ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
«Ξαναζεσταίνονται» το 65ωρο και η «οδηγία Μπολκενστάιν»

Η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας σε συνδυασμό με το μέτρο των απλήρωτων εφημεριών προωθούνται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επανέρχεται το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης με εισήγηση της βρετανικής προεδρίας για τη δυνατότητα επιμήκυνσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας ως τις 65 ώρες!

Η πρόταση, που περιλαμβάνεται στην περιβόητη «έκθεση Κοκ» για την απασχόληση, είχε συζητηθεί και πριν από έξι μήνες. Ομως τότε, εξαιτίας και των γενικευμένων αντιδράσεων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, οι «εταίροι» αναδιπλώθηκαν για να επανέλθουν σε καταλληλότερο χρόνο.

Στοιχείο της «Στρατηγικής της Λισαβόνας», η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, περιλαμβάνεται στις πρωταρχικές επιδιώξεις των Ευρωπαίων εργοδοτών.

Κομβικό σημείο στα σχέδια των εργοδοτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το μέτρο της «ατομικής εξαίρεσης» (opt out) του εργαζόμενου από το «συμβατικό χρόνο εργασίας», ο οποίος έχει οριστεί σε 48 ώρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι για τις επιπλέον ώρες εργασίας, ο εργαζόμενος πρέπει να συμφωνεί απευθείας με τον εργοδότη του, στο πλαίσιο μιας ατομικής διαπραγμάτευσης και μιας ατομικής σύμβασης εργασίας.

Ουσιαστικά, με την πρόταση για την «ατομική εξαίρεση», οι εργοδότες και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών επιδιώκουν αφ' ενός τη διεύρυνση και την ένταση της εκμετάλλευσης, αφ' ετέρου την υπονόμευση (κατάργηση) των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Φυσικά, με την επιτυχία αυτών των επιδιώξεων θα διευρυνθούν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Για να προλάβει μια νέα αναδίπλωση επί του θέματος αυτού, η βρετανική προεδρία προτείνει μια «ευέλικτη» διαδικασία. Δηλαδή, όχι τη γενική εφαρμογή του μέτρου σε όλες τις χώρες - μέλη, αλλά την εφαρμογή σε όποια χώρα - μέλος το επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα να το εφαρμόσει.

Το δεύτερο επίμαχο ζήτημα, στο μέτωπο του χρόνου εργασίας, είναι η προσμέτρηση ή μη του «χρόνου επιφυλακής» στον πραγματικό χρόνο εργασίας, που αφορά στα επαγγέλματα που προβλέπουν εφημερίες, κυρίως τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Η βρετανική προεδρία και η Κομισιόν επιμένουν ότι ο εργαζόμενος που εφημερεύει θα πρέπει να πληρώνεται μόνο για το χρόνο που θα αντιμετωπίζει ένα περιστατικό στη διάρκεια της εφημερίας. Δηλαδή, ένα γιατρός, ή μια νοσηλεύτρια, δε θα πληρώνεται αν κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους δεν τύχει κάποιο περιστατικό.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν και με την επικείμενη «οδηγία Μπολκενστάιν», με την οποία μια εταιρία, παραδείγματος χάριν από τη Λιθουανία, σε μια δραστηριότητά της στη Γερμανία μπορεί να απασχολεί εργαζόμενους με λιθουανικούς μισθούς!

Η «οδηγία Μπολκενστάιν», που συνάντησε τη γενικευμένη αντίδραση των εργαζομένων στις χώρες - μέλη της ΕΕ, «πάγωσε» με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών. Ομως, η αυστριακή προεδρία (α΄ εξάμηνο του 2006) προτίθεται να την επαναφέρει προς συζήτηση, στο πλαίσιο πάντα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας».

Μπίζνες πολέμου

Ποια είναι η καλύτερα αμειβόμενη εργασία στις ΗΠΑ; Στο ερώτημα απαντά μια μελέτη του «Ιδρύματος Πολιτικών Μελετών για τη δίκαιη Οικονομία» και η απάντηση είναι: Τα στελέχη των πολεμικών βιομηχανιών και όσων εταιριών έχουν δουλιές με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ετσι αποδεικνύεται (ακόμη μια φορά) ότι ο πόλεμος, αλλά και η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» είναι οι επικερδέστερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων πέτυχαν από το Σεπτέμβρη του 2001 ως σήμερα το διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των αποδοχών τους.

Παραδείγματος χάριν ο κ. Ουίλιαμ Σουάνσον, ανώτερος υπάλληλος της μεγάλης πολεμικής βιομηχανίας «Ρεϊθέον», διπλασίασε τις αποδοχές του, οι οποίες φθάνουν τώρα στα 5,3 εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Ρόναλντ Τούτορ, στέλεχος της εταιρίας «Περίνι», που ανέλαβε έργα «ανασυγκρότησης» στο Αφγανιστάν, έχει αποδοχές 14,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Τζορτζ Ντέιβιντ της εταιρίας «Ενωμένες Τεχνολογίες» κέρδισε το 2004 88 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από 23 εκατομμύρια του 2001).

Τα αστρονομικά ύψη στα οποία κινούνται οι αμοιβές (και τα τυχερά) των στελεχών των πολεμικών βιομηχανιών αποτελεί όμως πρόβλημα για το αμερικανικό Πεντάγωνο, αφού πολλοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ παραιτούνται από το στρατό για να αναλάβουν εργασία σε μια από τις εταιρίες αυτές προσφέροντας «ειδικές υπηρεσίες», κυρίως σε τομείς που διαχειρίστηκαν κατά την παραμονή τους στις δύο χώρες.

Οι πολεμικές βιομηχανίες από την πλευρά τους δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις αυτές, αφού μέσω των παραιτηθέντων στρατιωτικών αποκτούν ισχυρότερες διασυνδέσεις με πολιτικούς και προσωπικότητες του Αφγανιστάν και του Ιράκ, όπου οι δουλιές τους πάνε από το καλό προς το καλύτερο.

«ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ» ΤΙΜΩΝ Μια εβδομάδα μετά την αύξηση του «ευρωεπιτοκίου» κατά 0,25%, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιμένουν για την ορθότητα της επιλογής τους. Επισημαίνουν ότι η αύξηση ήταν επιβεβλημένη από την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας των τιμών. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα «τρέξει» με ρυθμό περίπου 1,9% το 2006 και το 2007.

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ» Μόλις το 46% των Αμερικανών και το 45% των Ευρωπαίων είναι υπέρ της «παγκοσμιοποίησης», με μεγάλα ποσοστά σε όλες τις χώρες που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση να έχουν αρνητική άποψη. Τα στοιχεία προέρχονται από δημοσκόπηση που έγινε από την οργάνωση «German Marshall Fund» σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων. Το 82% πιστεύει ότι οι κατ' εξοχήν ωφελημένοι από την απελευθέρωση του εμπορίου είναι οι πολυεθνικές και μόνο το 35% εκτιμά ότι θα ωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας τους.

ΡΕΚΟΡ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ Σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 45 ετών έφθασε ο αριθμός των ατόμων που δήλωσαν πτώχευση στην Αγγλία και την Ουαλία κατά το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ατομικών χρεοκοπιών ανήλθε στις 17.562 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το διάστημα Ιούλης - Σεπτέμβρης, παρουσιάζοντας αύξηση 11,6% σε τριμηνιαία βάση και 46% σε ετήσια. Οπως ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας πρόκειται για τις περισσότερες ατομικές χρεοκοπίες σε τριμηνιαία βάση από το 1960, όταν ξεκίνησε η συλλογή των συγκεκριμένων στοιχείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ