ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Νέες κινήσεις των ΗΠΑ για συμμαχίες απέναντι στην «επιθετικότητα» της Κίνας

Τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του από ASEAN

Στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, απέναντι στην Κίνα, εστίασε η παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στη χτεσινή διαδικτυακή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την οποία απαρτίζουν Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Φιλιππίνες.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις «παράνομες» θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η χώρα του στέκεται στο πλευρό των χωρών της περιοχής που αντιμετωπίζουν την «επίθεση» του Πεκίνου. Σημειωτέον ότι ο Μπλίνκεν τόνισε και τη «δεσμευμένη και συνεχή στήριξη των ΗΠΑ σε μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή γύρω από τον (ποταμό) Μεκόνγκ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης Μεκόνγκ - ΗΠΑ».

Αναφέρθηκε επίσης στη Μιανμάρ, επαναλαμβάνοντας τις «βαθιές ανησυχίες» των ΗΠΑ και κάλεσε σε δράση για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας», ζητώντας «άμεση δράση» από την ASEAN.

Να καταγραφεί ότι ο ΥΠΕΞ της Μαλαισίας (μίας από τις ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής, που διατηρεί στενές σχέσεις και με την Κίνα) Χισαμουντίν Χουσεΐν χαρακτήρισε τη συνάντηση «επικαιροποιημένη δέσμευση» των ΗΠΑ για την περιοχή και «καλοδεχούμενη εξέλιξη» την προτίμηση της κυβέρνησης Μπάιντεν για «την πολυμερή συνεργασία».

Στις παρατηρήσεις Μπλίνκεν αντέδρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζιάο Λιζιάν, που δήλωσε ότι αυτές «αγνοούν την ιστορία και τα γεγονότα στη ΝΚΘ, παραβιάζουν και διαστρεβλώνουν το διεθνές δίκαιο, αθετούν τη δημόσια δέσμευση των ΗΠΑ να μην παίρνουν θέση σε ζητήματα κυριαρχίας στη ΝΚΘ, προκαλούν εκούσια διαμάχες μεταξύ Κίνας και των μελών της ASEAN και σαμποτάρουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Η Ιαπωνία ιεραρχεί τη «σταθερότητα γύρω από την Ταϊβάν»

Στο μεταξύ, ενδεικτική των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή είναι και η «Λευκή Βίβλος για την Αμυνα» που εξέδωσε φέτος η Ιαπωνία, που ξεχωρίζει για πρώτη φορά τη «σημασία της σταθερότητας γύρω από την Ταϊβάν».

Εντονη ήταν και πάλι η αντίδραση του Πεκίνου, που κατηγόρησε το Τόκιο για «μεγάλη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, αβάσιμες κατηγορίες για τις φυσιολογικές αμυντικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας», για «εξαιρετικά λανθασμένες και ανεύθυνες» επιλογές.

Κατέληξε δε ότι «η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας και το λεγόμενο "ταϊβανέζικο ζήτημα" αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας που δεν θα επιτρέψει ποτέ ανάμειξη από καμία χώρα και με κανέναν τρόπο. Η Κίνα πρέπει και θα επανενωθεί. Μια πλήρης επανένωση της Κίνας είναι πιο ωφέλιμη για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απανωτά διαβούλια και παρεμβάσεις για την «επόμενη μέρα»

Το Αφγανιστάν βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνόδου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Russian Foreign Ministry Press

Το Αφγανιστάν βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνόδου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
Συνεχίζονται απανωτά τα διαβούλια για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν, ενώ στο πεδίο της μάχης οι Ταλιμπάν αποκτούν τον έλεγχο σε μια σειρά κρίσιμα εδάφη, αναβαθμίζοντας την ισχύ τους και στις διαπραγματεύσεις.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ήταν ένα από τα βασικά θέματα στη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), που έγινε στο Τατζικιστάν. Σε ανακοίνωσή τους οι ΥΠΕΞ Κίνας, Ρωσίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδίας και Πακιστάν κάλεσαν σε «τερματισμό της βίας» και σε «αληθινά ειρηνική διευθέτηση», ενώ κάλεσαν την αφγανική κυβέρνηση να ενισχύσει τη θέση της, προς όφελος της «σταθερότητας».

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας για το Αφγανιστάν, Ζ. Καμπούλοφ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο RIA χαρακτήρισε «υποκρισία» τη στάση της αφγανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι «κάνει μια προσπάθεια να κλείσει τα μάτια της στη πραγματικότητα». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μόνη λύση είναι οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν αληθινά, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία και άλλες περιφερειακές δυνάμεις στέκονται ιδιαίτερα ευνοϊκά απέναντι στη δημιουργία «μεταβατικής κυβέρνησης» στο Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν απασχόλησε και διμερή συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του SCO οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι. Μεταξύ άλλων τόνισαν «την ανάγκη επέκτασης της πολύπλευρης διμερούς τους συνεργασίας, ειδικά στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αλλά και στην εμπορική - οικονομική σφαίρα».

Ολα αυτά ενώ οι Ταλιμπάν χτες κατέλαβαν σημαντικό πέρασμα στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν, στην επαρχία Κανταχάρ. Το τελευταίο 10ήμερο οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει τον έλεγχο σε διάφορα κρίσιμα σημεία στα σύνορα της χώρας, μεταξύ άλλων στη μεθόριο με Τατζικιστάν και Ιράν, ισχυροποιώντας έτσι τον ρόλο τους και σε μια σειρά σημαντικές συναλλαγές (και οικονομικές) που συνδέονται με τη λειτουργία των συνόρων. Αξιωματούχος των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού στη δική μας πλευρά» των συνόρων.

Προχτές η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ειδική πτήση της γαλλικής κυβέρνησης θα αναχωρήσει από την Καμπούλ το Σάββατο για να φύγουν από το Αφγανιστάν όλοι οι Γάλλοι πολίτες, ενώ για όσους Γάλλους σκοπεύουν να παραμείνουν η κυβέρνηση «δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια της αναχώρησής τους».

  • Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν «σφάλμα», επικαλούμενος ότι θα το πληρώσουν «οι Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια». Ανέφερε τα παραπάνω μιλώντας στην «Ντόιτσε Βέλε», ενώ υποστήριξε ότι και η Γερμανίδα καγκελάριος «αισθάνεται το ίδιο πράγμα» με αυτόν.
Σήμερα η συνάντηση Μέρκελ - Μπάιντεν

Με φόντο τα παζάρια ΗΠΑ - Γερμανίας και ΗΠΑ - ΕΕ για τους όρους συνεργασίας τους και για συμβιβασμούς στις αντιθέσεις τους, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ενόψει της συνάντησης αλλά και των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο, το γερμανικό δίκτυο «Deutsche Welle» φιλοξένησε συνέντευξη του Αμερικανού πρώην Προέδρου Τζ. Μπους, ο οποίος σημείωσε ότι «η Μέρκελ έφερε τάξη και αξιοπρέπεια σε μια πολύ σημαντική θέση. Πήρε πολύ δύσκολες αποφάσεις και το έκανε με βάση τι ήταν καλύτερο για τη Γερμανία, με βάση αρχές». Σε ό,τι αφορά τον αγωγό «Nord Stream 2», υποστήριξε ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία και ότι θα περιπλέξει την κατάσταση στην Ουκρανία, πρόσθεσε όμως ότι καταλαβαίνει πως η Μέρκελ ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική ως προς τη Ρωσία και «κάθε χώρα πρέπει να βρει τον τρόπο της».

Από τη μεριά του το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» σχολίαζε ότι Μπάιντεν και Μέρκελ «θα διεξαγάγουν σκληρές συνομιλίες», μεταξύ άλλων «για τον ρωσικό αγωγό και την Κίνα».

Επαφές για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας

Στο μεταξύ «τρέχουν» και οι αντίστοιχες «συνεννοήσεις» ΗΠΑ - Βρετανίας.

Η Αμερικανίδα εμπορική αντιπρόσωπος Κάθριν Τάι και η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας συζήτησαν στην Ουάσιγκτον για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Συμφώνησαν ότι η «ανακωχή» των ανταγωνιστικών μονοπωλίων αεροναυπηγικής «Airbus» και «Boeing» δημιουργεί έδαφος για «μελλοντική συνεργασία απέναντι σε κοινές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τις κινήσεις κατά του υγιούς ανταγωνισμού που κάνουν η Κίνα και άλλες χώρες που δεν έχουν οικονομίες ελεύθερης αγοράς».

Η Τρας δήλωσε ότι συζητήθηκαν η συνεργασία στην αντιμετώπιση «μη δίκαιων» εμπορικών πρακτικών, η προώθηση της συνεργασίας για ένα μεγάλο επιβατικό αεροσκάφος και η ενίσχυση της διμερούς εμπορικής συνεργασίας, οικονομικού ύψους 270,76 δισ. δολαρίων.

Στη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψης στις ΗΠΑ, η Τρας θα ταξιδέψει επίσης στη Δυτική Ακτή για την προώθηση συμφερόντων βρετανικών τεχνολογικών μονοπωλίων.

  • Ο αρχηγός των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και αντικατασκοπείας, Κεν ΜακΚάλουμ, προειδοποίησε χτες για «απειλές προερχόμενες από εχθρικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία», καλώντας τους Βρετανούς να επιδείξουν «μεγαλύτερη προσοχή» απέναντι στην «τρομοκρατική απειλή».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ