Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Σουηδού σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν πως προτίθεται να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν κάλεσε χτες τον Σουηδό πρέσβη στο Τελ Αβίβ, Καρλ Μάγκνουμ Νέσερ, προκειμένου να εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Λίμπερμαν προειδοποίησε τον Σουηδό πρέσβη πως η ανακοίνωση της κυβέρνησης Λεβέν δε θα βελτιώσει, αλλά θα επιδεινώσει, περαιτέρω τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις γιατί «εκμηδενίζουν» τις ελπίδες επίτευξης διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας «επειδή δημιουργούν στους Παλαιστίνιους τη μη ρεαλιστική προσδοκία πως μπορούν να πετύχουν μονομερώς όσα δεν μπορούν να πετύχουν σε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ».

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Σουηδού πρωθυπουργού να αναγνωρίσει «το κράτος της Παλαιστίνης», δε θα περάσει από το Κοινοβούλιο, γιατί θα έχει τη μορφή κυβερνητικού διατάγματος. Πάντως, η κίνηση αυτή από τους σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας εκφράζει τη διάθεση της αστική τάξη να παρέμβει στην περιοχή και δεν αφορά το δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Η εξέλιξη, πάντως, επιδοκιμάστηκε από τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ που προέτρεψε και άλλες χώρες της ΕΕ να πάρουν την ίδια «γενναία και αξιόλογη απόφαση».

Εν μέσω αυτών των γεγονότων ανακοινώθηκε χτες στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ότι η πρώτη συνεδρίαση της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας θα πραγματοποιηθεί στη Γάζα την ερχόμενη Πέμπτη. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τρεις μέρες πριν τη διεθνή διάσκεψη δωρητών με στόχο τη συγκέντρωση 4 δισ. δολαρίων ως βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας που καταστράφηκε στη διάρκεια των 50ήμερων ισραηλινών βομβαρδισμών του καλοκαιριού.

Το ίδιο 24ωρο, Ισραηλινοί έποικοι από τον εποικισμό Τούφα έκοψαν και κατέστρεψαν πάνω από 100 ελαιόδεντρα σε παλαιστινιακά εδάφη στην ευρύτερη περιοχή της Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ