ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Προετοιμασίες τελικής επίθεσης στο Ναχρ αλ Μπάρεντ

Ενας χρόνος μετά: θρήνος για τα θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας

Associated Press

Ενας χρόνος μετά: θρήνος για τα θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Εξαπόλυση μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης φαίνεται να ετοιμάζει ο λιβανικός στρατός στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, ένα 24ωρο πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ισραηλινής εισβολής στο νότιο Λίβανο. Ηδη, στην περίμετρο του καταυλισμού έχουν σπεύσει αρκετές ενισχύσεις.

Από χτες το πρωί, επίσης, άρχισαν να απομακρύνονται και αρκετοί από τους εναπομείναντες πρόσφυγες, με τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού. Στον καταυλισμό, υπό κανονικές συνθήκες, υπολογίζεται ότι κατοικούν περίπου 40.000 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 25.000 έχουν βρει καταφύγιο, από την έναρξη των συγκρούσεων, στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Μπαντάουι.

Ουδείς είναι σε θέση να βεβαιώσει πόσοι άμαχοι βρίσκονται ακόμη στον καταυλισμό παρά τους σχεδόν 2 μήνες μαχών. Χτες, πάντως, εκτιμάται ότι αποχώρησαν άλλοι 170, μέχρι το μεσημέρι, και αναμένονταν και άλλα κύματα αποχώρησης μέχρι το βράδυ. Οι στρατιώτες έλεγχαν όλους όσοι εγκατέλειπαν τον καταυλισμό για αρκετή ώρα. Εντολή αποχώρησης έδωσαν στα μέλη και τους ενόπλους τους και οι παλαιστινιακές οργανώσεις του καταυλισμού, που συμμετέχουν στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Λιβανέζος υπουργός Αμυνας έχει ανακοινώσει, από τις 21 Ιούνη, το πέρας της επιχείρησης κατά των μαχητών της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ». Η πολιορκία, όμως, δε λύθηκε καθώς ζητήθηκε από τους μαχητές να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα τους, κάτι που αρνήθηκαν. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, η στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον η συγκεκριμένη κατάσταση.

Χτες, άλλος ένας Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Αν και δεν υπάρχουν οριστικοί απολογισμοί, δημοσιογραφικές πληροφορίες καταμετρούν, μέχρι στιγμής, 86 στρατιώτες νεκρούς, 75 μαχητές και μάλλον 43 αμάχους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κοινοβουλευτικά «μαχαιρώματα» μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με «πισώπλατα μαχαιρώματα» και ελιγμούς, συνεχίζεται η αντιπαράθεση εξουσίας μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ», που τώρα έχει μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος Αμπάς συγκάλεσε, για χθες, έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, αν και γνώριζε ότι περισσότεροι από 40 από τους 74 βουλευτές της «Χαμάς» έχουν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία επί του συνόλου των 132 εδρών.

Ο Αμπάς υποστήριξε ότι είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε σύγκληση της Βουλής, καθώς με βάση τον παλαιστινιακό νόμο μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι αυτή που όρισε με πρωθυπουργό τον Φαγιάντ στα μέσα του περασμένου μήνα μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας από τη «Χαμάς», δεν μπορεί να κυβερνήσει περισσότερο από ένα μήνα χωρίς κοινοβουλευτική εντολή. Είχε, μάλιστα, βέβαιη την εξασφάλιση στήριξης στην κυβέρνηση Φαγιάντ, αφού στο Κοινοβούλιο η πλειοψηφία, πλέον, ανήκει στη «Φατάχ» και τους συμμάχους της, λόγω των συλλήψεων.

Η «Χαμάς», από την άλλη, προσπάθησε να μπλοκάρει τη συγκεκριμένη εξέλιξη μποϊκοτάροντας τη συνεδρίαση, η οποία, τελικά, δεν πραγματοποιήθηκε. Αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει ο Αμπάς, για άλλη μια φορά, στην επιλογή της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, κίνηση που έχει πολλάκις επικριθεί ως δείγμα εξαίρετης αυταρχικότητας. Η «Χαμάς», πάντως, χθες, κατήγγειλε τον Αμπάς για τη σύγκληση του Κοινοβουλίου, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και συλλήψεις στελεχών της από τη «Φατάχ».

«Καλή θέληση» ενόψει Ράις

Τη μεταφορά νωπών προϊόντων (κυρίως φρούτων και λαχανικών) στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τη «Χαμάς», επέτρεψε το Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το μεθοριακό πέρασμα Σούφα επρόκειτο να εισαχθούν στην περιοχή περίπου 300 τόνοι με φορτηγά. Μάλιστα, η αρμόδια ισραηλινή υπηρεσία υποστήριξε ότι δε διεκόπη ποτέ η παροχή φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης, ισχυρισμό που έχουν, επανειλημμένως, διαψεύσει ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ.

Κατά πολλούς αναλυτές, η ισραηλινή «άδεια» σχετίζεται με την επικείμενη επίσκεψη, την επόμενη βδομάδα, στην περιοχή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών. Ας μην ξεχνά κανείς, άλλωστε, ότι υπό τις πιέσεις της Ράις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς συμφώνησαν να συναντιούνται, κάθε 2 βδομάδες, «να συζητούν» γενικώς και αορίστως. Αλλη μια τέτοια συνάντηση αναμένεται, πιθανότατα, τη Δευτέρα, πριν από την άφιξη της Ράις.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιμένει ο Μπους παρά τις πιέσεις και τις προειδοποιήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μία υποχώρηση στο Ιράκ θα ήταν οδυνηρή για τις ΗΠΑ, προειδοποίησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Οχάιο.

Ο Μπους, απευθυνόμενος προς τους Αμερικανούς πολίτες, δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως πόσο δύσκολη είναι η παραμονή των στρατευμάτων στο Ιράκ για την «αμερικανική ψυχή». Προέτρεψε, δε, το Κογκρέσο και ειδικά τη Γερουσία να μην επιδιώξει μια άμεση απόσυρση των στρατευμάτων, αλλά να δείξει υπομονή μέχρι το Σεπτέμβρη, οπότε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους στο Ιράκ υποβάλλει την αναφορά του.

Από τον έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το Μάρτη του 2003, περισσότεροι από 3.600 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ κάθε μήνα ξοδεύονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες του πολέμου, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα του Κογκρέσου.

Από την πλευρά του, για επικείμενη «παταγώδη αποτυχία και οδυνηρή ήττα, σε Ιράκ και Αφγανιστάν» έκανε λόγο ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Μάικλ Σιούα. Ο Σιούα ήταν υπεύθυνος για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του μπιν Λάντεν μέχρι το 2004. Μιλώντας σε συνέδριο ασφαλείας στην Αυστραλία, υποστήριξε ότι «ΗΠΑ και σύμμαχοι δεν κατανοούν το μουσουλμανικό κόσμο, ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τα πετρέλαια και οδεύουν σε πλήρη καταστροφή».

Εμμονή με «αλ Κάιντα»

«Εντυπωσιακές» επιθέσεις περιμένουν οι Αμερικανοί κατοχικοί από την «αλ Κάιντα» στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι θα έρθουν ως αντίδραση στις εκκαθαριστικές που γίνονται στη Βαγδάτη και στις γύρω περιοχές. Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις επιμένουν στην εκδοχή «αλ Κάιντα», τονίζοντας, μάλιστα, χωρίς να δίνουν στοιχεία, ότι κάθε μήνα εισέρχονται στο Ιράκ 70-80 ξένοι μαχητές. Ολες οι υπόλοιπες εκτιμήσεις, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι φανατικοί ισλαμιστές της «αλ Κάιντα» είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνόλου που μάχεται την κατοχή.

Κατά τα άλλα, χτες, ο αμερικανικός στρατός υποστήριξε ότι αντάρτες έπληξαν με παγιδευμένα φορτηγά σπίτι όπου είχαν κλείσει 11 πολίτες στο χωριό Κάρμα. Ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη και η απομάκρυνση των ενόπλων που είχαν εισβάλει στο χωριό Σερχίν κοντά στην Μπαακούμπα, μετά από ολονύχτιες μάχες με κατοχικούς.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Λήξη πολιορκίας του Κόκκινου Τεμένους

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εληξε χτες η πολιορκία του «Κόκκινου Τεμένους», στο Ισλαμαμπάντ, μετά από 36 ώρες μαχών, που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης και ολοκληρώθηκαν χτες, με την εισβολή στο τζαμί των δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών. Η κατάληψη, που κράτησε οκτώ μέρες, ξεκίνησε ως διαμαρτυρία των ισλαμιστών φοιτητών του θρησκευτικού σχολείου (μεντρεσέ), που λειτουργεί εντός του Τεμένους και των κληρικών, οι οποίοι ζητούν την επαναφορά του ισλαμικού νόμου, της Σαρίας.

Αποτέλεσμα της εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας ήταν πάνω από 73 ένοπλοι και 10 στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους, καθώς υπήρξε έντονη αντίσταση, ενώ η κυβέρνηση της χώρας ανέφερε ότι βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία περισυλλογής των νεκρών, χωρίς να έχει βρει ακόμα πτώματα γυναικών ή παιδιών, που επίσης βρίσκονταν στο Τέμενος, καθώς φοιτούν στο μεντρεσέ.

Η εισβολή στο Κόκκινο Τέμενος προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες εκ μέρους των σκληρών ισλαμιστικών κύκλων της χώρας, που εκφράστηκε και με διαδηλώσεις, ενώ αναλυτές αναφέρουν ότι το γεγονός ενδέχεται να εντείνει τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση του Περβέζ Μουσάραφ και να προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις.

Ηδη χθες βράδυ, σε ισλαμιστικό δίκτυο, εμφανίστηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ηγέτη της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, με το οποίο φέρεται να καλεί τους Πακιστανούς σε ιερό πόλεμο, ως απάντηση στην εισβολή στο Τέμενος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ