ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο «μεγαλύτερος κίνδυνος» για το ΝΑΤΟ μια νίκη της Ρωσίας

Τα πρώτα μαχητικά F-16 «στον δρόμο» για το Κίεβο, σηματοδοτώντας άνευ προηγουμένου κλιμάκωση

Από τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας
Από τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας
Το ΝΑΤΟ θεωρεί μια ενδεχόμενη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία «το μεγαλύτερο κόστος και τον μεγαλύτερο κίνδυνο», διότι η έκβαση της σύγκρουσης θα διαμορφώσει την «παγκόσμια ασφάλεια» για δεκαετίες, δήλωσε ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον, που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα.

«Το μεγαλύτερο κόστος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί», είπε προχθές, κατά την έναρξη της Συνόδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νίκη της Ρωσίας θα ενθαρρύνει «αυταρχικούς ηγέτες στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και στην Κίνα», που «όλοι υποστηρίζουν τη Ρωσία, θέλουν την αποτυχία του ΝΑΤΟ. Ετσι, η έκβαση αυτού του πολέμου θα διαμορφώσει την παγκόσμια ασφάλεια για δεκαετίες».

Χθες, πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν ένα νέο ουσιαστικό πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία - 40 δισ. ευρώ ως βάση τουλάχιστον για το 2025 - «για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα». Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, όμως, δεν κάνει λόγο για πολυετή δέσμευση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, όπως επεδίωκε ο απερχόμενος γγ. Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνεται και μια νέα Διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που θα παρέχει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και στην εκπαίδευση του στρατού της.

Το πακέτο θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την ένταξη της Ουκρανίας. Πάντως, συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προσδιοριστεί πότε θα γίνει δεκτή η Ουκρανία ως μέλος.

Η τελική ανακοίνωση φέρεται να λέει ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στον μη αναστρέψιμο δρόμο της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια περιλαμβάνει τη διατύπωση ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία, για ένταξη στη Συμμαχία, όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».

ΗΠΑ και Γερμανία προβάλλουν αντίσταση σε μια γρήγορη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, αναφέρουν πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας λόγο για «σθεναρή αντίθεση» στο να προσκληθεί το Κίεβο να ενταχθεί.

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ενώ το ΝΑΤΟ δεν βλέπει καμία επικείμενη στρατιωτική απειλή εναντίον οποιουδήποτε κράτους - μέλους, έχει παρατηρήσει ένα μοτίβο αυξημένων ρωσικών εχθρικών πράξεων που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, από την παραπληροφόρηση μέχρι τη δολιοφθορά.

Παράλληλα, στο περιθώριο της Συνόδου κράτη - μέλη προχωρούν σε ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, αυξάνοντας σοβαρά τον κίνδυνο κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου στην Ευρώπη.

Αρχισαν οι παραδόσεις μαχητικών F-16 στην Ουκρανία

Οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν χθες οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η Δανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Νορβηγία έχουν δεσμευτεί να παρέχουν F-16 στην Ουκρανία και να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία» προς την Ουκρανία, είπε χθες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο της Συνόδου. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσιγκτον. Θα υπάρξει ιδίως μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Η Νορβηγία θα παραδώσει 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν φέτος, δήλωσε από την πλευρά του ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γ. Γκ. Στέρε, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιμετωπίσει την παράδοση F-16 ως πυρηνική απειλή, καθώς τα μαχητικά είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις αεροπορικές δυνατότητες της Ουκρανίας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μοίρες σύγχρονων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς F-16», αναφέρεται στο έγγραφο.

Βρετανία: Οι Εργατικοί επιτρέπουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

Στη διαβεβαίωση ότι και η νέα κυβέρνηση των Εργατικών - όπως και η προηγούμενη, των Συντηρητικών - επιτρέπει τη χρήση βρετανικών πυραύλων για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος προχώρησε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Kιρ Στάρμερ, στο περιθώριο της Συνόδου.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, οι αποφάσεις για τη χρήση των βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» εναπόκεινται στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η στρατιωτική βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «για αμυντικούς σκοπούς, αλλά εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα την αναπτύξει γι' αυτούς τους αμυντικούς σκοπούς», είπε ο Στάρμερ.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι η Ρωσία θα απαντήσει αν σημειωθούν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.

Κίνδυνος επέκτασης του πολέμου από την απόφαση της Πολωνίας

Σε επέκταση του πολέμου μπορεί να οδηγήσει η απόφαση της Βαρσοβίας να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και ρωσικά drones πάνω από ουκρανικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Αυτό προβλέπεται στη «συμφωνία ασφαλείας» που υπέγραψαν πρόσφατα Ουκρανία και Πολωνία.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν επιφυλακτικές σχετικά με την πρόθεση της Βαρσοβίας να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές της δυνατότητες για την κατάρριψη πυραύλων πάνω από τη δυτική Ουκρανία, καθώς αυτό θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι.

«Σίγουρα τα έθνη έχουν εκφράσει - και έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν - ανησυχίες για μια πιθανή διάχυση του πολέμου. Εναπόκειται στην πολωνική κυβέρνηση να μιλήσει για τις ανάγκες αυτοάμυνας και τις πολιτικές της για αυτοάμυνα. Αλλά δεν θέλουμε να δούμε αυτόν τον πόλεμο να κλιμακώνεται», είπε.

Κράτη του ΝΑΤΟ ενισχύουν την ουκρανική αεράμυνα

Την αποστολή επιπλέον συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, όπως αναμενόταν, ανήγγειλε προχθές ο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στην Ουάσιγκτον, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ρωσία δεν θα νικήσει».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, κράτη - μέλη του NATO επιβεβαίωσαν την αποστολή συνολικά 5 συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων 4 συστοιχιών «Patriot».

Το πέμπτο σύστημα που ανακοινώθηκε χθες ότι θα διατεθεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι μια συστοιχία SAMP/T, συστήματος γαλλοϊταλικής κατασκευής, που είχε ήδη αναγγείλει ότι θα προμηθεύσει η Ρώμη.

Οι ΗΠΑ θα αναπρογραμματίσουν εξάλλου τις παραδόσεις πυραύλων, ώστε το Κίεβο να έχει στη διάθεσή του «εκατοντάδες» καθ' όλο το διάστημα μέχρι την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας την οποία προσυπέγραψαν οι ηγέτες της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.


ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Απειλεί να πουλήσει μαζικά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα

Αν κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μετέδωσε το «Bloomberg»

Εμμεσες απειλές προς τα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», να διατύπωσε η Σαουδική Αραβία, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η κίνηση αυτή προέρχεται από δικές της ανησυχίες ή σηματοδοτεί «στήριξη στη Μόσχα».

Οποιο και αν είναι το κίνητρό της, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή και τη δυσκολία τους G7 (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία) να συγκεντρώσει υποστήριξη από τα λεγόμενα κράτη του αναδυόμενου «Παγκόσμιου Νότου» υπέρ της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να πουλήσει μαζικά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, τα οποία κατέχει, αν το G7 κατασχέσει σχεδόν 300 δισ. δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της ΣΑ εξέφρασε σε ομολόγους του στο G7 την αντίθεσή του στην ιδέα, η οποία είχε ως σκοπό να υποστηρίξει την Ουκρανία και μάλιστα φέρεται να αναφέρθηκε σε πώληση ομολόγων γαλλικού χρέους.

Τους προηγούμενους μήνες το G7 διερευνούσε διαφορετικές επιλογές σχετικά με τα δεσμευμένα στο εξωτερικό κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τελικά τον Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε να αξιοποιήσει τα κέρδη ως «εγγύηση» για να αποπληρωθεί δάνειο 50 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της Ουκρανίας και να αφήσει προς το παρόν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία ανέγγιχτα, παρά την πίεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να εξεταστούν πιο τολμηρές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάσχεσης.

Ορισμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ήταν κατά της ιδέας, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το ευρώ, και η στάση της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα επηρέασε την απροθυμία αυτών των χωρών, είπαν οι πηγές του «Bloomberg».

Τα περιουσιακά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας σε ευρώ και γαλλικά ομόλογα μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, πιθανότατα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν σημαντική διαφορά εάν πουληθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να ανησυχούν επειδή άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας.

«Συνεχίζουμε να συζητάμε όλα τα θέματα που προάγουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας και «απλά περιγράφηκαν στα μέλη του G7 ενδεχόμενες συνέπειες τυχόν κατασχέσεων».

Το Ριάντ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά έχει επίσης χτίσει δεσμούς με το Κίεβο και μεσολαβεί στην ανταλλαγή αιχμαλώτων, ενώ έχει δηλώσει προθυμία να μεσολαβήσει για «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ