Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Προετοιμασίες τελικής επίθεσης στο Ναχρ αλ Μπάρεντ

Ενας χρόνος μετά: θρήνος για τα θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας

Associated Press

Ενας χρόνος μετά: θρήνος για τα θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Εξαπόλυση μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης φαίνεται να ετοιμάζει ο λιβανικός στρατός στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, ένα 24ωρο πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ισραηλινής εισβολής στο νότιο Λίβανο. Ηδη, στην περίμετρο του καταυλισμού έχουν σπεύσει αρκετές ενισχύσεις.

Από χτες το πρωί, επίσης, άρχισαν να απομακρύνονται και αρκετοί από τους εναπομείναντες πρόσφυγες, με τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού. Στον καταυλισμό, υπό κανονικές συνθήκες, υπολογίζεται ότι κατοικούν περίπου 40.000 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 25.000 έχουν βρει καταφύγιο, από την έναρξη των συγκρούσεων, στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Μπαντάουι.

Ουδείς είναι σε θέση να βεβαιώσει πόσοι άμαχοι βρίσκονται ακόμη στον καταυλισμό παρά τους σχεδόν 2 μήνες μαχών. Χτες, πάντως, εκτιμάται ότι αποχώρησαν άλλοι 170, μέχρι το μεσημέρι, και αναμένονταν και άλλα κύματα αποχώρησης μέχρι το βράδυ. Οι στρατιώτες έλεγχαν όλους όσοι εγκατέλειπαν τον καταυλισμό για αρκετή ώρα. Εντολή αποχώρησης έδωσαν στα μέλη και τους ενόπλους τους και οι παλαιστινιακές οργανώσεις του καταυλισμού, που συμμετέχουν στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Λιβανέζος υπουργός Αμυνας έχει ανακοινώσει, από τις 21 Ιούνη, το πέρας της επιχείρησης κατά των μαχητών της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ». Η πολιορκία, όμως, δε λύθηκε καθώς ζητήθηκε από τους μαχητές να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα τους, κάτι που αρνήθηκαν. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, η στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον η συγκεκριμένη κατάσταση.

Χτες, άλλος ένας Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Αν και δεν υπάρχουν οριστικοί απολογισμοί, δημοσιογραφικές πληροφορίες καταμετρούν, μέχρι στιγμής, 86 στρατιώτες νεκρούς, 75 μαχητές και μάλλον 43 αμάχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ