ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ρωσο-αμερικανικές «επαφές» με φόντο σκληρή σύγκρουση

Γαλλικό βομβαρδιστικό που παίρνει μέρος στις μάχες στη Μοσούλη

Copyright 2016 The Associated

Γαλλικό βομβαρδιστικό που παίρνει μέρος στις μάχες στη Μοσούλη
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η Ουάσιγκτον θα έκανε μεγάλο δώρο στους τρομοκράτες εάν υλοποιούσε τις απειλές της και τερμάτιζει τη συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία... Τότε δεν θα υπάρχει αμφιβολία ότι ο Λευκός Οίκος πήρε τους ενόπλους υπό την πτέρυγά του και πως ο ήλιος προβάλλει λαμπρός στο δρόμο των τρομοκρατών», σημείωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πως οι ΗΠΑ «είναι στα πρόθυρα» να τερματίσουν οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία.

Το ίδιο 24ωρο, ωστόσο, ανακοινώθηκε πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Η αμερικανική πλευρά ζήτησε αρχικά να μη δημοσιοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, αν και στη συνέχεια την ανακοίνωσε πρώτη μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι. Ο Κίρμπι δήλωσε πως ο Κέρι και ο Λαβρόφ συζήτησαν για την κατάσταση στο Χαλέπι και τις ρωσο-αμερικανικές συμφωνίες στη Συρία.

Στο μεταξύ, ο Φρανσουά Φιγιόν, Γάλλος πρώην πρωθυπουργός (επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί), παρατήρησε ότι οι δυτικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «εχθρό» στο πρόσωπο της Ρωσίας σε σχέση με τη Συρία και το πρόβλημα του ακραίου ισλαμισμού. Σημείωσε, έτσι, ότι ο πόλεμος στη Συρία είναι μέρος «παγκόσμιας σύρραξης, με τον αληθινό εχθρό του παγκόσμιου πολιτισμού να μην είναι άλλος από τον ισλαμικό ολοκληρωτισμό».

Συγκρούσεις στο Αν. Χαλέπι και έξω από τη Μοσούλη στο Ιράκ

Παράλληλα, εντείνονται οι μάχες στον πολιορκούμενο θύλακα του Ανατολικού Χαλεπίου, που ελέγχεται από τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς, με αποτέλεσμα το θάνατο 338 ανθρώπων τις τελευταίες βδομάδες, περιλαμβανομένων 106 παιδιών, και τον τραυματισμό άλλων 846, ανάμεσά τους 261 παιδιά.

Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διατύπωσε χτες τέσσερα αιτήματα: α) να σταματήσουν οι συγκρούσεις, β) να σταματήσουν οι επιθέσεις σε βάρος νοσοκομείων, γιατρών και νοσηλευτών, γ) να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς των αρρώστων και των τραυματιών σε ασφαλείς περιοχές εκτός Χαλεπίου και δ) να χορηγηθεί άμεσα στους αμάχους ανθρωπιστική βοήθεια.

Το ίδιο διάστημα, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη από το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» στη Μεσόγειο συμμετείχαν μαζί με αεροσκάφη από τη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών στο Βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο προετοιμασιών για την ανακατάληψη της πόλης Μοσούλη.

Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή «με κανέναν τρόπο δεν συνιστά την αρχή της μάχης για την Μοσούλη» και πως συνεχίζονται οι προετοιμασίες με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για την εκπλήρωση του στόχου μέσω συντονισμού των επιχειρήσεών τους στη συγκεκριμένη ιρακινή πόλη, που τελεί από τον Ιούνη του 2014 υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

ΙΣΡΑΗΛ
Κηδεία Πέρες με ευχολόγια για «ειρήνη»...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με την παρουσία δεκάδων ηγετών, πρώην κυβερνητικών και διπλωματικών αξιωματούχων, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο όρος Χερτζλ της Ιερουσαλήμ η κηδεία του πρώην Προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Ο Πέρες πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 93 ετών, έχοντας συμμετάσχει ποικιλοτρόπως σε αμέτρητες σφαγές του Παλαιστινιακού και Λιβανέζικου λαού, σε σημαντικά προγράμματα για τη στρατιωτική θωράκιση του Ισραήλ ακόμη και με πυρηνικά όπλα, ήδη από τη δεκαετία του '50. Την τελευταία 25ετία έπαιξε και το ρόλο του «ειρηνοποιού», υπογράφοντας τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» συμφωνίες του Οσλο το 1993 μαζί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, εμβαθύνοντας και εντείνοντας την κατοχή της Παλαιστινιακής γης...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρέστη επικεφαλής 30μελούς αντιπροσωπείας της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ το «παρών» έδωσαν Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς και αξιωματούχοι από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, τις μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ. Λίγο πριν την κηδεία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς έσφιξαν τα χέρια, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Στην επικήδεια ομιλία του, ο Ομπάμα χαρακτήρισε τον Πέρες έναν «από τους γίγαντες του 20ού αιώνα τον οποίο είχα την τιμή να συναντήσω». Σημείωσε ακόμα πως «η ασφάλεια την οποία αναζητεί το Ισραήλ περνά μέσα από την ειρήνη με τους Αραβες και τους Ισραηλινούς, και τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους».

Πριν από τον Ομπάμα, ο Νετανιάχου χαιρέτισε στο πρόσωπο του Πέρες «έναν μεγάλο άνδρα» για το Ισραήλ και για όλο τον κόσμο και, στρεφόμενος προς το φέρετρο του πρώην αντιπάλου του, του υποσχέθηκε: «Θα υπάρξει ειρήνη, Σιμόν». Ομως αναγνώρισε πως και για εκείνον ...η ασφάλεια προηγείται της ειρήνης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς «παροτρύνσεις» για γρήγορη λύση

«Ιστορική αποτυχία» εάν χαθεί η σημερινή «ευκαιρία» λέει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οι Κύπριοι ηγέτες έχουν επιδείξει τεράστια αφοσίωση, υπομονή και επιμονή στην αναζήτηση μιας συμφωνίας για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και πιστεύω πραγματικά ότι μια επανενωμένη Κύπρος είναι τελικά εφικτή», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, σε μήνυμά του για τη χτεσινή επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο φόντο της «συμβολής» που η Ουάσιγκτον διαμηνύει συνεχώς ότι θέλει να προσφέρει για λύση του Κυπριακού, ο Κέρι αναφέρθηκε και στους «δεσμούς φιλίας» μεταξύ των δυο χωρών, εξηγώντας ότι «δρούμε από κοινού για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της Κύπρου, την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας μας, την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, καθώς και τον περιορισμό της διάδοσης επικίνδυνων όπλων».

Στο μεταξύ, την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος επαφών Αναστασιάδη - Ακιντζί, ενώ εντείνονται διαρκώς οι «παροτρύνσεις» για κλείσιμο συμφωνίας τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικές είναι οι (καθημερινές πλέον) παρεμβάσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που μεταξύ άλλων σημείωσε: «Κατ' ουδένα τρόπο δεν λέω ότι γνωρίζω τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά η αίσθησή μου και η εμπειρία μου από τις διεθνείς σχέσεις δείχνουν ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, δεν είναι καλό για σας, ούτε για τους Κύπριους, ούτε για κάποιον που προσπαθεί να είναι χρήσιμος στην περιοχή. Ετσι, η περιοχή το χρειάζεται και (μια λύση) είναι τόσο κοντά που, εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, θα είναι μια ιστορική αποτυχία».

Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τροφοδοτούν νέες αντιδράσεις και εκτιμήσεις και στο εσωτερικό της Κύπρου.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σε εκδήλωση στη Λεμεσό, υποστήριξε ότι «η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε πριν την πραγματοποίηση της (συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί - Μουν) διαψεύσθηκε πανηγυρικά», προσθέτοντας ότι «σωστά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δέχθηκε να συζητήσει χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι θετικό. Το να πανηγυρίζουμε όμως γι' αυτό, είναι υπερβολικό και απαράδεκτο». Είπε, ακόμα, ότι στη συνάντηση «κανένα απολύτως βήμα δεν έγινε» στην κατεύθυνση της λύσης, αλλά και ότι η πραγματικότητα είναι ότι έχει παραχθεί πρόοδος «κυρίως λόγω της υιοθέτησης των συγκλίσεων Χριστόφια - Ταλάτ», ωστόσο παραμένουν σημαντικά και δύσκολα ζητήματα που δεν έχουν συμφωνηθεί και για τα οποία «χρειάζεται η λήψη γενναίων πολιτικών αποφάσεων, κυρίως από την τουρκική πλευρά, για να ελπίζουμε σε λύση που θα γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία και στις δύο κοινότητες».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε επιστολή του προς τον Κύπριο Πρόεδρο, ζητά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου άμεσα και πέρα από τις ήδη καθορισμένες συνεδριάσεις, για να ενημερωθούν τα κόμματα για την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη και τις άλλες συναντήσεις Αναστασιάδη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αντιτρομοκρατικές» επαφές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ στη βόρεια Συρία συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη», η τουρκική κυβέρνηση εντείνει και μια σειρά άλλες επαφές στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και της συνεργασίας στο πεδίο αυτό.

Προχτές, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με «πηγές» της προεδρίας που επικαλούνταν κι η «Χουριέτ», συζητήθηκε η κατάσταση στο Χαλέπι (που τις τελευταίες μέρες τροφοδοτεί και ιδιαίτερα αιχμηρές αντεγκλήσεις μεταξύ Δύσης - Ρωσίας), αλλά και γενικότερα το «συριακό ζήτημα». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ενημέρωσε τη Μέρκελ και για την πορεία της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ, προχτές ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συζήτησε ζητήματα που αφορούν την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» με τον πρώτο διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μουχάμαντ Μπιν Ναγιέφ που επισκέφτηκε την Τουρκία, όπως μετέδωσε το «Αναντολού». Ο Γιλντιρίμ στην επαφή τους σημείωσε πως οι δυο πλευρές θα ενισχύσουν το ρόλο του «Τουρκο-σαουδαραβικού Συντονιστικού Συμβουλίου» σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Από τη μεριά του ο Ναγιέφ επισήμανε τον «κρίσιμο ρόλο» της διμερούς συνεργασίας όσον αφορά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, επανήλθε στο θέμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για κατάργηση της βίζας στο άμεσο διάστημα, και σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ARD χαρακτήρισε «απολύτως εφικτό» να προχωρήσει η συμφωνία, εξηγώντας ότι «αν υπάρχει η πολιτική βούληση, θα βρούμε μια λύση και θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε την κατάργηση της βίζας το ταχύτερο δυνατό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ