ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ»
Οι δημόσιες εκτάσεις στο «σφυρί»

Το κράτος ίδρυσε ανώνυμη εταιρία και της χαρίζει τα δημόσια δάση και τις δασικές εκτάσεις

Ετοιμη από καιρό ήταν η κυβέρνηση να διαπράξει το έγκλημα καταστροφής και ξεπουλήματος των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας, αλλά και γενικότερα κάθε δημόσιας έκτασης που μπορεί να «βγάλει στο σφυρί».

Με τρεις διαδοχικούς νόμους του 1998, του 2001 και του 2003 ίδρυσε και έδωσε την τελική της μορφή στην εταιρία «Αγρογή ΑΕ», στην οποία παραχωρούνται «κατά κυριότητα» δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Δασών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας. Επιπλέον, βάσει του νομοσχεδίου για τα δάση που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα αποχαρακτηρίζονται εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων (πάνω από 30 σύμφωνα με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις), τα οποία και αυτά θα δοθούν «προίκα» στην εταιρία Αγρογή ΑΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι διευθυντής της εν λόγω εταιρίας, είναι ο κ. Β. Γιωτάκης, ο οποίος υπήρξε γενικός διευθυντής δασών, πρόσφατα ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη και το σπουδαιότερο, σε αυτόν ανέθεσε η κυβέρνηση τη «βρώμικη δουλιά» συγγραφής του νομοσχεδίου.

Βήμα - βήμα το ξεπούλημα

Ηδη από το 1998 με τον νόμο 2637 ιδρύθηκε η «Εταιρία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης ΑΕ», η οποία στη συνέχεια με το νόμο 2945 του 2001 απέκτησε την ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα, «Αγρογή ΑΕ». Η εταιρία, σύμφωνα με την παράγραφο 24 του νόμου 2945, «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρίες. Η εταιρία δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτήν οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους. Η διάρκεια της εταιρίας είναι πενήντα έτη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων».

Δύο χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάη, η κυβέρνηση ψηφίζει το νόμο 3147 «ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης», στον οποίο παράνομα και αντισυνταγματικά αυξάνει το όριο κάλυψης μιας έκτασης από δασοπονικά είδη για να χαρακτηρίζεται ως δάσος, από το 15% στο 25%. Η διαφορά του 10%, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς υπολογίζεται περί τα 7 εκατομμύρια στρέμματα τουλάχιστον, τα οποία βγαίνουν εκτός δασικής νομοθεσίας.

Στις παραγράφους 8,9 και 10 αυτού του νόμου φαίνεται, με αποκαλυπτικό τρόπο, η απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Δημοσίου. Στην παράγραφο 8 αναφέρεται: «Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας επιτρέπεται να παραχωρούνται κατά κυριότητα στην εταιρία κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις, που διέπονται από την αγροτική νομοθεσία, δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, καθώς και ακίνητα εποπτευόμενων από το υπουργείο Γεωργίας οργανισμών και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας επιτρέπεται να παραχωρούνται στην εταιρία δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε δημόσιες γεωργικές εκτάσεις της χώρας και σε δημόσια κτήματα. Οι αποφάσεις που εκδίδονται κατά τα ανωτέρω αποτελούν τίτλο κυριότητας και μεταγράφονται».

Στην παράγραφο 9 παραχωρούνται οι ακίνητες περιουσίες του Οργανισμού Βάμβακος και του Εθνικού Οργανισμού Καπνού «με απόφαση του υπουργού Γεωργίας, η οποία αποτελεί τίτλο κυριότητας και μεταγράφεται». Και επιπλέον, «η σχετική με την κατά κυριότητα παραχώρηση, απόφαση του υπουργού Γεωργίας αποτελεί τίτλο κυριότητας και μεταγράφεται».

Τέλος, η παράγραφος 10 αναφέρει: «Τα έσοδα από την εκποίηση ή τη διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων που περιέρχονται στην εταιρία... αποτελούν πόρους της εταιρίας αυτής και κατατίθενται στην αρμόδια τράπεζα. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας επιτρέπεται η διάθεση μέρους των κατά τα ανωτέρω εσόδων, για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων του υπουργείου Γεωργίας».

Με απλά λόγια, δηλαδή, δωρίζεται σε μια Ανώνυμη Εταιρία δημόσια περιουσία, την οποία μπορεί και να αξιοποιεί όπως εκείνη θέλει. Τα έσοδα που θα προέρχονται από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα ανήκουν στην εταιρία και μόνο αν εκείνη θέλει, θα δίνει και μερικά «ψίχουλα» στο υπουργείο Γεωργίας, για «να βουλώνουν στόματα» όπως είχε πει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Κ. Μπέσης.

Αντίσταση στο δασοκτόνο νομοσχέδιο

Σύσκεψη διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για την Προστασία των Δημόσιων Κτημάτων και της Δασικής Γης

Την ανάγκη να μην περάσει το νέο δασοκτόνο νομοσχέδιο διατράνωσαν, κατά την προχτεσινή σύσκεψη, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για την Προστασία των Δημόσιων Κτημάτων και της Δασικής Γης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Ο Μιχάλης Σκαρβέλης, δασολόγος, μιλώντας στη σύσκεψη, σημείωσε πως «οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας, οι παρευρισκόμενοι, αλλά και όσοι συμφωνούν ή θα συμφωνήσουν μαζί μας, και να αγωνιστούμε σε ένα πλατύ μέτωπο, σε πανελλαδικό επίπεδο, στη βάση αρχών, αλλά και της ισοτιμίας, ώστε να αποτραπεί η απεμπόληση της δημόσιας περιουσίας, να αποτραπεί η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος». Οπως είπε ο Μιχ. Σκαρβέλης, οι πραγματικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου, επιγραμματικά συνοψίζονται στις εξής: «Πρώτον, αποχαρακτηρισμός δασών και δασικών εκτάσεων. Δεύτερον, αλλαγή προορισμού χρήσης και παραχώρησης δασικών εκτάσεων που ανήκουν κυρίως στο δημόσιο. Τρίτον, νομιμοποίηση των παρανομιών του παρελθόντος». Τόνισε, δε, ότι «η λογική της εμπορευματοποίησης της γης επιχειρείται να θεωρηθεί δημόσιο συμφέρον». Και κατέληξε: «Επιχειρούν να εμφανίσουν τα προβλήματα που η ίδια η πολιτική τους δημιούργησε ως επίλυση χρόνιων προβλημάτων».

Από την πλευρά του ο Πάνος Τότσικας, πολεοδόμος, αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα επεμβάσεις που έγιναν στα δάση με τους δύο τελευταίους νόμους που πέρασε η κυβέρνηση (3127/2003 και 3147/2003), καθώς και όσα προβλέπονται με τα δύο νομοσχέδια που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ (ένα για το Κτηματολόγιο και ένα για τα αυθαίρετα). Στη συνέχεια μίλησαν μια σειρά από εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων.

  • Η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση «έστω αυτή την τελευταία στιγμή να αποσύρει το επαίσχυντο και ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο». Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητας Ζωής εκφράζει «την αγανάκτησή της για τη νέα επίθεση κατά των δασών και των δασικών εκτάσεων και την έντονη αντίθεσή της στην αυθαίρετη και παράνομη μεταβίβαση του φυσικού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες».
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι μηχανικοί Δημοσίου

Με τρίωρες πανελλαδικές στάσεις εργασίας, που θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από τις 9 π.μ. ως τις 12 το μεσημέρι όλο τον επόμενο μήνα, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Δημοσίου, που διεκδικούν μια σειρά από οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Αυτό αποφάσισε χτες το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους (ΕΜΔΥΔΑΣ), επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό και εξαιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης θα ματαιωθούν πολλοί διαγωνισμοί μεγάλων δημοσίων έργων και έργων που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επίσης αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με το ΤΕΕ και τους άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς των μηχανικών, να αναπτυχθεί αποτελεσματικό πλαίσιο αντίδρασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού όχι μόνο τα προβλήματα των μηχανικών που εργάζονται στο δημόσιο, αλλά και τα συνολικότερα προβλήματα του κλάδου, όπως τα επαγγελματικά δικαιώματα και αυτά που απορρέουν από τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις (μελέτες δημοσίων έργων, άδειες δόμησης, αυθαίρετα, δασικό νομοσχέδιο, ΤΣΜΕΔΕ κλπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ