ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ»
Να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι

Επιστολή διαμαρτυρίας από τον Μανώλη Γλέζο

Associated Press

Ενώνει τη φωνή του με όσους ζητούν να σταματήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα στις τουρκικές φυλακές ο Μανώλης Γλέζος. Με ανοιχτή επιστολή του «προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, της Βουλής και του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους εισαγγελείς, τους δικαστές, τους στρατηγούς, τους αρχηγούς κομμάτων και όλους τους αρμόδιους και με οποιοδήποτε τρόπο υπεύθυνους εξουσίας στην Τουρκία», καλεί για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

«Ο ελληνικός λαός, αλλά είμαι σίγουρος και ο τουρκικός λαός θεωρούν ανήθικο να πυροβολούν τα πουλιά όταν πίνουν νερό. Αδιανόητο όμως και το επαχθέστατο έγκλημα να σκοτώνεις τα πουλιά μέσα στα κλουβιά τους», τονίζει στην επιστολή του ο Μανώλης Γλέζος.

«Στην κοινή επίσης λογική και συνείδηση», συνεχίζει, «η έννοια της δημοκρατίας είναι εντελώς ασυμβίβαστη με την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων».

Και η επιστολή του Μανώλη Γλέζου καταλήγει: «Η ηθική, το δίκαιο και η δημοκρατία αξιώνουν, όχι μόνο να σταματήσουν αμέσως οι δολοφονίες πολιτικών κρατουμένων, αλλά απαιτούν και την απελευθέρωσή τους».

Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, που συνεχίζουν την απεργία πείνας, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας: «Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις απαράδεκτες τακτικές που ακολουθεί το στρατιωτικό καθεστώς της Αγκυρας με τις ευλογίες και την ανοιχτή υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πρέπει να συνεχίσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα αντίδρασης έως ότου σταματήσει η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από την τουρκική κυβέρνηση και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Απαιτούμε να καταργηθούν αμέσως τα "λευκά κελιά" απομόνωσης και ο αντιτρομοκρατικός νόμος 3713, ο οποίος κατηγορώντας ένα ολόκληρο λαό ως τρομοκράτη καλύπτει τα βασανιστήρια και νομιμοποιεί τις εκτελέσεις και τις δολοφονίες.

Επίσης, θέλουμε να τονίσουμε ότι όταν 182 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου καταδικάζουν αυτές τις ωμότητες σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας, η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, να υποστηρίξει τα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων και η παρεμπόδιση από τη μεριά του να εκδοθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ένα ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής κυβέρνησης, αποτελεί στίγμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας και έρχεται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΔΝΤ συνεχίζει να εκβιάζει

ΑΓΚΥΡΑ.-

Νέες πιέσεις ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την κυβέρνηση της Τουρκίας για να «επιταχυνθούν» οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και να εφαρμοστεί απαρεγκλίτως το πρόγραμμα λιτότητας, μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία δανειοδότησης της χώρας με 15,7 δισ. δολάρια.

«Το πρόγραμμα προϋποθέτει πλήρη πολιτική στήριξη και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ για την Τουρκία, Γιούχα Κακόνεν. Ο εκβιασμός του ΔΝΤ προς την τουρκική κυβέρνηση είναι σαφής: Οι συμφωνίες αυξήσεων που συμφώνησε με τους δημόσιους υπαλλήλους - που ούτε κατά διάνοια δεν ισοσταθμίζουν τις απώλειες για τα εισοδήματά τους από την πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας - για τον Κακόνεν αποτελούν «παραβίαση» των συμπεφωνηθέντων. Και η συνέχιση της αποδέσμευσης χρημάτων από το Ταμείο - ήδη αποδεσμεύθηκαν 4 δισ. δολάρια το Μάη και άλλα 1,6 δισ. θα δοθούν την 25η Ιουνίου - θα γίνει μόνο στην περίπτωση που το ΔΝΤ είναι «ικανοποιημένο» με την «πρόοδο» της Τουρκίας.

Στο πολιτικό σκηνικό η κατάσταση παραμένει τεταμένη: Από τη μια διαδικασία απόφασης στη δίκη του Φαζιλέτ, του ισλαμιστικού κόμματος Αρετής που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση και από την άλλη η συνέχεια της αποχώρησης στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας που πρόσκεινταν στον Σαντετίν Ταντάν λόγω της παραίτησης/καθαίρεσής του, που συνοδεύτηκε με αναλύσεις για την επιχείρηση «καθαρά χέρια αλά τούρκα» που είχε αρχίσει, αναλύσεις που επισημαίνουν (π.χ., βλ. «Τurkish Daily News», 11 Ιουνίου 2001) τον κίνδυνο να «υπερισχύσει» και πάλι η... διαφθορά.

ΗΠΑ
Εκτελέστηκε ο «βομβιστής της Οκλαχόμα»

ΤΕΡ ΟΤ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΝΤΙΑΝΑ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Από χτες στις 7.14 το πρωί -τοπική ώρα- ο «βομβιστής της Οκλαχόμα», Τίμοθι ΜακΒέι, πέρασε τις πύλες του Αδη, βάζοντας ένα προσωρινό τέρμα στην υπόθεση.

Οπως ανακοίνωσε ο Χάρλεϊ Λάπιν, διευθυντής των φυλακών της πόλης Τερ Οτ στην Πολιτεία της Ιντιάνα, ο Μακβέι, βετεράνος του πολέμου στον Περσικό, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση, παρουσία τριάντα μαρτύρων, ανάμεσά τους οι δύο συνήγοροι των επιζώντων της βομβιστικής επίθεσης, αλλά και συγγενών θυμάτων. Ηταν η πρώτη εκτέλεση για ομοσπονδιακό αδίκημα από το 1963.

Ο Μακβέι είχε καταδικαστεί σε θάνατο στις 2 Ιουνίου του 1997 για την επίθεση σε ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 168 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 19 βρέφη και παιδιά και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

Αν και ο ίδιος ο Μακβέι, παρέμεινε παντελώς ήρεμος και αποφασισμένος κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του- εξάλλου είχε αρνηθεί να προσφύγει στο δικαίωμα της έφεσης της απόφασης καταδίκης εις θάνατον, μετά την αποκάλυψη ότι περίπου 6.000 σελίδες της δικογραφίας είχαν αποκρυφτεί από τους πράκτορες του FBI- έξω από το ομοσπονδιακό κτίριο, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν μαζευτεί διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση χαρακτηρίζοντάς την «εκδικητική δικαιοσύνη» και «πολιτική των δολοφονιών».

Διαμαρτυρία που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους πως με την εκτέλεση του Μακβέι αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα θύματα της αιματηρής επίθεσης του 1995, αλλά σε πλήρη συμφωνία με δεκάδες οργανώσεις αλλά και κυβερνήσεις που καταδικάζουν τη θανατική ποινή.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Αναβλήθηκε» ο αποκεφαλισμός των ομήρων

ΜΑΝΙΛΑ και ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.-

Η αυτονομιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ ανακοίνωσε χτες ότι «αναβάλλει» για δύο βδομάδες τον αποκεφαλισμό τριών Αμερικανών ομήρων και δεκάδων Φιλιππινέζων που κρατεί, ωστόσο επιτέθηκε σε χωριό και απήγαγε και άλλους ομήρους χτες.

Η αναβολή της εκτέλεσης των ομήρων αποφασίστηκε από την οργάνωση μετά την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης της Προέδρου των Φιλιππίνων Γκλόριας Αρόγιο της αξίωσης να έρθουν οι Μαλαίσιοι διαπραγματευτές που είχαν βοηθήσει στην επίλυση της αντίστοιχης περυσινής κρίσης - μόλις μερικά λεπτά πριν την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπού Σαγιάμπα, κάλεσε με δορυφορικό τηλέφωνο τοπικό ραδιόφωνο και ανακοίνωσε την αναβολή της εκτέλεσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι άνδρες του επιτέθηκαν σε εργοστάσιο και απήγαγαν 15 ανθρώπους, περιλαμβανομένων του επικεφαλής ασφαλείας του και δύο 12χρονων παιδιών.

Η αξίωση της Αμπού Σαγιάφ να σταματήσουν αμέσως οι επιχειρήσεις των χιλιάδων κομάντος που έχει στείλει η κυβέρνηση για να εξοντώσουν τα μέλη της, δεν έγινε δεκτή. «Δε θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις», σχολίασε εκπρόσωπος του στρατού.

Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύτρα για τους ομήρους, καθώς ισχυρίζεται ότι τα χρήματα που δόθηκαν σκιωδώς και με διαμεσολάβηση της Λιβύης πέρυσι βοήθησαν την Αμπού Σαγιάφ να στρατολογήσει χιλιάδες διψασμένους για χρήμα, λάφυρα και αίμα μαχητές που σαρώνουν τις Νότιες Φιλιππίνες.

ΕΛΒΕΤΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Εγκατάλειψη της «περίφημης ουδετερότητας»

ΒΕΡΝΗ.-

Εστω και οριακά, έστω και με πολύ χαμηλή συμμετοχή, οι Ελβετοί εκλογείς ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του νόμου και κατά αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται πια στους Ελβετούς στρατιώτες που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό να φέρουν όπλα, όπως ανακοίνωσε στη Βέρνη ο Ελβετός υπουργός Αμυνας Σάμουελ Σμιντ.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το 50,99% των Ελβετών τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης νόμου, έναντι του 49,01% που ψήφισε κατά, τη στιγμή που η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφθασε το 41,74%. Πάντως, το δημοψήφισμα που προωθήθηκε από την κυβέρνηση, αν και τελικά έτυχε της επικύρωσης του εκλογικού σώματος, έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση και διαμάχη στο εσωτερικό της Ελβετίας, καθώς όσοι είχαν ταχθεί υπέρ του «ΟΧΙ» υποστήριζαν με σθένος ότι η ψήφιση της σχετικής τροποποίησης θα πλήξει την ουδετερότητα της χώρας και θα οδηγήσει τελικά στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι (51,16%) τάχθηκαν επίσης υπέρ της συμμετοχής των Ελβετών στρατιωτών σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, που ήταν δεύτερο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Ενώ και στο τρίτο ερώτημα του δημοψηφίσματος τάχθηκαν υπέρ με 64,14% και αφορούσε στην κατάργηση άρθρου του Συντάγματος που προέβλεπε κυβερνητική έγκριση για τη δημιουργία επισκοπών. Το άρθρο αυτό είχε προστεθεί το 1874 στο Σύνταγμα του 1848, σε μία περίοδο θρησκευτικών εντάσεων, στη διάρκεια της οποίας οι Προτεστάντες, που αποτελούσαν την πλειοψηφία, εξέφραζαν φόβους για εξάπλωση του καθολικισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ