Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κοινοβουλευτικά «μαχαιρώματα» μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με «πισώπλατα μαχαιρώματα» και ελιγμούς, συνεχίζεται η αντιπαράθεση εξουσίας μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ», που τώρα έχει μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος Αμπάς συγκάλεσε, για χθες, έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, αν και γνώριζε ότι περισσότεροι από 40 από τους 74 βουλευτές της «Χαμάς» έχουν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία επί του συνόλου των 132 εδρών.

Ο Αμπάς υποστήριξε ότι είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε σύγκληση της Βουλής, καθώς με βάση τον παλαιστινιακό νόμο μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι αυτή που όρισε με πρωθυπουργό τον Φαγιάντ στα μέσα του περασμένου μήνα μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας από τη «Χαμάς», δεν μπορεί να κυβερνήσει περισσότερο από ένα μήνα χωρίς κοινοβουλευτική εντολή. Είχε, μάλιστα, βέβαιη την εξασφάλιση στήριξης στην κυβέρνηση Φαγιάντ, αφού στο Κοινοβούλιο η πλειοψηφία, πλέον, ανήκει στη «Φατάχ» και τους συμμάχους της, λόγω των συλλήψεων.

Η «Χαμάς», από την άλλη, προσπάθησε να μπλοκάρει τη συγκεκριμένη εξέλιξη μποϊκοτάροντας τη συνεδρίαση, η οποία, τελικά, δεν πραγματοποιήθηκε. Αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει ο Αμπάς, για άλλη μια φορά, στην επιλογή της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, κίνηση που έχει πολλάκις επικριθεί ως δείγμα εξαίρετης αυταρχικότητας. Η «Χαμάς», πάντως, χθες, κατήγγειλε τον Αμπάς για τη σύγκληση του Κοινοβουλίου, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και συλλήψεις στελεχών της από τη «Φατάχ».

«Καλή θέληση» ενόψει Ράις

Τη μεταφορά νωπών προϊόντων (κυρίως φρούτων και λαχανικών) στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τη «Χαμάς», επέτρεψε το Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το μεθοριακό πέρασμα Σούφα επρόκειτο να εισαχθούν στην περιοχή περίπου 300 τόνοι με φορτηγά. Μάλιστα, η αρμόδια ισραηλινή υπηρεσία υποστήριξε ότι δε διεκόπη ποτέ η παροχή φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης, ισχυρισμό που έχουν, επανειλημμένως, διαψεύσει ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ.

Κατά πολλούς αναλυτές, η ισραηλινή «άδεια» σχετίζεται με την επικείμενη επίσκεψη, την επόμενη βδομάδα, στην περιοχή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών. Ας μην ξεχνά κανείς, άλλωστε, ότι υπό τις πιέσεις της Ράις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς συμφώνησαν να συναντιούνται, κάθε 2 βδομάδες, «να συζητούν» γενικώς και αορίστως. Αλλη μια τέτοια συνάντηση αναμένεται, πιθανότατα, τη Δευτέρα, πριν από την άφιξη της Ράις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ