Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε «μη ελεγχόμενες στρατιωτικές δυνάμεις» αποδίδονται οι βομβαρδισμοί

Σε δρόμο του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές οι οποίες διαθέτουν και άρματα μάχης
Σε δρόμο του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές οι οποίες διαθέτουν και άρματα μάχης
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Την Κυριακή το βράδυ επαναλήφθηκαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, παρά την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες από τις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ενώ έως τώρα οι αρχές του Κιέβου κατηγορούσαν τους πολιτοφύλακες για την παραβίαση της εκεχειρίας ενώ οι άμαχοι - θύματα ήταν χτυπημένοι από πυρά που έφευγαν από ζώνες που ελέγχουν, χτες για πρώτη φορά παραδέχτηκαν (συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας) ότι την Κυριακή «μη ελεγχόμενες στρατιωτικές δυνάμεις ευθύνονται για την παραβίαση της εκεχειρίας». Πρόκειται, όπως έχει καταγγελθεί, για τις δυνάμεις που αρνούνται να παραδώσουν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπως και για την Εθνική Φρουρά, όπου δρουν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα», ωστόσο αυτοί κάθε άλλο παρά ανεξέλεγκτοι είναι, αφού δέχονται τα συγχαρητήρια του εν λόγω Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, παραδέχτηκε ότι παρά τη συμφωνία, δεν έχουν αποσυρθεί οι δυνάμεις του πυροβολικού, κάτι που υποσχέθηκε ότι θα κάνει. Πάντως, χτες ανακοινώθηκε ότι μη επανδρωμένα αεροπλάνα του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επιτηρούν την εκεχειρία από τις επόμενες μέρες. Ωστόσο το ποιος παραβιάζει ή όχι την εκεχειρία, έγινε αντικείμενο έντονης διαπάλης και στη χτεσινή συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία. Η Ουκρανία και χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ. Η Ρωσία από την πλευρά της αναφέρθηκε στην ανάγκη της «αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ», ενώ εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ αναφέρθηκαν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πληθυσμών σε χώρες της Βαλτικής, όπου δεν παίρνουν ιθαγένεια, αλλά και στην εξύμνηση του ναζισμού. Φυσικά η στάση αυτή δεν αφορά την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αλλά την αξιοποίησή της για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που εξίσου συκοφαντεί το σοσιαλισμό και τα επιτεύγματά του.

Επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, Βικτόρια Νούλαντ, που είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για την ίδια διπλωμάτη που μοίραζε κουλουράκια στους «διαδηλωτές» στην πλατεία Μαϊντάν κατά την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης Γιανουκόβιτς και είπε ...τα «γαλλικά» για την ΕΕ σε ό,τι αφορούσε την παρέμβασή της ώστε να υπάρξει ελεγχόμενη κυβέρνηση. Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών συζητήθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ ο Ποροσένκο ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη «στήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία στο δρόμο για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων σε περιοχές που ελέγχονται από τους πολιτοφύλακες.

Η Νούλαντ, από την πλευρά της, υποσχέθηκε και «νέα οικονομική βοήθεια» με τον όρο ότι θα εγκριθεί σύντομα η νομοθεσία υποτίθεται ...ενάντια στη διαφθορά.

  • Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση ΕΕ, Ουκρανίας, Ρωσίας για το φυσικό αέριο καθώς εξετάζονται οι προτάσεις των δύο πλευρών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ