Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση διεργασιών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Θεού θέλοντος, θα υπάρξει εξομάλυνση (των σχέσεων της Τουρκίας) με την Αίγυπτο και τη Συρία» είπε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του για τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησής του, αποτυπώνοντας ακόμα μια φορά την ετοιμότητα της τουρκικής πλουτοκρατίας να επανεξετάσει τις συμμαχίες της στην περιοχή και ευρύτερα. Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ έγιναν ενώ η Αγκυρα και μέσα από τις χερσαίες επιχειρήσεις που ξεκίνησε στη βόρεια Συρία και μέσα από μια σειρά «προσαρμογές» στην εξωτερική της πολιτική υποδηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τη θέση της σε ένα πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανακατατάξεων, ενώ όμως παραμένουν θολές οι προϋποθέσεις για διάφορες νέες κολεγιές.

Ενταγμένες στο φόντο των σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών είναι και οι «τριβές» που το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Γερμανίας - Τουρκίας, με επίκεντρο και την «τύχη» της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης που σήμερα βρίσκεται στο Ιντσιρλίκ (όπου προς το παρόν συνεχίζει να φιλοξενείται και η βάση του ΝΑΤΟ).

Χτες, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε (σύμφωνα και με το Ρόιτερς) ότι «το γερμανικό κοινοβούλιο (σ.σ. Μπούντεσταγκ) φυσικά έχει το δικαίωμα και την ελευθερία να περνά όποια απόφαση θέλει, αλλά η ίδια η Μπούντεσταγκ έχει πει ότι δεν είναι κάθε απόφαση (της) νομικά δεσμευτική». Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως ένδειξη για πιθανές προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης να προσπεράσει με κάποιο τρόπο την πρόσφατη απόφαση της Μπούντεσταγκ που αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.

Οι αντιδράσεις της Αγκυρας συνοδεύτηκαν από έντονες ενστάσεις που έβαλε σε επισκέψεις Γερμανών βουλευτών στη γερμανική στρατιωτική δύναμη στο Ιντσιρλίκ, με το επιχείρημα ότι δεν είναι «κατάλληλες» οι επισκέψεις μη στρατιωτικών αξιωματούχων σε μια στρατιωτική βάση.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική «παρεμπόδιση» τέτοιων επισκέψεων έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών Γερμανών αστών πολιτικών, που θέτουν μάλιστα μέχρι και θέμα «αποχώρησης» της γερμανικής δύναμης από το Ιντσιρλίκ («κουβέντα» που έχει ανοίξει ευρύτερο θέμα για ποιες άλλες χώρες θα μπορούσαν να «φιλοξενήσουν» αυτή τη δύναμη, με τις ελληνικές εγκαταστάσεις στο Ακτιο μάλιστα να εμφανίζονται στη λίστα των υποψηφίων).

Κάνουν χώρο στις φυλακές

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 33.838 φυλακισμένοι, ώστε να υπάρξει χώρος στις φυλακές για τους δεκάδες χιλιάδες που κρατούνται με την κατηγορία ότι αναμείχθηκαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη.

Να σημειωθεί ότι σε εκείνους που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση FETO του Φετ. Γκιουλέν (που η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας) συγκαταλέγεται και ο μέχρι πρότινος Τούρκος ταξίαρχος της «ειρηνευτικής» δύναμης SEEBRIG, που εδρεύει στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο στη Λάρισα, Νουμάν Γεντιγιλντίζ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του στις 27 του Ιούλη. Μάλιστα και ο προκάτοχός του ταξίαρχος Χακάν Εσέρ φέρεται να είναι στους πρώτους που συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά τα γεγονότα της 15ης Ιούλη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ανακοινώθηκε στην Τουρκία η ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού με τον τίτλο «Οθωμανικό κόμμα». Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ως επικεφαλής εμφανίστηκε κάποιος με το όνομα Ιμπραχήμ Ουνιέ, που είπε ανάμεσα σ' άλλα ότι το κόμμα ετοιμάζει σχέδια για «τους μουσουλμάνους της Τουρκίας και τον κόσμο» και ότι «θα καλλιεργήσουμε όλο το έδαφος που κόσμισαν οι πρόγονοί μας στο όνομα της τουρκο-ισλαμικής ενότητας. Κανείς δε θα μπορεί να "παίζει" σε μουσουλμανικό έδαφος».

  • ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι Κούρδοι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση από την τουρκική αστυνομία, κοντά στη μεθόριο και το χωριό Κομπάνι της Συρίας. Οι τουρκικές αρχές διέψευδαν πληροφορίες ότι υπάρχει νεκρός διαδηλωτής.

Δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης η συμφωνία για την πυρηνική συνεργασία με την Κίνα, της οποίας εταιρείες ενδιαφέρονται να αναλάβουν την (πιθανή) κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ