ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Στις 28 Αυγούστου είχαν κινδυνέψει άλλοι τρεις εργάτες από υδρόθειο. Το γεγονός κρατήθηκε κρυφό

Νέα, ακόμα πιο τραγική διάσταση παίρνει το εργοδοτικό έγκλημα στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, όπου σκοτώθηκαν προχτές τρεις εργάτες. Η συνέχεια της έρευνας αποκαλύπτει σήμερα ότι είχε προηγηθεί και έκρηξη λίγες μέρες πριν, αλλά το γεγονός είχε κρυφτεί. Η πρώτη πληροφορία που είχε φτάσει προχτές στο «Ρ» αναφερόταν - λάθος - σε έκρηξη που έγινε στα ΕΛΔΑ. Η παραπέρα έρευνα αποκάλυψε χτες ότι η έκρηξη είχε γίνει πράγματι, αλλά στο διυλιστήριο του Βαρδινογιάννη. Στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά κατατέθηκαν χτες επώνυμα όλα τα στοιχεία. Στις 28 Αυγούστου το συνεργείο με την επωνυμία ΓΕΝΜΕ είχε αναλάβει να εκτελέσει επισκευαστικές εργασίες σε σωληνώσεις που περιείχαν υδρόθειο. Στη διάρκεια των εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου, από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας είτε έσκασε βάνα πεπαλαιωμένη είτε σάπια σωλήνα με αποτέλεσμα να υποστούν χημικά εγκαύματα και χημική δηλητηρίαση τρεις εργάτες. Από αυτούς οι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, όμως ο τρίτος ο Αθανάσιος Δεσπότης εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με σοβαρότατα προβλήματα στα μάτια.

Η έκρηξη μέχρι και σήμερα παραμένει κρυφή από τους ανθρώπους του διυλιστηρίου, ενώ οι πληροφορίες μιλούν και για άλλα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει στο γκέτο του μεγαλοεφοπλιστή και έχουν κουκουλωθεί!

Χτες, τελικά, κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) από την Αθήνα και την Κόρινθο πήγαν στον τόπο του εγκλήματος για να εξετάσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα.

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκαν και χτες μέλη και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης των Αγίων Θεοδώρων, που έκαναν εξόρμηση στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ενώ αύριο στις 8.30 μ.μ. στους Αγίους Θεοδώρους σε ανοιχτή συγκέντρωση, θα μιλήσει το στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Σταυρόπουλος.

Στην αντίπερα όχθη, προκαλεί βάναυσα ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, που αποφεύγοντας να καταλογίσει την οποιαδήποτε ευθύνη στη διεύθυνση της επιχείρησης, τονίζει με κεφαλαία γράμματα: «ΠΡΩΤΑ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Διυλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας ξεμπερδεύει σήμερα με μία τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Οργή για το έγκλημα

Σε κλίμα οδύνης, σπαραγμού και οργής για το εργοδοτικό έγκλημα έγινε χτες το απόγευμα η κηδεία του εργάτη Κωνσταντίνου Σοφού, στη γενέτειρά του, την Κρανιά Ελασσόνας. Ο Κωνσταντίνος Σοφός, ένας από τους τρεις εργάτες που έπεσαν θύματα στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας, βρίσκοντας το θάνατο στο γκέτο της «Μότορ Οϊλ», ήταν μόλις 34 ετών. Στη «ΜΕΚΑΣΟΛ» εργαζόταν καθημερινά πάνω από 15 ώρες. Τραγικές φιγούρες στην κηδεία η γυναίκα του, τα δυο ανήλικα παιδιά του, οι συγγενείς και οι φίλοι του.

  • Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε χτες το απόγευμα στη Μουριά Γορτυνίας στην Αρκαδία, ο τριαντάχρονος εργάτης Ηλίας Μπαρλαμπάς, που υπέκυψε προχτές το βράδυ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας από τα τραύματά του, μετά το δυστύχημα που έγινε τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Τραγικότερη φιγούρα όλων η, έγκυος στο πρώτο τους παιδί, γυναίκα του άτυχου εργάτη, καθώς και οι γονείς του. Η κηδεία έγινε μέσα σε εξαιρετικά βαρύ και φορτισμένο κλίμα, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά.
  • Στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης αποφασίστηκε να γίνει σήμερα Πέμπτη δίωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 9 π.μ) και τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.).
Κι άλλος νεκρός

«Εσβησε» στο δρόμο για το νοσοκομείο ο οικοδόμος Γιώργος Σιγάλας, 44 χρονών, που είχε καταπλακωθεί προχτές στην περιοχή Αμπελάκια Σαλαμίνας (Ελευθερίου Βενιζέλου 102). Ο οικοδόμος την ώρα που έκανε εργασίες ανακατασκευής σε παλιό κτίριο καταπλακώθηκε από την πλάκα εξωτερικού μπαλκονιού όταν αυτή κατέρρευσε.


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Χωρίς σύμβαση, χωρίς εφάπαξ

Αλυτα παραμένουν, σοβαρά εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, όπως η απουσία έναρξης διαπραγματεύσεων της σύμβασης και ο κίνδυνος να μην πάρουν το εφάπαξ όταν φύγουν από τη δουλιά τους. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΙΓΜΕ, τον εποπτεύοντα υπουργό Ανάπτυξης Α. Τζοχατζόπουλο και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για την αδιαφορία που δείχνουν στα σοβαρά εργασιακά τους προβλήματα. Δεν έχει αρχίσει ακόμα η έναρξη διαπραγμάτευσης για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρά την καταγγελία της από τις αρχές του χρόνου. Η διοίκηση του ΙΓΜΕ αδυνατεί να καταθέσει συγκεκριμένη αντιπρόταση για το 2002, ενώ ισχυρίζεται ότι περιμένει απαντήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι ζητούν επίδομα εξομάλυνσης (60.000 δρχ.). Είχαν μάλιστα απαιτήσει να ενταχθούν στο νομοσχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων γι' αυτό το θέμα. Το αίτημά τους απορρίφτηκε στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη, με το σκεπτικό ότι αφού υπογράφουν Συλλογική Σύμβαση δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν με την ενίσχυση του ασφαλιστικού τους Ταμείου για να μπορέσουν να πάρουν το εφάπαξ, παρά τις διαβεβαιώσεις για οικονομική ενίσχυση από τους αρμόδιους. Μετά την αλλαγή του καθεστώς του ΙΓΜΕ, υπήρξαν επιπτώσεις στο Ταμείο, γιατί, πολλοί εργαζόμενοι μετατάχτηκαν ή έφυγαν. Εγινε λοιπόν μεταξύ διοίκησης, εργαζομένων και Εθνικής Ασφαλιστικής, ειδική συμφωνία για να μπορέσει να πάρει το εφάπαξ και ο τελευταίος εργαζόμενος. Χρειάζονται περίπου 1,2 δισ. δρχ. Σε περίπτωση που δε δοθούν τα χρήματα, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα, συν το γεγονός ότι αναμένεται να φύγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλοι 200 με 250 εργαζόμενοι. Σήμερα έχουν μείνει στο ΙΓΜΕ 830 εργαζόμενοι.

Τέλος, μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αντιμετωπίζει το ΙΓΜΕ. Ο Ν. 2702/98 είχε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία, αφού από 1.050 εργαζόμενους έχουν μείνει λίγο παραπάνω από τους μισούς. Παρά την έγκριση κοινοτικών προγραμμάτων και την αναμονή νέων, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η απουσία προσωπικού οδηγεί και στη συρρίκνωση του επιστημονικού τους έργου, έτσι χάνονται χρήματα από το ΙΓΜΕ κι από τη δυνατότητά του να προσφέρει.

Μέγας χοντρόπετσος...

Οσοι πιστεύουν ότι για το στυγερό έγκλημα στο γκέτο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με αποτέλεσμα το θάνατο τριών εργατών, ευθύνονται η διεύθυνση της επιχείρησης και η υπεργολάβος «ΜΕΚΑΣΟΛ», η υπερεντατικοποίηση (δούλευαν έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από 16 ώρες δουλιάς) και η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας και σε τελική ανάλυση ότι οι εργάτες θυσιάστηκαν στο βωμό της κερδοφορίας των καπιταλιστών, είναι γελασμένοι.

Χωρίς πολλές περιστροφές, οι τρεις νεκροί εργάτες στο γκέτο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ευθύνονται οι ίδιοι για το θάνατό τους. Αυτό, τουλάχιστον προκύπτει από το ρεπορτάζ (;) του συναδέλφου Χρήστου Μέγα στην «Ελευθεροτυπία». Τίτλος: «Δούλευαν χωρίς τις ειδικές μάσκες για να είναι πιο αποδοτικοί». Κι από κοντά οι εκτιμήσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Διυλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας, του γνωστού και μη εξαιρετέου Γιώργου Πανωλιάσκου - να τον χαίρονται τ' αφεντικά του και η ΠΑΣΚΕ - που αποδίδει προσωπική ευθύνη στους εργάτες. Και για να μη μείνει αμφιβολία, υπάρχει και δήλωση του γενικού διευθυντή των διυλιστηρίων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Κώστα Βασιλάκη πως «πρέπει να έγιναν πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις (σ.σ. από τους εργάτες), αφού δεν τηρήθηκαν βασικοί κανόνες ασφαλείας». Ευτυχώς, δηλαδή, που κάπου στο τέλος του κειμένου υπήρχαν και τα ονόματα των νεκρών.

Καλό θα είναι, ο εν λόγω συνάδελφος και για λόγους αξιοπρέπειας, να δηλώνει δημοσιογράφος του εργοδοτικού ρεπορτάζ και όχι του εργατικού. Ας μην ανησυχεί, κανείς δε θα τον ψέξει γι' αυτό. Αλλωστε η αλήθεια δεν είναι κακό να λέγεται. Φαίνεται όμως πως ο Χρ. Μέγας, παρότι από τους παλαιότερους εργατικούς συντάκτες, δεν έχει νιώσει τον πόνο των στενών συγγενών αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης για τα εργοδοτικά αυτά εγκλήματα. Δεν έχει νιώσει την αγωνία των οικείων αλλά και των ίδιων των εργατών που δε γνωρίζουν αν θα γυρίσουν όρθιοι σπίτι το βράδυ. Δεν μπορεί να νιώσει καν, ούτε τα συναισθήματα των παιδιών των νεκρών εργατών που αντί χθες να πάνε στο σχολείο και να συναντήσουν τους συμμαθητές τους, έθαψαν τους πατεράδες τους.

Μέγας χοντρόπετσος...


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ