Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Απειλεί να πουλήσει μαζικά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα

Αν κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μετέδωσε το «Bloomberg»

Εμμεσες απειλές προς τα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», να διατύπωσε η Σαουδική Αραβία, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η κίνηση αυτή προέρχεται από δικές της ανησυχίες ή σηματοδοτεί «στήριξη στη Μόσχα».

Οποιο και αν είναι το κίνητρό της, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή και τη δυσκολία τους G7 (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία) να συγκεντρώσει υποστήριξη από τα λεγόμενα κράτη του αναδυόμενου «Παγκόσμιου Νότου» υπέρ της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να πουλήσει μαζικά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, τα οποία κατέχει, αν το G7 κατασχέσει σχεδόν 300 δισ. δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της ΣΑ εξέφρασε σε ομολόγους του στο G7 την αντίθεσή του στην ιδέα, η οποία είχε ως σκοπό να υποστηρίξει την Ουκρανία και μάλιστα φέρεται να αναφέρθηκε σε πώληση ομολόγων γαλλικού χρέους.

Τους προηγούμενους μήνες το G7 διερευνούσε διαφορετικές επιλογές σχετικά με τα δεσμευμένα στο εξωτερικό κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τελικά τον Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε να αξιοποιήσει τα κέρδη ως «εγγύηση» για να αποπληρωθεί δάνειο 50 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της Ουκρανίας και να αφήσει προς το παρόν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία ανέγγιχτα, παρά την πίεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να εξεταστούν πιο τολμηρές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάσχεσης.

Ορισμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ήταν κατά της ιδέας, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το ευρώ, και η στάση της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα επηρέασε την απροθυμία αυτών των χωρών, είπαν οι πηγές του «Bloomberg».

Τα περιουσιακά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας σε ευρώ και γαλλικά ομόλογα μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, πιθανότατα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν σημαντική διαφορά εάν πουληθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να ανησυχούν επειδή άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας.

«Συνεχίζουμε να συζητάμε όλα τα θέματα που προάγουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας και «απλά περιγράφηκαν στα μέλη του G7 ενδεχόμενες συνέπειες τυχόν κατασχέσεων».

Το Ριάντ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά έχει επίσης χτίσει δεσμούς με το Κίεβο και μεσολαβεί στην ανταλλαγή αιχμαλώτων, ενώ έχει δηλώσει προθυμία να μεσολαβήσει για «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ