Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μετεκλογικές ζυμώσεις για κεντροδεξιά κυβέρνηση

ΣΟΦΙΑ.--

Πρωτιά, αλλά όχι αυτοδυναμία πέτυχε στις προχτεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, που πλέον αναζητεί συμμάχους για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μεταξύ των κεντροδεξιών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποκλείοντας, επί του παρόντος, την πιθανότητα συγκυβέρνησης με το σοσιαλδημοκρατικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, το GERB πήρε 32,66% και αναδεικνύεται πρώτο κόμμα. Δεύτερο ήρθε το «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» (ως συμμαχία «Αριστερή Βουλγαρία» που στηρίχτηκε και από τα ΚΚ στη Βουλγαρία) με 15,34%. Τρίτο το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» με 14,79%. Τέταρτο το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο με 8,92%, και ακολουθούν το Πατριωτικό Μέτωπο με 7,30%, η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία με 5,69%, το ΑΤΑΚΑ με 4,53% και το κεντροαριστερό ABV με 4,16%.

Η Ρουμιάνα Μπουτσβάροβα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του GERB, προέτρεψε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για «λογική στήριξη» σε ό,τι αφορά τις βασικές εθνικές προτεραιότητες της χώρας, υποστηρίζοντας ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 120 βουλευτών «καθώς οτιδήποτε άλλο θα ήταν επικίνδυνο».

Πάντως, η πιθανότητα συνεργασίας του GERB με το επίσης κεντροδεξιό «Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο» φαίνεται μακρινή, μολονότι συμμετέχουν αμφότερα στο «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», εξαιτίας των προεκλογικών όρων που έθεσε το «Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο» και το οποίο φαίνεται πως αντιδρά κατηγορηματικά στην πιθανότητα να αναλάβει πρωθυπουργός ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Επιπλέον, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος ΑΤΑΚΑ Βόλεν Σιντέροφ απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε ένα κυβερνητικό σχήμα, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση για να «πολεμήσει» κατά της «αποικιοκρατίας ξένων εταιρειών όπως οι αμερικανικές AES και "Contour Global", η καναδική "Dundee Precious Metals" και η αυστριακή "Telecom Austria"».

Τέλος, ο ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) Μιχαήλ Μίκοφ, που περνά στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στο διάλογο για τις «εθνικές προτεραιότητες», αλλά δε θα αναμειχθεί σε μυστικές συνομιλίες για το «μοίρασμα» της εξουσίας. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, τα Χριστούγεννα, ο Μίκοφ εκτίμησε πως κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν καλό για τη χώρα», αξιολογώντας τα αποτελέσματα των προχτεσινών εκλογών «όχι ως τάση αλλά σαν έναν βαθμό αξιολόγησης της συμμετοχής μας στην προηγούμενη κυβέρνηση και των σχέσεών μας με τους εταίρους μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ