Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νεκροί από θερμοπληξία

Μαίνονται πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Υψηλές θερμοκρασίες - ρεκόρ σημειώνονται στις ΗΠΑ προκαλώντας θανάτους από θερμοπληξία. Στο ανατολικό και το νότιο τμήμα των ΗΠΑ η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από το κανονικό, όμως το δυτικό τμήμα της χώρας είναι αυτό που πλήττεται περισσότερο από την ακραία ζέστη.

Στο Λας Βέγκας στη Νεβάδα καταγράφηκε την Κυριακή η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ, 48,9 βαθμοί Κελσίου.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) αναμένει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα δυτικά όλη αυτή τη βδομάδα, προειδοποιώντας ότι η επίμονη ζέστη «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια μορφή κλιματισμού».

Σε όλη την περιοχή έχουν καταγραφεί νεκροί λόγω της ζέστης. Στο Ορεγκον τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Παρασκευή με πιθανότερη αιτία τη ζέστη, όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Η θερμοκρασία στην πόλη Σάλεμ έφτασε τη Δευτέρα τους 40 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που οι καιρικές συνθήκες στην πολιτεία αυτή των βορειοδυτικών ΗΠΑ είναι συνήθως πιο ήπιες.

Στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα, στο Αϊντάχο δεκάδες πόλεις κατέγραψαν ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας τις τελευταίες μέρες.

Πολλές πυρκαγιές μαίνονται στην Καλιφόρνια. Στην περιοχή της Σάντα Μπάρμπαρα η «Λέικ Φάιρ» έχει καταστρέψει σχεδόν 110.000 στρέμματα και έχει προκαλέσει την εκκένωση περιοχών.

Βέλγιο: Νεκρό βρέφος από καταιγίδα

Ενα βρέφος δύο μηνών έχασε τη ζωή του όταν κλαδί δέντρου έπεσε στο καροτσάκι του λόγω των ισχυρών ανέμων και της καταιγίδας που έπληξε προχτές το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Ουκλ στις Βρυξέλλες, η μητέρα περπατούσε με το βρέφος σε πάρκο γύρω στις 4 μ.μ., όταν ξέσπασε η καταιγίδα.

Σε πολλές ακόμη περιπτώσεις αναφέρθηκαν μικροτραυματισμοί. Οι πυροσβέστες των Βρυξελλών είχαν ήδη πραγματοποιήσει 86 επεμβάσεις μέχρι χτες το πρωί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, που αφορούσαν διάφορα αντικείμενα που παρασύρθηκαν από τον άνεμο, ξεριζωμένα δέντρα και υπόγεια ή πλημμυρισμένους δρόμους. Εκκρεμούσαν ακόμη περίπου 200 κλήσεις.

Ο Ιούνης ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο καταγράφηκαν περισσότερες βροχοπτώσεις από το κανονικό.

Αλβανία: Φωτιές στα νότια

Για τρίτο 24ωρο πυροσβέστες και μέλη των ενόπλων δυνάμεων στην Αλβανία έδιναν χτες μάχη για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται από την αρχή της βδομάδας στον νότο, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Η εστία της φωτιάς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια της τουριστικής πόλης του Αργυρόκαστρου.

Εστίες φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο το βράδυ της Δευτέρας, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις κοντά στα χωριά Ντρόπουλ (Δρόπολη) και Φινίκ (Φοινίκη).

Οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν ένα άτομο, που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για «εμπρησμό από πρόθεση», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, σε έναν μήνα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 17 προσώπων για εμπρησμούς από πρόθεση στην Αλβανία, την ώρα που τα Βαλκάνια βρίσκονται από τη Δευτέρα αντιμέτωπα με κύμα καύσωνα που προβλέπεται να διαρκέσει έως το τέλος της βδομάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2010-08-17 00:00:00.0)
ΚΑΙΡΟΣ (2007-01-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-12-01 00:00:00.0)
Επιστροφή στην κόλαση των πυρκαγιών (2000-07-14 00:00:00.0)
Οδηγίες πρόληψης σε υψηλές θερμοκρασίες (2000-06-09 00:00:00.0)
Προσοχή: έρχεται καύσωνας (1997-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ