ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ
Διαδηλώσεις ενάντια στην καταδίκη Ιμάμογλου και συνθήματα «κατά της τυραννίας»

Παρεμβάσεις από ΗΠΑ - ΕΕ - Γαλλία κατά της δικαστικής απόφασης

Από τη χθεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης υπέρ του Ιμάμογλου

Copyright 2022 The Associated

Από τη χθεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης υπέρ του Ιμάμογλου
Ενδοαστικές πολιτικές διεργασίες και παρεμβάσεις εντός και εκτός συνόρων της Τουρκίας εντείνει η απόφαση καταδίκης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για «προσβολή αξιωματούχων», με ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και ενώ εδώ και καιρό το όνομά του ξεχωρίζει στα παζάρια για ενδεχόμενη κάθοδο της αντιπολίτευσης με κοινό υποψήφιο Πρόεδρο απέναντι στο κυβερνών ΑΚΡ και τον νυν Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Χτες έγινε μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ιμάμογλου να απευθύνεται στους συγκεντρωμένους υποστηρίζοντας ότι «διέγραψαν τις ψήφους σας» και ότι «αυτή δεν είναι η δική μου δίκη αλλά η δίκη της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας».

Υπενθυμίζεται ότι η καταδίκη του Ιμάμογλου αφορά δηλώσεις από το 2019, όταν είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιους» - απαντώντας σε αντίστοιχο χαρακτηρισμό - αξιωματούχους που εμπλέκονταν στην αρχική ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος που τον είχε αναδείξει επικεφαλής του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.

Μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, πρόσθεσε ότι «δεν έχω δικαστές για να με προστατεύσουν, αλλά έχω μαζί μου 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες και το έθνος μας», διαμηνύοντας ακόμα ότι «όσο σκαιή και αν είναι η καταστολή, θα την διαλύσουμε». Αποτυπώνοντας τον προεκλογικό χαρακτήρα των εξελίξεων, είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα νικήσει τον Ερντογάν «με την κοινή λογική και για το κοινό μας μέλλον», καταλήγοντας με το προεκλογικό σλόγκαν του 2019 (όταν κέρδισε τις εκλογές): «Ολα θα πάνε καλά!».

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος και τα 6 κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, που εδώ και μήνες μελετούν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους, εξετάζοντας, όπως αναφέρθηκε, ακόμα και την κοινή τους κάθοδο στις εκλογές: Το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το φιλελεύθερο IYI, τα σχετικά νεοσύστατα «κεντρώα» (προερχόμενα από διασπάσεις του ΑΚΡ) DEVA και Κόμμα του Μέλλοντος (GP), το ισλαμιστικό «Κόμμα Ευδαιμονίας» (SP), το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

Ο Κ. Κιλιντσάρογλου, ηγέτης του CHP, κατήγγειλε «ένα πλήγμα της Δικαιοσύνης στο έθνος» και είπε ότι δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό. Η επικεφαλής του ΙΥΙ, Μεράλ Ακσενέρ, έπαιξε με το σύνθημα «Ζήτω η ελευθερία, κάτω η τυραννία», ενώ ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκ. Ουισάλ, είπε ότι από την Κωνσταντινούπολη ξεκινάει σήμερα «ο μεγάλος αγώνας κατά του τυράννου».

Αντίστοιχη διαδήλωση έγινε και στην Τραπεζούντα, γενέτειρα του Ιμάμογλου.

«Προβληματισμός και απογοήτευση» από ΗΠΑ - ΕΕ

Χαρακτηριστικές στο μεταξύ είναι οι άμεσες τοποθετήσεις που υπήρξαν από ΗΠΑ και ΕΕ, οι οποίες με τις γνωστές υποκριτικές επικλήσεις στην «ελευθερία έκφρασης» και τη «δικαστική ανεξαρτησία» έσπευσαν να παρέμβουν στις διεργασίες στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, υποστήριξε ότι η καταδίκη Ιμάμογλου «αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Τουρκία». Πρόσθεσε ότι «αυτή η ποινή είναι δυσανάλογη και επιβεβαιώνει τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την αδικαιολόγητη πολιτική πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς στην Τουρκία». Δεν παρέλειψε δε να σχολιάσει ότι «ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της πολιτικοποίησης του δικαστικού συστήματος της χώρας, η οποία υπονομεύει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη του εκλογικού πλαισίου».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ν. Πράις, εξέφρασε «βαθύ προβληματισμό και απογοήτευση» για την καταδίκη «με βάση τους νόμους περί εξύβρισης που στοχεύουν να περιορίσουν την άσκηση της ελεύθερης έκφρασης». Εκανε λόγο για «άδικη καταδίκη» που «δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» και εξέφρασε ανησυχία «για τις συνεχόμενες κατηγορίες στους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, στα μέσα ενημέρωσης, στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στην Τουρκία και την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».

Ο δε γνωστός για τις επικριτικές τοποθετήσεις του απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, στο πλαίσιο του συνολικότερου παζαριού των ΗΠΑ με την τουρκική αστική τάξη, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, μίλησε για «συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία».

Η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, Αν - Κλερ Λεζάντρ, εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» και κάλεσε την Τουρκία «να αντιστρέψει επειγόντως όλες τις αρνητικές τάσεις επί το έργον σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Υποβολή επίσημου αιτήματος ένταξης στην ΕΕ από την Πρίστινα

Αντιδρά έντονα το Βελιγράδι, ενώ παραμένει «στο κόκκινο» η ένταση στο βόρειο Κόσοβο

Επίσημο αίτημα για την ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ κατέθεσε χτες ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Αλμπιν Κούρτι, επισκεπτόμενος για αυτόν τον λόγο την Πράγα, καθώς η Τσεχία ασκεί χρέη προεδρίας στη λυκοσυμμαχία το τρέχον εξάμηνο.

Η κίνηση αυτή έρχεται να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της έντασης στο βόρειο Κόσοβο, η οποία διατηρείται «στο κόκκινο» όλες τις τελευταίες μέρες.

Η Σερβία είχε δηλώσει ήδη από τις αρχές της βδομάδας ότι μια τέτοια κίνηση συνιστά ευθεία παραβίαση διεθνών συμφωνιών, βάσει των οποίων μέχρι τη διευθέτηση των διμερών τους σχέσεων, η Πρίστινα δεν θα υπέβαλλε αίτημα ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς. Μέχρι αργά χτες στο Βελιγράδι συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να εξετάσει σειρά μέτρων.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της χώρας Αλ. Βούτσιτς έχει θέσει θέμα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Κόσοβο, όπου Σέρβοι της περιοχής διατηρούν τα οδοφράγματα που στήθηκαν το Σαββατοκύριακο, αντιδρώντας σε προηγούμενες κινήσεις κλιμάκωσης της Πρίστινα (που έχει στείλει αστυνομία στην περιοχή, συνέλαβε πρώην Σέρβους αξιωματούχους με κατηγορίες περί «τρομοκρατίας», αντικατέστησε παραιτηθέντες Σέρβους από αξιώματα του προτεκτοράτου με Αλβανούς Κοσοβάρους).

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη, αλλά εμείς θα κάνουμε τα πάντα για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» είπε ο Βούτσιτς, που μεταξύ άλλων έχει ζητήσει κι από το ΝΑΤΟ δικαίωμα παρέμβασης.

Ο δε Σέρβος υπουργός Αμυνας Μίλος Βούτσεβιτς είπε ότι η Σερβία έχει «κόκκινες γραμμές πολύ ορατές και καθαρές σε καθέναν», προσθέτοντας ότι «είναι λάθος το ότι η Σερβία δεν έχει σχέδια και ότι η στρατηγική της εξαρτάται από τις εξελίξεις». Μιλώντας δε για τα οδοφράγματα που παραμένουν στο Κόσοβο, είπε ότι «οι Σέρβοι πιέζονται και απειλούνται και πρακτικά αναγκάζονται να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους με δημοκρατικό τρόπο».

Νέο «λάδι στη φωτιά» έριξε στο μεταξύ το ότι προχτές 12 Αλβανοί Κοσοβάροι μαζί με δύο Βόσνιους και έναν Σέρβο ορκίστηκαν ως νέα μέλη του τοπικού συμβουλίου στη βόρεια Μιτρόβιτσα (έναν από τους δήμους όπου πλειοψηφούν συντριπτικά Σέρβοι), καθώς η Πρίστινα προχωρά σε «συμπλήρωση» του συμβουλίου μετά τις μαζικές παραιτήσεις των Σέρβων τον περασμένο μήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Αλμπιν Κούρτι δήλωσε μάλιστα ότι η αστυνομική δύναμη στην περιοχή θα αυξηθεί.

Βουλγαρία: Καταψηφίστηκε η προτεινόμενη κυβέρνηση

Ολα αυτά ενώ, χτες, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ χορήγησε και επίσημα το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Την ίδια στιγμή, το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας απέρριψε (με 113 ψήφους υπέρ σε σύνολο 240) την προτεινόμενη κυβέρνηση «τεχνοκρατών» που παρουσίασε το κεντροδεξιό κόμμα GERB (που είχε έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Οκτώβρη, αλλά δεν είχε πλειοψηφία). Τους τελευταίους 18 μήνες έχουν γίνει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του GERB, Ν. Γκαμπρόφσκι, εκτίμησε ότι «θα κατευθυνθούμε προς την άβυσσο μιας σειράς πρόωρων εκλογών». Ο Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», με επικεφαλής τον προηγούμενο πρωθυπουργό της χώρας, τον Κίριλ Πετκόφ. Ωστόσο ήδη «τρέχουν» σενάρια ακόμα και για νέα προσφυγή στις κάλπες.

ΔΑΝΙΑ
Πρόστιμο «διευθέτησης» σκανδάλου της Danske Bank

Πρόστιμο 3,5 δισ. κορονών καλείται να πληρώσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, Danske Bank, προκειμένου να... σταματήσει να διώκεται για σκάνδαλο που αφορά ξέπλυμα χρήματος ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ. Στο σκάνδαλο αυτό εμπλέκεται η θυγατρική της στην Εσθονία, σύμφωνα με την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της χώρας.

Το πρόστιμο είναι «το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στη Δανία, στον τομέα για το ξέπλυμα χρήματος», δήλωσε ο εισαγγελέας.

Το τραπεζικό ίδρυμα είχε παραδεχθεί κενά στην προέλευση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μεταξύ 2007 και 2015, ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ μέσω της εσθονικής θυγατρικής του.

Στις ΗΠΑ η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας παραδέχτηκε την ενοχή της και αποδέχτηκε τη συμφωνία να πληρώσει 2 δισ. δολάρια προκειμένου να «διευθετηθούν» οι έρευνες για απάτη σε βάρος των αμερικανικών τραπεζών.

Διορίστηκε η νέα κυβέρνηση

Στο μεταξύ, διορίστηκε χτες η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Δανία, μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Μετριοπαθών.

Εκτός από ένα διάστημα 14 μηνών το 1978 - 1979, δεν έχουν κυβερνήσει ξανά ποτέ μαζί οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, που προέρχεται από τους Φιλελεύθερους και ίδρυσε τους Μετριοπαθείς, διορίστηκε ΥΠΕΞ της νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό την σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Μέτε Φρέντερικσεν.

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Γιάκομπ Ελεμαν- Γένσεν, που δέχθηκε να συμμαχήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες «για το συμφέρον της Δανίας», θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας.

Στην προηγούμενη θητεία της η Φρέντερικσεν ήταν επικεφαλής κυβέρνησης του λεγόμενου «αριστερού μπλοκ». Αυτό «το μπλοκ της αριστεράς» κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές, αλλά η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών προτίμησε να συμμαχήσει με τους Φιλελεύθερους και το «κέντρο» λόγω της «κατάστασης ασφαλείας», της ανόδου του πληθωρισμού και των τιμών Ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες συγκρούσεις στα σύνορα με έναν νεκρό

Συγκρούσεις ξέσπασαν χτες για άλλη μια φορά μεταξύ των συνοριακών δυνάμεων του Αφγανιστάν και του Πακιστάν κοντά στο βασικό συνοριακό πέρασμα Τσαμάν-Σπιν Μπολντάκ, με έναν τουλάχιστον νεκρό άμαχο και πάνω από 12 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, δήλωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι.

Προηγουμένως, διασυνοριακοί βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί επέφεραν τον θάνατο 8 Πακιστανών πολιτών και ενός Αφγανού στρατιώτη την Κυριακή, κοντά στο ίδιο πέρασμα, το οποίο συνδέει τη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν με την επαρχία Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν. Οι δύο πλευρές είχαν αλληλοκατηγορηθεί για την υποκίνηση των συγκρούσεων.

Οι χτεσινές μάχες ξεκίνησαν όταν πακιστανικές δυνάμεις που επισκεύαζαν ένα τμήμα του συνοριακού φράχτη, ο οποίος είχε καταστραφεί κατά τις συγκρούσεις της Κυριακής, δέχθηκαν επίθεση από την αφγανική πλευρά με όλμους, δήλωσε στο «Ρόιτερς» αξιωματούχος του Μπαλουχιστάν.

Οι δύο χώρες έχουν εδώ και δεκαετίες εδαφικές διαφορές στα σύνορα και το πέρασμα του Τσαμάν - πολυσύχναστο πέρασμα και εμπορικός δρόμος - έκλεισε για αρκετές μέρες μετά από παρόμοιες συγκρούσεις τον περασμένο μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ