Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στην Ινδία

Ανάπτυξη οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία ξεκίνησε την Πέμπτη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξέλιξη που ορισμένοι συνδέουν και με την προσπάθεια της Ινδίας να ενισχύσει την ολόπλευρη παρουσία της στη (βόρεια) Αφρική.

Η εφημερίδα «Ιντιαν Εξπρές» υποστήριξε ότι η επίσκεψη Σίσι αποτελεί «μέρος της πρωτοφανούς πολιτικής και διπλωματικής υπόσχεσης του Νέου Δελχί σε μια άστατη περιοχή που είναι τόσο ζωτική για την ασφάλεια και την ευημερία της Ινδίας. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Μόντι επιθυμεί να εξερευνήσει τις προοπτικές που υπάρχουν για να αναπτύξει η Ινδία το στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή».

Τον Σίσι υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, που στις δηλώσεις του εξήγησε ότι στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκε «η προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών», «η ασφάλεια των κοινωνιών μας», «η βοήθεια στην οικοδόμηση της ειρήνης και αρμονίας στις περιοχές μας» αλλά και «η πρόοδος ως προς τη δέσμευσή μας σε περιφερειακά και διεθνή θέματα».

Ειδικότερα, ο Μόντι ανέφερε ότι η αγροτική παραγωγή και η Υγεία είναι μερικοί από τους τομείς όπου θα προκριθεί η διμερής οικονομική συνεργασία, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Μεταξύ άλλων, υπογράφτηκε και Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στη Ναυτιλία.

Ενδιαφέρον έχει όμως και το περιεχόμενο που θα αποκτήσει η «αμυντική συνεργασία» των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον Ινδό ηγέτη, συμφωνήθηκε να επεκταθεί το «αμυντικό εμπόριο» (σ.σ. δηλαδή οι αγορές υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων), η διεύρυνση της συνεργασίας σε πλευρές της στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η συνεργασία ως προς «αναδυόμενες προκλήσεις για την κυβερνο-ασφάλεια». Μάλιστα, σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, σημειώνεται ότι «η τρομοκρατία θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Να σημειωθεί ότι ο Μόντι καλωσόρισε τη συμμετοχή της Αιγύπτου (ως μία από τις προσκεκλημένες χώρες) στη φετινή Σύνοδο Κορυφής του G20, που ξεκινά αύριο στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ