Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμβιβασμός για την προεδρία «γιοκ»...

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διέλυσε τις πιθανότητες εξεύρεσης «κοινά αποδεκτού υποψηφίου», από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον προεδρικό θώκο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες, απορρίπτοντας πρόταση απόδοσης του χρίσματος σε υποψήφιο χωρίς «κομματική ταυτότητα», από ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ετσι θεωρείται πλέον σχεδόν απίθανο να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, για πρόεδρο, η εκλογή του οποίου πρέπει να γίνει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιούλη.

Οπως δήλωσε ο Ρ. Ερντογάν, ανατρέποντας - ουσιαστικά - την πρότασή του περί εξεύρεσης κοινά αποδεκτού υποψηφίου, «δε βλέπουμε ζεστά την εκλογή υποψηφίου εκτός Κοινοβουλίου και αυτό δε θα αλλάξει στο μέλλον». Η αντιπολίτευση πάλι δε φαίνεται να προτίθεται να δεχτεί να στηρίξει υποψήφιο Πρόεδρο που θα έχει σαφή «ισλαμιστική» κομματική ταυτότητα, καθώς δυναμίτισε την υποψηφιότητα Γκιουλ οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης της Αγκυρας στο Βόρειο Ιράκ, προκειμένου να διαλυθούν τα κέντρα εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, τάχθηκε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ναμπί Σενσόι. Υποστήριξε, χωρίς να κατηγορήσει τις ΗΠΑ, ότι εξοπλίζουν άμεσα τους Κούρδους αντάρτες με όπλα, ότι δεν καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες ώστε να επηρεάσουν αποτελεσματικά τους Κούρδους πολιτικούς, της ιρακινής κυβέρνησης, να διαλύσουν τα κέντρα εκπαίδευσης του ΡΚΚ, οι οποίοι επιδεικνύουν ανοχή στα όσα διαδραματίζοντα στα βόρεια της χώρας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ