Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ψευδοκράτος συνεχίζει να προκαλεί

Διαμαρτύρεται για την ενεργειακή συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου, καθώς οξύνεται ο ανταγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε μια περίοδο που αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία συνεχίζουν να καλλιεργούν αυταπάτες για τη «μεγάλη ευκαιρία» που δήθεν υπάρχει σήμερα για τη λύση του Κυπριακού, το ψευδοκράτος εξακολουθεί να προκαλεί. Ενδεικτική είναι η «ανακοίνωση» που εξέδωσε το «υπουργείο Εξωτερικών» της «τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» (σ.σ. όπως βαφτίστηκε από μόνο του το ψευδοκράτος μετά την τουρκική εισβολή και η Τουρκία έσπευσε να το αναγνωρίσει), αντιδρώντας στην πρόσφατη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου, για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την υπογραφή» αναφέρει η ανακοίνωση του «υπουργείου», καλώντας «ακόμα μια φορά για τη γοργή αναθεώρηση της συνεχιζόμενης μονομερούς και καταστροφικής για την εμπιστοσύνη συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έχει συνεχιστεί παρά τις αμέτρητες εκκλήσεις και υποδείξεις μας». Μάλιστα, με ...ύφος «χιλίων καρδιναλίων» το ψευδοκράτος επικαλείται τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας «προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρούν μετριοπαθή και εποικοδομητική στάση στη σημερινή κρίσιμη περίοδο» και επιμένει ότι «είναι ιδιαίτερα τολμηρό το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επιμείνει να λαμβάνει μέτρα που επιδρούν αρνητικά στη διαδικασία, αντί να διατηρούν την ήδη εύθραυστη ισορροπία».

Το «υπουργείο» διαμαρτύρεται ότι αγνοείται η «γνωστή ευαισθησία» του ψευδοκράτους ως «ισότιμου ιδιοκτήτη» των φυσικών πόρων που περιβάλλουν την Κύπρο και κατηγορεί την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως προκλητικά επιμένει να χαρακτηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) ότι «συνεχίζει να παραβιάζει και να αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και αμελεί ή δε λαμβάνει υπόψιν της πιθανής βλάβης που θα προκληθεί στην ήδη περιορισμένη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Καταλήγει, λοιπόν, συνιστώντας ως «ευεργετικό» το «να τερματίσουν οι Ελληνοκύπριοι εταίροι μας άμεσα τέτοια δυσμενή, απαράδεκτα βήματα που δημιουργούν ένταση» και διαμηνύει ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού».

Η «γκρίνια» του ψευδοκράτους για την πρόσφατη κυπρο-αιγυπτιακή συμφωνία δεν αφορά, βέβαια, καμία αγωνία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων του νησιού. Συνδέεται με την ευρύτερη εντεινόμενη κόντρα για τον έλεγχο του τεράστιου ενεργειακού πλούτου σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτημα στο οποίο Τουρκία και Κατεχόμενα προσδοκούν να αποκτήσουν ενεργότερη συμμετοχή. Από αυτή τη σκοπιά, μάλιστα, τους τελευταίους μήνες αυξάνονται όσοι επισημαίνουν ότι η Τουρκία «αντιλαμβάνεται» τα «οφέλη» που θα προκύψουν και για εκείνη από μια «λύση» του Κυπριακού. Ακόμα, πληθαίνουν και οι εκτιμήσεις για τις (ενεργειακές και άλλες) συνεργασίες που μια επανενωμένη Κύπρος θα μπορούσε να επιταχύνει, ειδικά μετά από εξελίξεις όπως είναι και η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ