Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Λήξη πολιορκίας του Κόκκινου Τεμένους

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εληξε χτες η πολιορκία του «Κόκκινου Τεμένους», στο Ισλαμαμπάντ, μετά από 36 ώρες μαχών, που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης και ολοκληρώθηκαν χτες, με την εισβολή στο τζαμί των δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών. Η κατάληψη, που κράτησε οκτώ μέρες, ξεκίνησε ως διαμαρτυρία των ισλαμιστών φοιτητών του θρησκευτικού σχολείου (μεντρεσέ), που λειτουργεί εντός του Τεμένους και των κληρικών, οι οποίοι ζητούν την επαναφορά του ισλαμικού νόμου, της Σαρίας.

Αποτέλεσμα της εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας ήταν πάνω από 73 ένοπλοι και 10 στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους, καθώς υπήρξε έντονη αντίσταση, ενώ η κυβέρνηση της χώρας ανέφερε ότι βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία περισυλλογής των νεκρών, χωρίς να έχει βρει ακόμα πτώματα γυναικών ή παιδιών, που επίσης βρίσκονταν στο Τέμενος, καθώς φοιτούν στο μεντρεσέ.

Η εισβολή στο Κόκκινο Τέμενος προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες εκ μέρους των σκληρών ισλαμιστικών κύκλων της χώρας, που εκφράστηκε και με διαδηλώσεις, ενώ αναλυτές αναφέρουν ότι το γεγονός ενδέχεται να εντείνει τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση του Περβέζ Μουσάραφ και να προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις.

Ηδη χθες βράδυ, σε ισλαμιστικό δίκτυο, εμφανίστηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ηγέτη της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, με το οποίο φέρεται να καλεί τους Πακιστανούς σε ιερό πόλεμο, ως απάντηση στην εισβολή στο Τέμενος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ