Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο «μεγαλύτερος κίνδυνος» για το ΝΑΤΟ μια νίκη της Ρωσίας

Τα πρώτα μαχητικά F-16 «στον δρόμο» για το Κίεβο, σηματοδοτώντας άνευ προηγουμένου κλιμάκωση

Από τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας
Από τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας
Το ΝΑΤΟ θεωρεί μια ενδεχόμενη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία «το μεγαλύτερο κόστος και τον μεγαλύτερο κίνδυνο», διότι η έκβαση της σύγκρουσης θα διαμορφώσει την «παγκόσμια ασφάλεια» για δεκαετίες, δήλωσε ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον, που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα.

«Το μεγαλύτερο κόστος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί», είπε προχθές, κατά την έναρξη της Συνόδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νίκη της Ρωσίας θα ενθαρρύνει «αυταρχικούς ηγέτες στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και στην Κίνα», που «όλοι υποστηρίζουν τη Ρωσία, θέλουν την αποτυχία του ΝΑΤΟ. Ετσι, η έκβαση αυτού του πολέμου θα διαμορφώσει την παγκόσμια ασφάλεια για δεκαετίες».

Χθες, πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν ένα νέο ουσιαστικό πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία - 40 δισ. ευρώ ως βάση τουλάχιστον για το 2025 - «για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα». Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, όμως, δεν κάνει λόγο για πολυετή δέσμευση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, όπως επεδίωκε ο απερχόμενος γγ. Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνεται και μια νέα Διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που θα παρέχει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και στην εκπαίδευση του στρατού της.

Το πακέτο θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την ένταξη της Ουκρανίας. Πάντως, συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προσδιοριστεί πότε θα γίνει δεκτή η Ουκρανία ως μέλος.

Η τελική ανακοίνωση φέρεται να λέει ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στον μη αναστρέψιμο δρόμο της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια περιλαμβάνει τη διατύπωση ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία, για ένταξη στη Συμμαχία, όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».

ΗΠΑ και Γερμανία προβάλλουν αντίσταση σε μια γρήγορη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, αναφέρουν πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας λόγο για «σθεναρή αντίθεση» στο να προσκληθεί το Κίεβο να ενταχθεί.

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ενώ το ΝΑΤΟ δεν βλέπει καμία επικείμενη στρατιωτική απειλή εναντίον οποιουδήποτε κράτους - μέλους, έχει παρατηρήσει ένα μοτίβο αυξημένων ρωσικών εχθρικών πράξεων που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, από την παραπληροφόρηση μέχρι τη δολιοφθορά.

Παράλληλα, στο περιθώριο της Συνόδου κράτη - μέλη προχωρούν σε ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, αυξάνοντας σοβαρά τον κίνδυνο κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου στην Ευρώπη.

Αρχισαν οι παραδόσεις μαχητικών F-16 στην Ουκρανία

Οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν χθες οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η Δανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Νορβηγία έχουν δεσμευτεί να παρέχουν F-16 στην Ουκρανία και να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία» προς την Ουκρανία, είπε χθες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο της Συνόδου. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσιγκτον. Θα υπάρξει ιδίως μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Η Νορβηγία θα παραδώσει 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν φέτος, δήλωσε από την πλευρά του ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γ. Γκ. Στέρε, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιμετωπίσει την παράδοση F-16 ως πυρηνική απειλή, καθώς τα μαχητικά είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις αεροπορικές δυνατότητες της Ουκρανίας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μοίρες σύγχρονων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς F-16», αναφέρεται στο έγγραφο.

Βρετανία: Οι Εργατικοί επιτρέπουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

Στη διαβεβαίωση ότι και η νέα κυβέρνηση των Εργατικών - όπως και η προηγούμενη, των Συντηρητικών - επιτρέπει τη χρήση βρετανικών πυραύλων για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος προχώρησε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Kιρ Στάρμερ, στο περιθώριο της Συνόδου.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, οι αποφάσεις για τη χρήση των βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» εναπόκεινται στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η στρατιωτική βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «για αμυντικούς σκοπούς, αλλά εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα την αναπτύξει γι' αυτούς τους αμυντικούς σκοπούς», είπε ο Στάρμερ.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι η Ρωσία θα απαντήσει αν σημειωθούν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.

Κίνδυνος επέκτασης του πολέμου από την απόφαση της Πολωνίας

Σε επέκταση του πολέμου μπορεί να οδηγήσει η απόφαση της Βαρσοβίας να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και ρωσικά drones πάνω από ουκρανικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Αυτό προβλέπεται στη «συμφωνία ασφαλείας» που υπέγραψαν πρόσφατα Ουκρανία και Πολωνία.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν επιφυλακτικές σχετικά με την πρόθεση της Βαρσοβίας να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές της δυνατότητες για την κατάρριψη πυραύλων πάνω από τη δυτική Ουκρανία, καθώς αυτό θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι.

«Σίγουρα τα έθνη έχουν εκφράσει - και έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν - ανησυχίες για μια πιθανή διάχυση του πολέμου. Εναπόκειται στην πολωνική κυβέρνηση να μιλήσει για τις ανάγκες αυτοάμυνας και τις πολιτικές της για αυτοάμυνα. Αλλά δεν θέλουμε να δούμε αυτόν τον πόλεμο να κλιμακώνεται», είπε.

Κράτη του ΝΑΤΟ ενισχύουν την ουκρανική αεράμυνα

Την αποστολή επιπλέον συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, όπως αναμενόταν, ανήγγειλε προχθές ο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στην Ουάσιγκτον, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ρωσία δεν θα νικήσει».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, κράτη - μέλη του NATO επιβεβαίωσαν την αποστολή συνολικά 5 συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων 4 συστοιχιών «Patriot».

Το πέμπτο σύστημα που ανακοινώθηκε χθες ότι θα διατεθεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι μια συστοιχία SAMP/T, συστήματος γαλλοϊταλικής κατασκευής, που είχε ήδη αναγγείλει ότι θα προμηθεύσει η Ρώμη.

Οι ΗΠΑ θα αναπρογραμματίσουν εξάλλου τις παραδόσεις πυραύλων, ώστε το Κίεβο να έχει στη διάθεσή του «εκατοντάδες» καθ' όλο το διάστημα μέχρι την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας την οποία προσυπέγραψαν οι ηγέτες της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ