίνωση του «υπουργείου», καλώντας «ακόμα μια φορά για τη γοργή αναθεώρηση της συνεχιζόμενης μονομερούς και καταστροφικής για την εμπιστοσύνη συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έχει συνεχιστεί παρά τις αμέτρητες εκκλήσεις και υποδείξεις μας». Μάλιστα, με ...ύφος «χιλίων καρδιναλίων» το ψευδοκράτος επικαλείται τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας «προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρούν μετριοπαθή και εποικοδομητική στάση στη σημερινή κρίσιμη περίοδο» και επιμένει ότι «είναι ιδιαίτερα τολμηρό το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επιμείνει να λαμβάνει μέτρα που επιδρούν αρνητικά στη διαδικασία, αντί να διατηρούν την ήδη εύθραυστη ισορροπία».

Το «υπουργείο» διαμαρτύρεται ότι αγνοείται η «γνωστή ευαισθησία» του ψευδοκράτους ως «ισότιμου ιδιοκτήτη» των φυσικών πόρων που περιβάλλουν την Κύπρο και κατηγορεί την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως προκλητικά επιμένει να χαρακτηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) ότι «συνεχίζει να παραβιάζει και να αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και αμελεί ή δε λαμβάνει υπόψιν της πιθανής βλάβης που θα προκληθεί στην ήδη περιορισμένη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Καταλήγει, λοιπόν, συνιστώντας ως «ευεργετικό» το «να τερματίσουν οι Ελληνοκύπριοι εταίροι μας άμεσα τέτοια δυσμενή, απαράδεκτα βήματα που δημιουργούν ένταση» και διαμηνύει ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού».

Η «γκρίνια» του ψευδοκράτους για την πρόσφατη κυπρο-αιγυπτιακή συμφωνία δεν αφορά, βέβαια, καμία αγωνία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων του νησιού. Συνδέεται με την ευρύτερη εντεινόμενη κόντρα για τον έλεγχο του τεράστιου ενεργειακού πλούτου σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτημα στο οποίο Τουρκία και Κατεχόμενα προσδοκούν να αποκτήσουν ενεργότερη συμμετοχή. Από αυτή τη σκοπιά, μάλιστα, τους τελευταίους μήνες αυξάνονται όσοι επισημαίνουν ότι η Τουρκία «αντιλαμβάνεται» τα «οφέλη» που θα προκύψουν και για εκείνη από μια «λύση» του Κυπριακού. Ακόμα, πληθαίνουν και οι εκτιμήσεις για τις (ενεργειακές και άλλες) συνεργασίες που μια επανενωμένη Κύπρος θα μπορούσε να επιταχύνει, ειδικά μετά από εξελίξεις όπως είναι και η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ.

Νέα συνάντηση Πούτιν - Αμπε

Στο επίκεντρο η διμερής οικονομική συνεργασία

ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, συναντήθηκαν χτες στο Βλαδιβοστόκ (ανατολική Ρωσία), στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη συγκεκριμένη πόλη. Οι δυο ηγέτες είχαν βρεθεί το Μάη στο Σότσι, για πρώτη φορά μετά από την αναβολή της επίσκεψης Πούτιν στην Ιαπωνία, που είχε γίνει στον απόηχο της «κρίσης» στην Ουκρανία και ενώ οι διμερείς σχέσεις εξακολουθούν να έχουν «δυσκολίες», με βασική διαφορά το θέμα των νησιών Νότιες Κουρίλες (όπως τα ονομάζει η Ρωσία) /Βόρεια Εδάφη (για την Ιαπωνία) που διεκδικούν και οι δυο χώρες και βρίσκονται στα νότια της Οχοτσκικής Θάλασσας.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση το Δεκέμβρη στην ιαπωνική περιφέρεια Ναγκάτο (που είναι και εκλογική περιφέρεια του Αμπε), όπου και σχεδιάζεται να καταληχθούν σχέδια οικονομικής συνεργασίας.

«Πιστεύω ότι η ανάπτυξη της Απω Ανατολής, με τη μεγάλη δυναμική που τη διακρίνει, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ρωσίας» δήλωσε ο Αμπε, συμπληρώνοντας ότι «η ανάπτυξη της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού οδηγεί την παγκόσμια οικονομία. Η Ιαπωνία, ως γείτονας της Ρωσίας, θα προωθήσει σθεναρά την ιαπωνο-ρωσική συνεργασία στην περιοχή». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νικέι Μπίζνες», το Τόκιο πρότεινε στη Μόσχα ένα «ολοκληρωμένο πακέτο ενεργειακής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Απω Ανατολή και Ανατολική Σιβηρία και ανταλλαγές τεχνογνωσίας για τον παροπλισμό εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου σκέφτεται να προσφέρει μέχρι και 1 τρισ. γεν για τη χρηματοδότηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας «Rosneft».

Οσον αφορά τις εδαφικές διαφορές των δύο χωρών, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά πριν το τέλος του 2016. Θυμίζουμε ότι, τυπικά, οι δυο χώρες δεν έχουν υπογράψει ακόμα Συνθήκη Ειρήνης μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στην Ινδία

Ανάπτυξη οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία ξεκίνησε την Πέμπτη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξέλιξη που ορισμένοι συνδέουν και με την προσπάθεια της Ινδίας να ενισχύσει την ολόπλευρη παρουσία της στη (βόρεια) Αφρική.

Η εφημερίδα «Ιντιαν Εξπρές» υποστήριξε ότι η επίσκεψη Σίσι αποτελεί «μέρος της πρωτοφανούς πολιτικής και διπλωματικής υπόσχεσης του Νέου Δελχί σε μια άστατη περιοχή που είναι τόσο ζωτική για την ασφάλεια και την ευημερία της Ινδίας. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Μόντι επιθυμεί να εξερευνήσει τις προοπτικές που υπάρχουν για να αναπτύξει η Ινδία το στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή».

Τον Σίσι υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, που στις δηλώσεις του εξήγησε ότι στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκε «η προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών», «η ασφάλεια των κοινωνιών μας», «η βοήθεια στην οικοδόμηση της ειρήνης και αρμονίας στις περιοχές μας» αλλά και «η πρόοδος ως προς τη δέσμευσή μας σε περιφερειακά και διεθνή θέματα».

Ειδικότερα, ο Μόντι ανέφερε ότι η αγροτική παραγωγή και η Υγεία είναι μερικοί από τους τομείς όπου θα προκριθεί η διμερής οικονομική συνεργασία, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Μεταξύ άλλων, υπογράφτηκε και Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στη Ναυτιλία.

Ενδιαφέρον έχει όμως και το περιεχόμενο που θα αποκτήσει η «αμυντική συνεργασία» των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον Ινδό ηγέτη, συμφωνήθηκε να επεκταθεί το «αμυντικό εμπόριο» (σ.σ. δηλαδή οι αγορές υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων), η διεύρυνση της συνεργασίας σε πλευρές της στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η συνεργασία ως προς «αναδυόμενες προκλήσεις για την κυβερνο-ασφάλεια». Μάλιστα, σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, σημειώνεται ότι «η τρομοκρατία θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Να σημειωθεί ότι ο Μόντι καλωσόρισε τη συμμετοχή της Αιγύπτου (ως μία από τις προσκεκλημένες χώρες) στη φετινή Σύνοδο Κορυφής του G20, που ξεκινά αύριο στην Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ