Την Κυριακή το βράδυ επαναλήφθηκαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, παρά την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες από τις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ενώ έως τώρα οι αρχές του Κιέβου κατηγορούσαν τους πολιτοφύλακες για την παραβίαση της εκεχειρίας ενώ οι άμαχοι - θύματα ήταν χτυπημένοι από πυρά που έφευγαν από ζώνες που ελέγχουν, χτες για πρώτη φορά παραδέχτηκαν (συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας) ότι την Κυριακή «μη ελεγχόμενες στρατιωτικές δυνάμεις ευθύνονται για την παραβίαση της εκεχειρίας». Πρόκειται, όπως έχει καταγγελθεί, για τις δυνάμεις που αρνούνται να παραδώσουν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπως και για την Εθνική Φρουρά, όπου δρουν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα», ωστόσο αυτοί κάθε άλλο παρά ανεξέλεγκτοι είναι, αφού δέχονται τα συγχαρητήρια του εν λόγω Συμβουλίου.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, παραδέχτηκε ότι παρά τη συμφωνία, δεν έχουν αποσυρθεί οι δυνάμεις του πυροβολικού, κάτι που υποσχέθηκε ότι θα κάνει. Πάντως, χτες ανακοινώθηκε ότι μη επανδρωμένα αεροπλάνα του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επιτηρούν την εκεχειρία από τις επόμενες μέρες. Ωστόσο το ποιος παραβιάζει ή όχι την εκεχειρία, έγινε αντικείμενο έντονης διαπάλης και στη χτεσινή συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία. Η Ουκρανία και χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ. Η Ρωσία από την πλευρά της αναφέρθηκε στην ανάγκη της «αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ», ενώ εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ αναφέρθηκαν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πληθυσμών σε χώρες της Βαλτικής, όπου δεν παίρνουν ιθαγένεια, αλλά και στην εξύμνηση του ναζισμού. Φυσικά η στάση αυτή δεν αφορά την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αλλά την αξιοποίησή της για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που εξίσου συκοφαντεί το σοσιαλισμό και τα επιτεύγματά του.
Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, Βικτόρια Νούλαντ, που είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για την ίδια διπλωμάτη που μοίραζε κουλουράκια στους «διαδηλωτές» στην πλατεία Μαϊντάν κατά την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης Γιανουκόβιτς και είπε ...τα «γαλλικά» για την ΕΕ σε ό,τι αφορούσε την παρέμβασή της ώστε να υπάρξει ελεγχόμενη κυβέρνηση. Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών συζητήθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ ο Ποροσένκο ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη «στήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία στο δρόμο για την ελευθερία και τη δημοκρατία».
Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων σε περιοχές που ελέγχονται από τους πολιτοφύλακες.
Η Νούλαντ, από την πλευρά της, υποσχέθηκε και «νέα οικονομική βοήθεια» με τον όρο ότι θα εγκριθεί σύντομα η νομοθεσία υποτίθεται ...ενάντια στη διαφθορά.
ΣΟΦΙΑ.--
Πρωτιά, αλλά όχι αυτοδυναμία πέτυχε στις προχτεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, που πλέον αναζητεί συμμάχους για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μεταξύ των κεντροδεξιών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποκλείοντας, επί του παρόντος, την πιθανότητα συγκυβέρνησης με το σοσιαλδημοκρατικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, το GERB πήρε 32,66% και αναδεικνύεται πρώτο κόμμα. Δεύτερο ήρθε το «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» (ως συμμαχία «Αριστερή Βουλγαρία» που στηρίχτηκε και από τα ΚΚ στη Βουλγαρία) με 15,34%. Τρίτο το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» με 14,79%. Τέταρτο το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο με 8,92%, και ακολουθούν το Πατριωτικό Μέτωπο με 7,30%, η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία με 5,69%, το ΑΤΑΚΑ με 4,53% και το κεντροαριστερό ABV με 4,16%.
Η Ρουμιάνα Μπουτσβάροβα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του GERB, προέτρεψε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για «λογική στήριξη» σε ό,τι αφορά τις βασικές εθνικές προτεραιότητες της χώρας, υποστηρίζοντας ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 120 βουλευτών «καθώς οτιδήποτε άλλο θα ήταν επικίνδυνο».
Πάντως, η πιθανότητα συνεργασίας του GERB με το επίσης κεντροδεξιό «Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο» φαίνεται μακρινή, μολονότι συμμετέχουν αμφότερα στο «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», εξαιτίας των προεκλογικών όρων που έθεσε το «Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο» και το οποίο φαίνεται πως αντιδρά κατηγορηματικά στην πιθανότητα να αναλάβει πρωθυπουργός ο Μπόικο Μπορίσοφ.
Επιπλέον, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος ΑΤΑΚΑ Βόλεν Σιντέροφ απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε ένα κυβερνητικό σχήμα, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση για να «πολεμήσει» κατά της «αποικιοκρατίας ξένων εταιρειών όπως οι αμερικανικές AES και "Contour Global", η καναδική "Dundee Precious Metals" και η αυστριακή "Telecom Austria"».
Τέλος, ο ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) Μιχαήλ Μίκοφ, που περνά στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στο διάλογο για τις «εθνικές προτεραιότητες», αλλά δε θα αναμειχθεί σε μυστικές συνομιλίες για το «μοίρασμα» της εξουσίας. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, τα Χριστούγεννα, ο Μίκοφ εκτίμησε πως κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν καλό για τη χώρα», αξιολογώντας τα αποτελέσματα των προχτεσινών εκλογών «όχι ως τάση αλλά σαν έναν βαθμό αξιολόγησης της συμμετοχής μας στην προηγούμενη κυβέρνηση και των σχέσεών μας με τους εταίρους μας».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στην πρωτεύουσα της Λιβερίας έφθασαν χτες και άλλες δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες από τους 3.000 - 4.000 της 101ης Μεραρχίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που μεταβαίνουν στη Δυτική Αφρική για να βοηθήσουν, υποτίθεται, στη δημιουργία Κέντρων Υγείας και να αρχίσουν την εκπαίδευση του ντόπιου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις προσπάθειες αντιμετώπισης του αιμορραγικού ιού «Εμπολα».
«Συμπτωματικά», οι πάνω από 3.000 στρατιώτες που στέλνει η κυβέρνηση Ομπάμα με πρόσχημα την επιδημία του «Εμπολα» προβλέπεται να αναπτυχθούν σε χώρες της Αφρικής που εμπίπτουν στη λεγόμενη ζώνη έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ ανταγωνιστικών μονοπωλίων από Κίνα, Ρωσία κ.α.
Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε πως ο 33χρονος Αμερικανός φωτορεπόρτερ του NBC Ασόκα Μούκπο που μολύνθηκε με τον ιό «Εμπολα» ενώ εργαζόταν στη Λιβερία έφθασε στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ προκειμένου να νοσηλευτεί σε μονάδα υγειονομικής απομόνωσης στο Νοσοκομειακό Ιατρικό Κέντρο της πόλης. Ο Μούκπο είναι ο δεύτερος Αμερικανός με «Εμπολα» που νοσηλεύεται στην ειδική μονάδα υγειονομικής απομόνωσης στη συγκεκριμένη πόλη.
Παράλληλα, πληροφορίες του CNN ανέφεραν πως Αμερικανοί αξιωματούχοι ομοσπονδιακών υπηρεσιών Υγείας προσανατολίζονται στην πιθανότητα υποβολής ταξιδιωτών που εισέρχονται στις ΗΠΑ από χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν χτυπηθεί από την επιδημία «Εμπολα» σε προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους. Στόχος μίας τέτοιας προσπάθειας, εάν τελικώς αποφασιστεί, θα είναι να μειωθούν οι πιθανότητες νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Πάντως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα απέρριψαν ως απίθανο το ενδεχόμενο να απαγορευτούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και δυτικοαφρικανικών χωρών που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
Τέλος, οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό «Εμπολα» μια Ισπανίδα νοσοκόμα η οποία είχε φροντίσει, σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, έναν ιερέα που έπασχε από «Εμπολα» και πέθανε στα τέλη Σεπτέμβρη. Η γυναίκα φαίνεται πως εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα πριν από λίγες μέρες...
Ο νέος γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έδωσε το στίγμα του την Κυριακή από την Πολωνία, όπου είχε συναντήσεις με τις αρχές της χώρας. Είπε χαρακτηριστικά: «Το επόμενο έτος, κατά την υπουργική σύνοδο, θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη λεγόμενη αιχμή του δόρατος, αλλά ακόμη και πριν αυτή δημιουργηθεί το ΝΑΤΟ διαθέτει έναν ισχυρό στρατό που μπορούμε να τον αναπτύξουμε όπου θέλουμε».
Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε την Πολωνία και διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα παράσχει την «προστασία» που έχει ζητήσει το συγκεκριμένο μέλος της συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία. Ωστόσο, απέρριψε τις εκκλήσεις από τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Πολωνία, για τη στάθμευση εκεί χιλιάδων μόνιμων ΝΑΤΟικών στρατιωτών λόγω του οικονομικού κόστους, αλλά και του Συμφώνου του 1997 με τη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ δεν θα έχει μόνιμες μάχιμες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.